PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Geološka pot v Kobilji curek

Geološka pot v Kobilji curek v Robu na Dolenjskem  se ponaša z:

Dolžina poti: 1,5 km (od parkirišča do slapa), povratek po isti poti
Potreben čas za ogled: 1-2 uri
Težavnost: lažja pot po utrjeni gozdni cesti z manjšim vzponom, dostop do slapa po stezi. Do večine točk je možen dostop tudi s kolesi ali na konju.
Upravljanje s potjo: Zavod Parnas

Kontrolne točke so označene z malimi tablicami z rimskim vojščakom in kratkim opisom. Podrobneje o kontrolnih točkah (slo/ang) …

Logotip poti je narisala ilustratorka Marija Prelog. V sredini je upodobljen kranjski jeglič Primula carniolica, slovenski endemit, ki spomladi zacveti v dolini Kobiljega curka in ob slapu.

Kratek opis poti

Geološka pot je speljana po položni gozdni cesti ob potoku Kobilji curek. Ob njej opazujemo različne kamnine: peščenjak, tuf, beli in črni apnenec, dolomit in lehnjak. Obiščemo rimski zaporni zid claustra iz 3.-4. st., pokukamo skozi arheostereoskop, poiščemo ostanke obrambnega stolpa
Od zidu naprej se gozdna cesta rahlo dviguje, a je vzpon kratek. Zadnji del poti  se odcepi kot steza skozi gozdni rezervat Kobilji curek in pripelje do slapa, ki meri 15 in 17 m. Povratek po isti poti. Nazaj grede lahko prečkamo potok še prek lesenega mostička in v bližini spominskega obeležja poiščemo še točko – meander – nato se vrnemo na izhodiščno pot in nazaj do parkirišča.

Da smo na pravih mestih, nas opozarjajo kontrolne tablice s kratkimi opisi in podobo rimskega vojščaka.podrobnejši opis posameznih točk (slo/ang)

Dodatno razlago najdete v tiskanem vodiču. Na dveh mestih ob poti sta tudi informacijska panoja, ki  sovpadata s tematsko potjo Claustra.

IZ NAŠE PONUDBE …

1. Z vodnikom do jegličev

ZA POSAMEZNIKE … 1-2 URI … 10-15 EUR/OSEBO … april in maj

Konec aprila in v maju v dolini Kobiljega curka zacveti slovenski endemit kranjski jeglič (Primula carniolica). Za vodenje pokličite 041 833 456.

2. Srečanje z rimskim konjenikom

ZA skupine … 1 uro … 4 EUR/osebo

Primerno: ZA SKUPINE ali VEČ DRUŽIN skupaj, min. 25 oseb
Trajanje: 30-45 minut

Ob posebnih priložnostih vas med sprehodom po geološki poti v Kobilji curek lahko preseneti rimski konjenik v popolni opravi iz 4. stoletja. Ob ostankih rimskih zapornih zidov boste spoznali njegovo opremo, si podrobneje ogledali rimsko zaporo in pomagali obvarovati rimski imperij.

Program izvajamo v sodelovanju s konjeniško kmetija Mouse Valley Ranch – 4 EUR/osebo, min. 25 oseb, 30 min. (Lahko tudi manj oseb, plača se za 25). Za več informacij pokličite 041 833 456 – Metka.
Možnost organizacije in dostave prigrizka iz lokalne samooskrbe
(Lili Mahne, dopolnilna dejavnost na kmetiji).

3. V Kobilji curek z APLIKACIJO

Mišja dolina 2GO: izberi pot 3 – KOBILJI CUREK
“AVE, jaz sem rimski vojak ROBUS. Tako se pozdravljamo Rimljani – to pomeni: bodi zdrav, živi dobro, bodi pozdravljen!” “AVE, jaz sem pa REBUS! Spremljala te bova na geološki poti v Kobilji curek, vse do rimskega zapornega zidu CLAUSTRA.

Sledite Robusu in Rebusu v aplikaciji Mišja dolina 2GO – izberite pot KOBILJI CUREK … več

*Oprema za rimskega konjenika je rezultat LAS projekta Zidovi in drevesa, vodilni partner Zavod Parnas (sofinancirano iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja).

4. Po čem hodimo v Robu

tiskan vodič – 3 EUR

Kaj vse najdemo v vodiču?

– Navodila za namizno igro rimskih vojščakov PETTEIA,
– opis posameznih točk in preprost zemljevid,
– postopek za pripravo rimskega kruha PANIS-a,
– prostor za risbice opreme rimskega konjenika, ki jo spoznavajo v aplikaciji ter žig po prehojeni poti.
Prodajna mesta vodiča: Trubarjeva domačija na Rašici, Trgovina ROB, RC Cereja v Velikih Laščah. Cena: 3 EUR

Z nakupom tiskanega vodiča podpirate vzdrževanje poti – HVALA!
Povezava na spletno verzijo vodiča (pdf) Po čem hodimo v Robu (slo/ang)

5. Petteia – namizna igra rimskih vojakov

Navodila so tudi v tiskanem vodiču “Po čem hodimo v Robu”

Igro Petteia so poznali in igrali rimski vojaki, pred njimi pa tudi antični Grki in Egipčani. V Kobiljem curku boste zlahka našli 8 belih in 8 črnih kamenčkov, narišite mrežo kot je na sliki, za pravila igre pa sledite povezavi.

Ponudba v okolici

1. Kje lahko parkiram?

  • Manjše peščeno parkirišče je ob cesti Rob-Selo pri Robu (ob lokalni cesti je znak: Kobilji curek 1500 m).
  • Več parkirišč je v središču Roba (dostop do izhodišča poti je po asfaltu – 900 m)

Najbližji javni prevoz:
AP Rašica (
avtobus Ljubljana-Kočevje, Ljubljana-Ribnica – pod številko 19 (od Rašice do Roba je 5 km).

2. Geološki otok v Robu

Geološki otok pri TRGOVINI KZ Velike Lašče – poslovalnica Rob.
Kamnita klop je sezidana iz petih kamnin ki jih opazujemo v dolini Kobiljega curka: peščenjak, dolomit, tuf,  črni plastnat in beli neplastnat apnenec. Kovinski relief umetnika Aleksandra Arharja prikazuje traso poti okolico Roba, čuva ga kovinski rimski vojščak.

3. Info točka za pohodnike
v Podhojnem hribu


Konjeniška kmetija
MOUSE VALLEY RANCH
Podhojni Hrib 11, Rob, tel. 040 132 630, e-pošta: zgonecpetra@gmail.com
(oskrba konj, šola jahanja, reja Aberdeen Angus goveda)

Možnost prehrane po predhodnem dogovoru:
OKREPČEVALNICA Klemen Škrabec s.p., Rob 11,  (01) 788 99 28
(50 m od križišča v Robu v smeri Krvava Peč)

UPRAVLJANJE s tematsko potjo

Obisk poti je brezplačen in javno dostopen za vse obiskovalce ter poteka na lastno odgovornost.

Za tematsko pot Geološka pot v Kobilji curek v sodelovanju z lastniki in v skladu z upravljalskim načrtom že od 2011 skrbi ZAVOD PARNAS s svojimi prostovoljci. Vsebine znotraj gozdnega rezervata Kobilji curek izvajamo na podlagi soglasja Ministrstva za okolje.

Zavod PARNAS je od leta 2019 konzorcijski partner CLAUSTRA+.
Skozi projekt Claustra + sta bila ob ostankih claustre v Kobiljem curku v letu 2019 kot prvi v Sloveniji nameščen arheostereoskop, ki obiskovalcu pričara pogled na podobo zapornega zidu v Kobiljem curku v poznorimskem obdobju!
Poleg je tudi informativni pano o pomenu zapor. 
Metka Starič je članica upravnega odbora konzorcija Claustra+.
Zavod PARNAS kot konzorcijski partner sodeluje pri skrbi in promociji za naslednje zapore: Gradišče pri Robu, Selo pri Robu, Novi Pot, Benete, Taboršče.

Pri urejanju poti sodelujemo tudi z Občino Velike Lašče in Javnim zavodom Trubarjevi kraji – Velikolaška.
V razpisu Društva 2020 je Občina Velike Lašče podprla pripravo virtuačlne poti v aplikaciji Mišja dolina 2GO. Pri izvedbi smo sodelovali z Nino
Občina Velike Lašče je v letu 2021 uredila manjše makadamsko parkirišče na izhodišču poti – prostora je za 3-4 avtomobile. Na parkirišču je ponovno nameščena informacijska tabla. V letu 2022 je JZTK namestil dve dodatni leseni klopci (donacija Bee House Maya). Po vetrolomu 2017 je Občina Velike Lašče odstranila podrto dreveje z gozdne poti. Zavod Parnas je zaprosil za dovoljenje Ministrstva za okolje in ob pokroviteljstvu Občine Velike Lašče (2019) je bil ponovno urejen še dostop do slapa skozi naravni rezervat Kobilji curek.

V projektu Zidovi in drevesa – LAS PPD je Zavod Parnas leta 2021 vzpostavil sodelovanje s kmetijo Mouse Valley Ranch, pri njih uredil INFO točko za pohodnike, pridobil opremo za rimskega konjenika, opremil točke ob geološki poti s tablicami (oznake točk s kratkim opisom) in vzpostavil nov program Z rimskim konjenikom v Kobilji curek.

Parnasovi prostovoljci so v letih 2018/19 izvedli dve prostovoljski akciji čiščenja linije zapornega zidu v Kobiljem curku (sodelovanje pri projektu Claustra +).

Geološka pot v Kobilji curek od Turistične zveze Slovenije prejela PRIZNANJE za 3. mesto na državnem ocenjevanju NAJPOT 2012 in 1. mesto na regijskem ocenjevanju NAJPOT 2012.

Začetne vsebine za Geološko pot v Kobilji curek je Zavod Parnas razvil v okviru projekta Dediščinske skupnosti za danes (Zavod Parnas, 2012), pobuda LEADER LAS Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe – v sodelovanju z dediščinsko skupnostjo v Robu in dr. Tomažem Verbičem, univ. dipl. geol. – Arhej, d.o.o.