Zavod PARNAS Gornje Retje 3 1315 Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Geološka pot v Kobilji curek

Lokacija: Rob – občina Velike Lašče, Slovenija

Dolžina poti: 3 km, krožna pot (krožna pot iz centra Roba: 4,6 km).

Težavnost: lažja pohodna pot, speljana večinoma po prevozni in utrjeni gozdni cesti in po uhojenih gozdnih stezah ob potoku Kobilji curek.
Možen tudi dostop s kolesi in invalidskim vozičkom (do 1, 2, 3, 4, 6, 7).

Možno izhodišče za tematsko pot, več parkirišč, trgovina Rob, gostilna Škrabec: Rob – središče. Sledi dostop ob robu asfaltne ceste Rob-Predgozd (slab kilometer mimo stanovanjskih hiš in obrata žage). Nekaj prostora za parkiranje pa je tudi ob informativni tabli geološke poti oz. smerokazu – Kobilji curek 1500 m – ob cesti Rob-Predgozd.

Potreben čas za ogled: 2 uri

Opis poti

Geološko pot v Kobilji curek odlikuje izjemna geološka pestrost, na kratki razdalji se zamenja šest različnih kamnin: peščenjak (1), tuf (2), črni plastnat apnenec (3), beli neplastnat apnenec (4), dolomit (7), lehnjak (8). Med potjo lahko odkrijemo fosile (5), z ostanki drobnih školjk.  Med potjo prečkamo linijo rimskega zapornega zidu (6) Claustra Alpium Iuliarum, ki je bil grajen iz neplastnatega sivega apnenca, vidni so drobci malte in ostanki obrambnega stolpa za okrog 10 vojakov iz 4. oz. 5. stoletja. Linija obrambnega zidu je lepo vidna v prostoru, del zidu ob cesti pa je restavriran.  Družine z otroki lahko sledijo navodilom rimskega vojščaka Robusa na informativnih tablah (3x). Najvišji dolenjski slap Kobilji curek (9), ki je naša skrajna točka na poti, se nahaja sredi istoimenskega gozdnega rezervata, kjer drevesa ostanejo, kakor so padla. Vračamo se po isti poti in čez brv preko potoka zavijemo še k spominskemu obeležju, kjer opazujemo meander (10).

 

Zemljevid poti s kontrolnimi točkami:


Oglejte si Geološka pot v Kobilji curek na večjem zemljevidu.

Oznake in informacijske table: Ob poti je 10 kontrolnih točk, ki so označene s kovinskimi številkami v rumeno-zeleni barvi (delo Aleksandra Arharja). Na treh mestih so postavljene informacijske table v celostni podobi občine Velike Lašče, z elementi interpretacije dediščine.

 

Prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami: 3D relief s osebnimi prilagoditvami za slepe, podvojeni točki 2 in 4 (ob cesti, za lažji dostop), na informacijskih tablah so nameščeni kamni na verižicah (za osebe na invalidskih vozičkih in ostale).

Znajdenje na poti: Sledimo ji s pomočjo pregledne karte v tiskanem vodniku ali ob pomoči živega vodnika.

Geološki otok v središču Roba pri trgovini: 

Kamnita klopca je narejena iz petih različnih kamnin: peščenjak – dolomit – tuf, po vrhu je črni plastnat apnenec, pod reliefom beli neplastnat apnenec.

Kovinski relief okolice Roba z označenimi vrstami kamnin in legendo, prirejen tudi za slepe (napisi v brajici).

Geološka karta, na kateri so razvidne vrste in starost kamnin.

Zemljevid Mišje doline in Roba z okolico.

Pri kovinskem smerokazu “Kobilji curek 1500 m” zapustimo lokalno cesto Rob-Predgozd ter zavijemo  na gozdno cesto,

Informacijska tabla označuje začetek geološke poti, na njej so označene vse točke in je enostaven zemljevid poti.

Čez kamnit mostiček prečkamo potok Črna voda, takoj za ovinkom pa je že prva kontrolna točka 1-peščenjak. V nadaljevanju prispemo do lesene brvi čez potok Kobilji curek z oznako “Pot k obeležju” – poleg spominskega obeležja (opominja na poboj talcev – domačinov iz vasi Centa in Osredek – leta 1942, njihovi ostanki so bili prepeljani na pokopališče, še vedno pa so viden jame, ki so si jih skopali sami) je točka 10 – meander. Le 10 metrov od lesene brvi je tik ob cesti na desni točka 2-tuf, ki se kasneje ponovi še enkrat v strugi potoka. Ko se dolina razširi, naletimo na smerokaz s tremi številkami. Točka 3-črni apnenec je tik ob potoku, sledi informativna tabla za rimski zaporni zid,  točka 4 je že za linijo rimskega zidu ob potoku, točka 5 pa v bregu desno, do nje vodi komaj zaznavna gozdna pot. Tik ob rimskem zidu ob gozdni cesti je označena točka 6-rimski zid – poleg lesenega miljnika, ki z modro-belo markazijo nakazuje drugo tematsko pot Claustra. Pot se nadaljuje, ob strugi je še enkrat označena točka 4-beli neplastnat apnenec, ki je v potoku lepo viden. Nato se gozdna cesta začne dvigovati in v desnem bregu je označena točka 7 – dolomit z lepo vidno lečo črnega betumna. Ko se teren prevesi spet navzdol je lep pogled na sotesko Kobiljega curka in zanimivo oblikovano drevo z zavitim deblom. Na levi strani se že odpira stranska dolina, po kateri od slapa priteka potok, ki se pridruži glavnemu potoku. Ob mostu je informativna tabla o slapu in gozdnem rezervatu Kobilji curek, na desni pa usmerjevalna tabla Kobilji curek – 50 m – sledimo stezi skozi gozdni rezervat do slapa. Kmalu za ovinkom sta še oznaki za točki 8-lehnjak in 9-slap Kobilji curek. Vračamo se po isti poti nazaj.

Ponudba PARNAS – po naročilu:

Program za ŠOLSKE SKUPINE

Namizna igra rimskih vojščakov PETTEIA (v škatli z navodili): 5 EUR
OBRAMBNI STOLP – papirnata sestavljanka: 1,5 EUR 
Razglednica kranjski jeglič Primula carniolica

Preberite tudi:

– Obisk kreatorjev dobrega počutja iz Nemčije, Madžarske in Slovenije (20.4.2012)
– Voden ogled geološke poti z dr. Tomažem Verbičem in otvoritev poti (15.7.2012)
– 3. mesto na tekmovanju NAJPOT 2012 (15.10.2012)
– Prvo izobraževanje za animatorje na poti (20.10.2012)
– Medijski odzivi: S. Fajfar: Geološko obarvana pot v Kobilji curek (Delo, 19.12.2012)
– Odziv obiskovalcev: PD Polet Šentrupert (15.12.2012)
– Geološka pot v Kobilji curek na sejmu Turizem in prosti čas v Ljubljani! (23.1.2013)
– Dan dediščine -rimski dan v Robu (15.4.2013)
– Stoletnica fotografije na nahajališču kranjskega jegliča v soteski potoka Kobilji curek (22. 4. 2013)
– Parnasov botanični sprehod ob dnevu očarljivih rastlin (18. 5. 2013)
– Povabilo na geološko pot v času Robarjade (junij, 2013)
– Geološka pot primerna tudi za slepe – preverjeno (4.6.2013)
– Posledice žleda na geološki poti v Kobilji curek (25.2.2014)
– Geološka pot v Kobilji curek po žledu spet prehodna (1.4.2014)

Nagrade in priznanja:

Zaradi številnih dobrih rešitev je Geološka pot v Kobilji curek od Turistične zveze Slovenije prejela priznanje za
1. mesto na regijskem ocenjevanju NAJPOT 2012 in
3. mesto na državnem ocenjevanju NAJPOT 2012.

Upravljalec poti: Zavod Parnas

Obisk poti poteka na lastno odgovornost. Del vsebin za Geološko pot v Kobilji curek smo razvili v okviru projekta Dediščinske skupnosti za danes (Zavod Parnas, 2012), pobuda LEADER LAS Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe – v sodelovanju z dediščinsko skupnostjo v Robu in dr. Tomažem Verbičem, univ. dipl. geol. – Arhej, d.o.o.