PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

INFO SREDIŠČE MIŠJA DOLINA NATURA 2000

KJE SMO
TIC KOZOLEC Trubarjeva domačija Rašica 69, 1315 Velike Lašče

ODPIRALNI ČAS
Za nenapovedane obiskovalce je obisk možen v času delovanja TIC KOZOLEC (več info na Trubarjeva domačija in Velikolaška):
PETEK 13:00-17:00
SOBOTA, NEDELJA 10:00-17:00


Info središče lahko obiščete tudi ob predhodni NAJAVI vašega obiska Zavodu Parnas na 041 833 456 ali info@zavod-parnas.org ter ob odprtih dnevih na Trubarjevi domačiji: SVETOVNI DAN KNJIGE, POLETNA MUZEJSKA NOČ in DAN REFORMACIJE.
Vstopnine ni!

Informacijsko središče za območje Mišja dolina Natura 2000:

  • obiskovalcem različnih starosti omogoča izkustveno doživljanje največjega Natura 2000 območja v občini, jih virtualno povabi v svet mokrišč in pripravi na obisk tovrstnih občutljivih terenov v naravi;
  • nagovori jih z bogatim vodnim in obvodnim svetom, raznolikostjo živalskih in rastlinskih vrst, s spomini na mlinarstvo in žagarstvo v dolini, z najstarejšimi arheološkimi najdbami tega prostora;
  • sodeluje z domačini pri ohranjanju ekstenzivnega kmetijstva v dolini, kjer se srečujeta voda in človek, ki mu s pametnim gospodarjenjem na mokrotnih travnikih in nizkih barjih še vedno uspeva ohranjati številne redke vrste rastlin in živali.

INFO TOČKA Mišja dolina
je namenjena tako domačinom kot obiskovalcem pri spoznavanju Mišje doline in aktiviranju na številnih področjih (interpretacija dediščine, odstranjevanje tujerodnih rastlinskih vrst, vključevanje v projekte in programe, izobraževanje …). Oglasite se nam in predstavite svoje ideje!
Po dogovoru se nam lahko pridružite na rednih pregledih območja in pri ostalih akcijah. Aktualne novice najdete na Parnasovi spletni strani in na FB strani Zavoda Parnas.

Poleg brezplačnih aktivnosti Zavod Parnas zagotavlja tudi plačljive vsebine, ki jih najdete med našo PONUDBO MIŠJE DOLINE , PROGRAMI ZA ŠOLSKE SKUPINE , na GEOLOŠKI POTI V KOBILJI CUREK in med ostalo NAŠO PONUDBO.

Kako je nastajalo INFORMACIJSKO SREDIŠČE Mišja dolina Natura 2000

Oblikovali smo ga v kohezijskem projektu Mala barja Marja (2017-2023), ki ga vodi ZRSVN, Zavod Parnas pa deluje kot projektni partner. Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V sodelovanju z Občino Velike Lašče smo vsebine umestili v prenovljeni kozolec na Trubarjevi domačiji, v katerem je Občina Velike Lašče uredila sodoben turistično-informacijski in interpretacijski center.
TIC KOZOLEC upravlja Javni zavod za kulturo in turizem Trubarjevi kraji, odprt je od spomladi do jeseni po dogovorjenem odpiralnem času.
Zavod Parnas je skozi projekt Mala barja Marja zagotovil vsebine za interpretacijski del in v info središču zagotavlja aktivnosti INFO TOČKE za Mišjo dolino Natura 2000 še naprej.

Kdo vse je ustvarjal info središče NATURA 2000?

Priprava interpretacije: Urška Hren, Sara Gačnik, Eva Indihar, Brina Puntar, Metka Starič.
Ilustracije: Marija Prelog, akad. slik.
Oblikovanje: UNA K RIŠE, PA UN K PIŠE, Špela Andolšek, s. p.
Tisk: GEA ART, d. o. o. Vojko Strahovnik s sodelavci
Projektiranje: Starim, d.o.o. – Maja Starič in Nadja Krašovec
Mizarska dela: Stritar, Mizarstvo, d. o. o. in Jaka Gašper Pečnik
Videorazglednice: Marjan Artnak, Lesart, d. o. o.
Filmi: Different Angles, Tadej Bavdek, s. p.
Fotografije: Marjan Artnak, Metka Starič
Zvoki živali: Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije
Aplikacija Mišja dolina 2GO: Nexto, Krpanove novice, Zavod Parnas
Lektura: Urša Fujs, s.p.
Prevodi: ALAM Aleš Lampe, s. p.
Izvedba: Zavod PARNAS

Nastalo v projektu Mala barja Marja (2017–2021). Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner: Zavod RS za varstvo narave. Odgovorni partner: Zavod PARNAS.

INFO središče Mišja dolina – Natura 2000 je del turistično–informacijskega centra Velike Lašče, ki ga je v prenovljenem kozolcu Trubarjeve domačije uredila Občina Velike Lašče v sodelovanju z Zavodom Parnas.

Povezane vsebine:

Več o prenovi KOZOLCA in VABILO
Trobla 1/22: Novi TIC na Rašici …
Več o projektu Mala barja Marja

GALERIJA:
Kako je nastajalo INFO(rmacijsko) središče Mišja dolina Natura 2000 (najstarejše fotografije so na dnu strani)

OTVORITEV 24. 3. 2022 – Občinsko glasilo TROBLA 3/22