PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Vse ilustracije na strani: Marija Prelog©

Kulinarični sprehod: Čigav je Krpan

Vabimo vas k prijavam že na nov

kulinarični sprehod:
ČIGAV JE KRPAN?

v soboto, 8. junija 2019 (v času občinskih praznovanj)
s pričetkom ob 8.30 uri pred Levstikovim domom v Velikih Laščah. 

PRIJAVE

so možne do petka, 7. 6. 2019 (oz. do zapolnitve mest ) preko e-pošte: info@zavod-parnas.org
(lahko pokličite na 041 833 456, če niste prejeli povratnega maila)

PROGRAM:

8.30-9.00 zbiranje pohodnikov pred Levstikovim domom

  • ogled Levstikove in Stritarjeve spominske sobe v Levstikovem domu
  • ogled razstave Čar lesa v galeriji Levstikovega doma
  • prevzem degustacijskih bonov na podlagi predhodnih prijav in plačilo startnine (odrasli 10 EUR, osnovnošolci 5 EUR, predšolski otroci – brezplačno)

9:00-13:45 voden sprehod v spremstvu lokalnih vodnikov:
Velike Lašče – Dolnje Retje – Prilesje – (Dvorska vas) – Strmec – Velike Lašče
Dolžina poti:  10 km, manj zahtevna pot, potrebna je športna obutev (ob poti so 4 degustacijske točke).

IZHODIŠČE: Levstikov dom v Velikih Laščah

V nekdanji Grebenčevi hiši, imenovani Vatikan, sta bili gostilna in pekarija (Last: Tanja Debeljak)

Če verjamemo nekdanjemu župniku Ramovšu, so imele Lašče kar 13 hudičevih kapelic. Ena je bila del mogočne Grebenčeve hiše sredi Lašč, ki so jo imenovali Vatikan. Danes na njenem mestu stoji osrednji kulturni dom, poimenovan po Franu Levstiku, pred njim pa je na trgu zasajena lipa.

Venec zanimivih trških hiš usmerja pogled proti Levstikovem spomeniku pred cerkvijo, ki so ga postavili le dve leti po pesnikovi smrti in je združil tako njegove prijatelje kot sovražnike. Gre za delo kamnoseka Franca Jonteza, ki je bival v hiši na Griču in je avtor tudi številnih lesenih kipov v okolici. Šole, kamor sta hodila Levstik in Stritar ni več, še vedno pa na Levstikovem trgu kraljujeta mogočna cerkev in župnišče, za katerima so hiše nastajale “za zidom”. Spustili se bomo čez Grič in nato med travnike, mimo Martinkovega kozolca po Slovenski pisateljski poti do Levstikove rojstne vasi Retje.

1. KULINARIČNA TOČKA: Močilar mi je časi kaj razkladal o nekdanjih časih …

Pod retensko lipo je Močilar Levstiku povedal zgodbo o Krpanu, na Ilijevem kozolcu pa je Levstik to prvo umetno pripovedko, ki jo odlikuje izredno bogat jezik, tudi zapisal. Prvič je bila objavljena 1858 v Slovenskem glasniku. Iz Retij je lahko opazoval, kako se je “za Mokrcem bliskalo”. Na mestu nekdanje Levstikove rojstne hiše je obeležje s spominsko ploščo in Levstikov doprsni kip, delo kiparja Jakova Brdarja. V vasi imajo gasilski dom, kjer vas čaka zanimiva kulinarična delavnica s pokušino.
Čeprav se je celotna Levstikova družina preselila v Prečno pri Novem mestu, se je Levstik tudi kasneje rad vračal v svoj rojstni kraj in bival pri sosedu čebelarju Jožefu Oblaku – Ilijevemu. Pot bomo nadaljevali mimo skrivnostne Konjske doline in Ojstrice do čebelarja v Prilesju.

2. KULINARIČNA TOČKA: Bučela je kakor sleherna stvar …

Na posestvu čebelarja Braneta Borštnika se zgodba o Krpanu zanimivo preplete z Levstikovim Bučelstvom. To je Levstikovo delo, ki ga Levstik sam ni nikoli dal natisniti, prvič je izšlo v Zbranih delih  leta 1958 pri DZS, kot samostojno knjigo pa so ga izdali člani Čebelarskega društva Velike Lašče 2003.
Ločite medico od medenega žganja? Kako bo letos z medenimi pridelki in kakšno kulinarično dediščino predstavljajo čebelji produkti, nam bo predstavil član Čebelarskega društva Velike Lašče, v Uživam tradicijo pa smo pripravili tudi kratek video z receptom za odlično Urškino presno tortico s cvetnim prahom.

3. KULINARIČNA TOČKA: Pri Žafrančku se iz lonca kadi

Le kaj je skuhala Žafrančkova Marjetka, ki se ni hotela poročiti po očetovi volji, kot piše Levstik v igri Juntez? Žafranček je bil stari mlinar, ki je v mlinu v Podplani mlel za okoliške vasi, danes pa le še oblika terena spominja, da je tu nekoč stal mlin. Tretjo kulinarično točko si bomo privoščili kar v naravi. Povezana bo z Žafrančkovim mlinom pa tudi s cvetočimi travniki, ki so za marsikoga samoumevni. Užitne rastline z gozdnih robov in travnikov nam ponujajo nov pogled na besede pristno, domače, lokalno. Preko Strmeca se bomo spustili v dolino potoka Cereja, ki predstavlja tudi varovano območje Nature 2000.

4. KULINARIČNA TOČKA: Krpanova popotnica

Nekdanja gostilna pri Drakslerci v Laščah (Last: Tanja Debeljak)

Še veste, kaj je cesarica ponudila Krpanu za popotnico z Dunaja? Krpan bi moral vse dobrote prenesti domov, med potjo pa nič prodati, zato se je dobrotam odpovedal … toliko bolje, je še nekaj ostalo tudi za nas. V prijetnem okolju ob potoku Cereja se bomo prepustili dobrotam iz Ville Cereja in privezali dušo.

Sledi še povratek do izhodišča mimo nekdanje gostilne pri Drakslerci. Da so tam prvič odigrali Levstikovega Junteza, spominja lična spominska plošča. V bližini ima med pomembnimi osebnostmi v Trubarjevem parku svoje mesto tudi Fran Levstik. Sprehod bomo zaključili okrog 14. ure na izhodišču poti.

In ker je 8. junij  ravno rojstni dan Primoža Trubarja, vas toplo vabimo, da se ustavite še na Trubarjevi domačiji, si ogledate razstavo različnih izdaj Martina Krpana v Trubarjevi čitalnici ter si v krčmi Trubarjev gaj privoščite Trubarjevo kavo ali pa vsaj sladoled.

Organizatorji:

V projektu Uživam tradicijo Interreg Slovenija-Hrvaška smo v sodelovanju z lokalnimi ponudniki  oblikovali kulinarični sprehod po velikolaški deželi, za kulinarične degustacije ob poti bodo tokrat poskrbeli trije lokalni ponudniki kulinarične dediščine:
Lili Mahne-dopolnilna dejavnost na kmetiji
Čebelarsko društvo Velike Lašče
Villa Cereja d.o.o.

Po naravni in kulturni dediščini ob poti vas bo vodil velikolaški lokalni vodnik Jože Starič.

STARTNINA

pokriva degustacijo hrane, delavnica in organizacija dogodka pa sta del projekta.

PRIJAVE

sprejemamo do 7.6.2019 do 17h oz. do zasedbe mest, in so možne preko prijavnega obrazca oz. e-pošte info@zavod-parnas.org.
Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost, upoštevamo prometna pravila, priporočamo športno obutev in stekleničko z vodo v nahrbtniku.

PARKIRIŠČE

Če se pripeljete z lastnim prevozom, lahko parkirate na velikem parkirišču na začetku Lašč – pri pokopališču (iz smeri Ljubljana zavijete levo v ulico Na postajo, parkirišče je na levi). Levstikov dom se nahaja v samem centru Lašč – tik ob glavni cesti.

JAVNI PREVOZ

Za dostop do Velikih Lašč lahko koristite javni avtobusni prevoz (odhod  z glavne avtobusne postaje Ljubljana pod številko 19 ob 7.15, prihod 7.56 v Velike Lašče). Od 8. ure dalje bo to soboto odprta  Knjižnica Frana Levstika v Levstikovem domu, lahko pa se  sprehodite skozi Lašče, pred šolo poteka nogometni turnir – napotke za pot do Zajčeve jame ali jame Konjšce dobite pri organizatorju). Odhodi avtobusa proti Ljubljani iz Velikih Lašč: 13.00, 14.00, 16.00.

ČIM MANJ ODPADKOV

Na kulinaričnih sprehodih Uživam tradicijo nas vodi načelo: čim manj odpadkov.

DODATNE INFORMACIJE

Zavod PARNAS: info@zavod-parnas.org, 041 833 456 (Metka Starič)