Zavod PARNAS Gornje Retje 3 1315 Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Kulinarični sprehod ob dnevu očarljivih rastlin

Vabimo vas k prijavam na

kulinarični sprehod
OB DNEVU OČARLJIVIH RASTLIN

v soboto, 18. maja 2019,
s pričetkom ob 9. uri na Trubarjevi domačiji na Rašici. 

V projektu Uživam tradicijo Interreg Slovenija-Hrvaška smo v sodelovanju z lokalnimi ponudniki  oblikovali kulinarični pohod po poteh v okolici Trubarjeve domačije na Rašici (Rašica 69, 1315 Velike Lašče).

Za kulinarične degustacije ob poti bodo poskrbeli lokalni ponudniki kulinarične dediščine:
Društvo za ohranjanje dediščine,
Picerija Adam Ponikve,
Kmetijska zadruga Velike Lašče in
Lili Mahne-dopolnilna dejavnost na kmetiji.

Naravno in kulturno dediščino ob poti bodo približali lokalni vodniki iz velikolaške in dobrepoljske občine. Turistično društvo Dobrepolje nam bo predstavilo nove označbe očarljivih rastlin ob Rimski cesti Jerneja Pečnika.

Kaj vse smo pripravili za vas:

9.00-9.30
zbiranje pohodnikov na Trubarjevi domačiji
Trubarjeva domačija ob mednarodnem muzejskem dnevu odpira svoja vrata
– predstavitev projekta Mala barja-Marja (pod kozolcem)
– predstavitve partnerjev projekta Uživam tradicijo Interreg Slovenija-Hrvaška
– brezplačni ogledi Trubarjeve domačije
– plačilo startnine oz. prevzem degustacijskih zapestnic
– šopek receptov, da bodo očarljive rastline oplemenitile vaše kuharske veščine

9:30-13:30

Voden pohod v spremstvu lokalnih vodnikov na relaciji Rašica – Skedenca nad Rajnturnom (Natura 2000) – Ponikve – očarljive rastline ob Rimski cesti Jerneja Pečnika – Male Lašče – Mišja dolina  (Natura 2000) – Rašica.
Dolžina poti: približno 8 km, manj zahtevna pot, športna obutev (ob poti bodo 4 degustacijske točke, zadnja točka bo na Trubarjevi domačiji).

Trubarjeva domačija na Rašici

Spominska hiša z mlinom, žago ter gospodarskim poslopjem, ki so spremenjeni v muzejski kompleks, predstavljajo osrednjo točko spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika, z muzejem upravlja Občina Velike Lašče. Na pragu mokrotnih travnikov, ki predstavljajo srce Mišje doline – območja Natura 2000,  so ljudje že od nekdaj znali živeti z naravo, napeljali vodo na vodna kolesa svojih mlinov in žag, in živeli v sozvočju z naravo. Trubarjeva domačija skozi projekt Mala barja – Marja postopoma postaja  tudi vstopno mesto v območje Natura 2000, skozi blagovno znamko Uživam tradicijo pa vse bolj prepoznavna točka na  poti kulinarične dediščine od Panonije do Jadrana.

Ker naša pot vodi mimo Zmajevega gnezda  …

Pehtran (estragon, lat. Artemisia dracunculus) je trajnica z značilnim vonjem in okusom, ki sta najbolj izrazita tik pred cvetenjem. Spodbuja apetit in dobrodejno deluje na želodec. Pehtran oplaknemo pod tekočo vodo, ga osmukamo in drobno nasekljamo, če pa ga nimamo na vrtu, lahko uporabimo kar sušenega iz vrečke. V slovenski kulinarični dediščini ga najpogosteje srečamo v pehtranovi potici in pehtranovem kisu. Najstarejši zapisi o njem so nastali na Kitajskem že v 2. stoletju, v srednjem veku pa so ga uporabljali za zaščito pred zmaji in kačami. In ker nas bo pot vodila mimo Zmajevega gnezda, previdno …

Skedenca nad Rajnturnom – Natura 2000

Skedenca je vodoravna kraška jama v občini Velike Lašče, ki meri 109 metrov. Ponikovci ji pravijo Pekel. Nahaja se v istoimenskem varovanem območju Natura 2000, severozahodno od naselja Rašica, med zavarovanimi vrstami v njej pa je zabeležen drobnovratnik, drobna jamska živalca brez oči in brez pigmenta. Leži prav blizu gozdne ceste, po kateri je speljana tematska pot Po Trubarjevi rojstni fari, ki vodi naprej proti Gradežu in Škocjanu, voden pohod enkrat letno je organiziran tretjo nedeljo v septembru – ob Prazniku suhega sadja na Gradežu v organizaciji Društva za ohranjanje dediščine Gradež.

Dobrepoljska kopa

Oglarjenje je bilo doma tudi v gozdovih okrog vasi Ponikve, kje v kraško podzemlje izginja ponikalnica Rašica. Turjaški gospodje Auerspergi so v 14. in 15. stoletju ob njej pričeli s fužinarstvom, potok je v zgornjem toku celo spremenil svoje ime v Fužinščico. S turškimi vpadi so fužine večinoma zamrle. Kasnejši tehnološki napredek je terjal čedalje več potreb po lesu, dninarje in bajtarje so naseljevali v zasilna bivališča po gozdovih. Že pred letom 1935 so v teh krajih zlasti kovači kuhali oglje. Tega leta pa čušperski graščak Larisch začne graditi sodobno topilnico železa, ki začne delovati 1955, ter za svoje delovanje potrebuje vse več oglja. V gostišču Adam pa so to kulturno dediščino oglarske kope ob sodelovanju Turističnega društva Dobrepolje spremenili v hišno specialiteto.

Po rimski cesti Jerneja Pečnika

Starinoslovec Jernej Pečnik, doma s Ceste v Dobrepolju, je odkril številne arheološke najdbe zlasti na Dolenjskem in s svojimi najdbami bogatil muzejske zbirke v Ljubljani, na Dunaju in drugod po svetu. Ob nekdanji rimski cesti med Ponikvami in Velikimi Laščami, ki je del tematske poti Rimska cesta Jerneja Pečnika, je TD Dobrepolje v sodelovanju z ljubiteljskim botanikom Brankom Dolinarjem označilo očarljive rastline, ki pozdravljajo tako Ponikovce kot Laščane. Na povezovalni poti med obema občinama  se ti namreč vsakodnevno rekreirajo. Celotna tematska pot je daljša in vodi vse do vasi Krka, označena pa je z lesenimi miljniki in belo modro markacijo.

Za gurmane  … zorjena govedina z velikolaškega območja

Obdelana kulturna krajina in pridelava zdrave hrane sta vodilo Kmetijske zadruge Velike Lašče, ki že vrsto let povezuje številne kmete na Velikolaškem med seboj. Njihova glavna panoga je živinoreja, usmerjena v pridelavo mesa in mleka. Njihovo posebnost  predstavlja zorjena govedina, ki jo je potrebno pripraviti že štiri tedne prej, da meso ustrezno dozori in pridobi svoj odlični okus. Meso, ki ni bilo zamrznjeno, je povsem drugačnega okusa, ohranja pridih očarljivih rastlin s pokošenih travnikov in pašnikov. V teh krajih poteka živalim prijazna reja s certifikatom Izbrana kakovost, ki ga vodi KZ Velke Lašče in ga potrjuje kontrolna organizacija. Seveda pa mora biti meso tudi pripravljeno na pravi način, ki ga obvladajo le posamezniki. Torej ob pohodu ob dnevu očarljivih rastlin nismo pozabili niti na gurmanske mesojedce.

Vsak konec je lahko nov začetek

Na Trubarjevi domačiji se naš kulinarični sprehod začne in zaključi. Ker ta dan praznujemo mednarodni dan očarljivih rastlin, ga bomo v tem duhu tudi zaključili. Lokalna samooskrba in uporaba sezonskih jedi vodita Lili Mahne ob pripravi inovativnih prigrizkov z izročilom kulinarične dediščine, a današnjim očem, okusom in navadam še prijaznejših. Ob vodi med jelšami pa seveda lahko svoj obisk nadaljujete ob prijaznem osebju in ponudbi Trubarjevega gaja na domačiji, kamor, smo prepričani, se boste ponovno vračali.

STARTNINA

za odrasle v višini 10 EUR  (za osnovnošolske otroke 5 EUR) pokriva le degustacije hrane na štirih točkah.

PRIJAVE

sprejemamo do zasedbe mest, so možne preko prijavnega obrazca
Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost,
priporočamo vam športno obutev in stekleničke za vodo v nahrbtniku.

DODATNE INFORMACIJE

Zavod PARNAS: info@zavod-parnas.org, 041 833 456 (Metka Starič)