PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Po poteh rimskih legionarjev

Ob Geološki poti v Kobilji curek, s katero upravlja Zavod Parnas, so ostanki okrog 1550 m dolgega rimskega zapornega zidu, ki je bil okrepljen s sedmimi stolpi in je del poznorimskega zapornega sistema claustra Alpium Iuliarum iz druge polovice 3. stoletja. Ob njem je nameščen tudi arheostereoskop, ki interpretira vsebine na terenu.

Pa ste se kdaj vprašali, kaj so jedli rimski legionarji? V začetku je bila glavna hrana PULS (žitna kaša iz pire in prosa pa tudi iz čičerike). Ta hrana je nahranila rimsko vojsko. Vsaj vojak je namreč prejel kilogram žita na dan, ki ga je potem lahko spražil na tabornem ognju, ga zdrobil in shranil v vojaško torbico. Iz njega si je lahko skuhal kašo ali ga spekel kot nekvašen kruh. Več o rimskem kruhu najdete v naši zloženki Kruh ob rimskih zapornih zidovih (Zavod Parnas, 2006).

Na rimsko zaporo Gradišče pri Robu je vezan

kulinarični sprehod “PO POTEH RIMSKIH LEGIONARJEV”.

Potrebna je dobra pohodna obutev, priporočamo tudi palice, saj pot vodi po gozdnih stezah in naravnem terenu.
Po poti nas popelje lokalni vodnik Jože Starič, za kulinarične degustacije rimsko obarvanih jedi na štirih kulinaričnih točkah poskrbi gostinsko podjetje Klemen Škrabec s.p. iz Roba.

Obvezne so predhodne prijave na info@zavod-parnas.org , število udeležencev je omejeno. Priporočamo parkiranje na parkirišču ob cesti ob gostilni Škrabec. Hodimo na lastno odgovornost.