PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Vse ilustracije na strani: Marija Prelog©

Geološka pot v Kobilji curek in claustra

Geološka pot v Kobilji curek v Robu na Dolenjskem  se ponaša z najvišjim dolenjskim slapom, najlepše dostopnimi ostanki rimskih zapornih zidov v Sloveniji in slovenskim endemitom kranjskim jegličem Primula carniolica.

Dolžina poti: 1,5 km (od parkirišča do slapa), povratek po isti poti
Potreben čas za ogled: 1-2 uri
Težavnost: lažja pot po utrjeni gozdni cesti z manjšim vzponom, dostop do slapa po stezi. Do večine točk je možen dostop tudi s kolesi ali na konju.

Kako si lahko popestrimo obisk poti?

Kaj nas čaka v Kobiljem curku?

kratek opis poti

Na obcestnem parkirišču ob cesti Rob-Predgozd lahko parkirajo 2-3 avtomobili. Geološka pot, ki je speljana po gozdni cesti ob potoku Kobilji curek, odkriva različne kamnine: peščenjak, tuf, beli in črni apnenec, dolomit in lehnjak. Obiščemo rimski zaporni zid claustra iz 3.-4. st., pokukamo skozi arheostereoskop, poiščemo ostanke obrambnega stolpa
Od zidu naprej se gozdna cesta rahlo dviguje, a je vzpon kratek. Zadnji del poti  se odcepi kot steza skozi gozdni rezervat Kobilji curek in pripelje do slapa, ki meri 15 in 17 m. Povratek po isti poti. Nazaj grede lahko prečkamo potok še prek lesenega mostička in v bližini spominskega obeležja poiščemo še točko – meander – nato se vrnemo na izhodiščno pot in nazaj do parkirišča.

Da smo na pravih mestih, opozarjajo kontrolne tablice s kratkimi opisi in podobo rimskega vojščaka.podrobnejši opis posameznih točk (slo/ang)

Dodatno razlago najdete v tiskanem vodiču. Na dveh mestih ob poti sta tudi informacijska panoja, ki  sovpadata s tematsko potjo Claustra.

Z aplikacijo v Kobilji curek – brezplačno!

Mišja dolina 2GO: izberi pot 3 – KOBILJI CUREK
“AVE, jaz sem rimski vojak ROBUS. Tako se pozdravljamo Rimljani – to pomeni: bodi zdrav, živi dobro, bodi pozdravljen!” “AVE, jaz sem pa REBUS! Spremljala te bova na geološki poti v Kobilji curek, vse do rimskega zapornega zidu CLAUSTRA.

Sledite Robusu in Rebusu v aplikaciji Mišja dolina 2GO – izberite pot KOBILJI CUREK … več

Srečanje z rimskim konjenikom

PO dogovoru za skupine – 4 EUR/osebo

Primerno: ZA SKUPINE ali VEČ DRUŽIN skupaj
Trajanje: 30-45 minut

Ob posebnih priložnostih vas med sprehodom po geološki poti v Kobilji curek lahko preseneti rimski konjenik v popolni opravi iz 4. stoletja. Ob ostankih rimskih zapornih zidov boste spoznali njegovo opremo, si podrobneje ogledali rimsko zaporo in pomagali obvarovati rimski imperij.

Program izvajamo v sodelovanju s konjeniško kmetija Mouse Valley Ranch – 4 EUR/osebo, min. 25 oseb, 30 min. Za več informacij pokličite 041 833 456 – Metka. Za ponudbo hrane se lahko dogovorite v Okrepčevalnici Škrabec v Robu.

Ogledi cvetočega kranjskega jegliča – apr., maj

VODENI 1-2 urni OGLEDI za posameznike, 10-15 EUR/OSEBO

Konec aprila in v maju v dolini Kobiljega curka zacveti slovenski endemit kranjski jeglič (Primula carniolica). Za več informacij ali vodenje pokličite 041 833 456.

Po čem hodimo v Robu

tiskan vodič – 3 EUR

Kaj vse najdemo v vodiču?

– Navodila za namizno igro rimskih vojščakov PETTEIA,
– opis posameznih točk in preprost zemljevid,
– postopek za pripravo rimskega kruha PANIS-a,
– prostor za risbice opreme rimskega konjenika, ki jo spoznavajo v aplikaciji ter žig po prehojeni poti.
Prodajna mesta vodiča: Trubarjeva domačija na Rašici, Trgovina ROB, RC Cereja v Velikih Laščah. Cena: 3 EUR

Z nakupom tiskanega vodiča podpirate vzdrževanje poti – HVALA!
Povezava na spletno verzijo vodiča (pdf) Po čem hodimo v Robu (slo/ang)

Petteia – namizna igra rimskih vojakov

Navodila so tudi v tiskanem vodiču “Po čem hodimo v Robu”

Naberi dvakrat po 8 KAMENČKOV, da se bodo ločili med seboj (beli in črni vojaki). Na tla nariši MREŽO iz 9 navpičnih in 9 vodoravnih črt ali uporabi predlogo iz papirja ali blaga.

Pravila igre:

  1. Vojake postavi v dve vrsti na rob igrišča – na eno stran bele, na drugo črne (slika 1)
  2. Vojaki se lahko premikajo le za eno polje v vodoravnih linijah – levo, desno, naprej, nazaj. Preskakovati se ne sme.
  3. Osamljeni vojak je ujet, če se po nasprotnikovi potezi znajde med dvema nasprotnikovima vojakoma, ki stojita v vodoravni liniji (slika 2a). Vojak je ujet tudi, če se nahaja v vogalu, obkrožen z dvema nasprotnikovima vojakoma.
  4. Možno je ujeti več vojakov hkrati, če so v vodoravni liniji obkroženi z dvema vojakoma nasprotne barve.
  5. V primeru, da vojaka sam premakneš med nasprotnikova, vojak ni ujet.
  6. Rob polja ne more biti uporabljen za zajetje nasprotnika (slika 2b)
  7. Zmaga tisti, ki izloči vse nasprotnikove vojake (ujete sproti izloča z igralne plošče) …
  8. … ali če blokira vse nasprotnikove figure, tako da jih ni mogoče več premakniti (slika 2c).

Kje lahko parkiram?

  • Manjše peščeno parkirišče je ob cesti Rob-Selo pri Robu (ob lokalni cesti je znak: Kobilji curek 1500 m).
  • Več parkirišč je v središču Roba (dostop do izhodišča poti je po asfaltu – 900 m)

Najbližji javni prevoz:
AP Rašica (
avtobus Ljubljana-Kočevje, Ljubljana-Ribnica – pod številko 19 (od Rašice do Roba je 5 km).

Ponudba v okolici

Geološki otok pri TRGOVINI KZ Velike Lašče – poslovalnica Rob.
Kamnita klop je sezidana iz petih kamnin ki jih opazujemo v dolini Kobiljega curka: peščenjak, dolomit, tuf,  črni plastnat in beli neplastnat apnenec. Kovinski relief umetnika Aleksandra Arharja prikazuje traso poti okolico Roba, čuva ga kovinski rimski vojščak.

Konjeniška kmetija MOUSE VALLEY RANCH
Podhojni Hrib 11, Rob, tel. 040 132 630, e-pošta: zgonecpetra@gmail.com
(oskrba konj, šola jahanja, reja Aberdeen Angus goveda)

OKREPČEVALNICA Klemen Škrabec s.p., Rob 11,  (01) 788 99 28
(50 m od križišča v Robu v smeri Krvava Peč)

UPRAVLJANJE s tematsko potjo

Za tematsko pot Geološka pot v Kobilji curek v sodelovanju z lastniki in v skladu z upravljalskim načrtom skrbi Zavod Parnas s svojimi prostovoljci.

Vsebine znotraj gozdnega rezervata Kobilji curek izvajamo na podlagi soglasja Ministrstva za okolje. Obisk poti je brezplačen in javno dostopen za vse obiskovalce ter poteka na lastno odgovornost.

Pri urejanju poti sodelujemo z Občino Velike Lašče in Javnim zavodom Trubarjevi kraji. Vključujejo jo v blagovno znamko Velikolaška.

Zavod PARNAS je od leta 2019 konzorcijski partner Claustra +.
Skozi projekt Claustra + sta bila ob ostankih claustre v Kobiljem curku v letu 2019 kot prvi v Sloveniji nameščen arheostereoskop, ki obiskovalcu pričara pogled na podobo zapornega zidu v Kobiljem curku v poznorimskem obdobju!
Poleg je tudi informativni pano o pomenu zapor.  Povezava na stran Claustra – predstavitev poti (slo, hrv, ang)

V letu 2022 je JZTK namestil dve dodatni leseni klopci (donacija Bee House Maya). Zaradi poškodbe uvodne table (poškodovani nosilci ob obračanju tovornjaka) je Občina Velike Lašče 2021 odstranila tablo, na njeno prenovo in ponovno namestitev še čakamo.

V projektu Zidovi in drevesa – LAS PPD je Zavod Parnas leta 2021 vzpostavil sodelovanje s kmetijo Mouse Valley Ranch, pri njih uredil INFO točko za pohodnike, pridobil opremo za rimskega konjenika, opremil točke ob geološki poti s tablicami (oznake točk s kratkim opisom) in vzpostavil nov program Z rimskim konjenikom v Kobilji curek.

Po vetrolomu 2017 je Občina Velike Lašče odstranila podrto dreveje z gozdne poti. Zavod Parnas je zaprosil za dovoljenje Ministrstva za okolje in ob pokroviteljstvu Občine Velike Lašče (2019) je bil ponovno urejen še dostop do slapa skozi naravni rezervat Kobilji curek.

Parnasovi prostovoljci so v letih 2018/19 izvedli dve prostovoljski akciji čiščenja linije zapornega zidu v Kobiljem curku (sodelovanje pri projektu Claustra +).

Geološka pot v Kobilji curek je ena od prioritetnih tematskih poti, ki so opredeljene  v strategiji Občine Velike Lašče.

Geološka pot v Kobilji curek od Turistične zveze Slovenije prejela PRIZNANJE za 3. mesto na državnem ocenjevanju NAJPOT 2012 in 1. mesto na regijskem ocenjevanju NAJPOT 2012.

Začetne vsebine za Geološko pot v Kobilji curek je Zavod Parnas razvil v okviru projekta Dediščinske skupnosti za danes (Zavod Parnas, 2012), pobuda LEADER LAS Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe – v sodelovanju z dediščinsko skupnostjo v Robu in dr. Tomažem Verbičem, univ. dipl. geol. – Arhej, d.o.o.