PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Aplikacija Mišja dolina 2GO

Mobilna aplikacija Mišja dolina 2GO usmerja obiskovalce Mišje doline -Natura 2000 na kolesarske in sprehajalne tematske poti v Mišji dolini in okolici. Na voljo je pet poti:
1. Kolesarska pot modrega bleščavca
2. Ptičkov lov na zaklad
3. Kobilji curek
4. Zajčkov lov
5. Pipanova skrivnost


NALOŽI SI APLIKACIJO:


Mišja dolina 2GO za ANDROID (v letu 2022 – 78 prenosov)
Mišja dolina 2GO za I-PHONE (v letu 2022 – 28 prenosov)
PAZI – verzija za PC NE OBSTAJA!!

Svetujemo, da si aplikacijo na telefon ali tablico naložite pred odhodom na teren.

Poti lahko obiščete večkrat, levo zgoraj poiščite povezavi Restart tour in Quit tour.

Simpatična miška Marja in kačji pastir ter drugi liki nam pomagajo razumeti rastlinski in živalski svet Mišje doline z okolico. Osveščajo o ohranjanju in varovanju ogroženih habitatov, pitne vode, o pravilnem gospodarjenju z mokrišči, o spoštovanju in razumevanju usklajenega delovanja živega in neživega sveta, kar omogoča naš obstoj na Zemlji.

Aplikacija je nastala kot del kohezijskega projekta Mala barja Marja, sofinancirali sta jo Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner projekta je ZRSVN, Zavod Parnas pa je projektni partner.

Z vnosom poti v aplikacijo družine usmerjamo po Mišji dolini – območju Natura 2000 in okolici. Z vsebinami osveščamo o vrednotah in varovanju območij Natura 2000, o varstvu narave in kulturne dediščine. Aplikacijo in poti razvijamo v sodelovanju s slovenskimi razvijalci programske opreme NEXTO (www.nexto.io), ilustracije so delo Marije Prelog.

*Ko ponovno nalagate poti, prvi del lahko preskočite z večkratnim NAPREJ.

Vaši odzivi nam bodo koristili pri dodelavi aplikacijezato vas vabimo, da se nam javite s povratnimi informacijami!

POTI – Mišja dolina 2GO:

4 ZAJČKOV LOV

Zajčkov lov prinaša spomin na bitko iz leta 1813 v Velikih Laščah, ko so avstrijski vojaki dokončno nagnali Napoleonovo vojsko iz naših krajev. Zajček in miška Marja sta za vas poiskala zgodbe o Francozih, med potjo na Kobilo boste odkrivali pozabljene francoske čepice, raziskovali reke o Francozih, zaigrali na inštrumente in še marsikaj.

Število postaj: 13. Kmet ziblje Francoza. General pri kosilu. Pripeljite mi meso in kruh! Kobila. Glasbena luknja, Stopinje. Brezje. Zaklad v luži. Svet mahov. Francoska kapelica. Cereja – zaključek.

Začetek in konec poti je pri Tenis Cereja, dobro se obujte in oblecite! Od parkirišča Tenis Cereja se odpravite ob glavni cesti nazaj proti centru Velikih Lašč, tik pred regionalno cesto Lj.-Kočevje pa zavijete na planinsko pot iz Velikih Lašč do francoske kapelice na Veliki Slevici. Povratek je lahko po isti poti ali po vzporedni poti, ki se prvotni prikluči v bližini točke Stopinje. (Če se na Cerejo vračate po lokalni cesti skozi Veliko Slevico – previdno, ker ob cestah ni pločnikov.)

Hoja poteka na lastno odgovornost, v primeru zapletov ali nejasnosti pa nas lahko kadarkoli pokličete za pomoč (041 833 456-Metka).

Trajanje: 2-3 ure
Dolžina: 3 km v eno smer
Pa javite se nam s kakšno fotografijo – na Fb Zavod Parnas ali e-mail info@zavod-parnas.org ! 🧡💙💛

Če se na pot podate večkrat, uporabite ukaz Ponovno naloži / Reset Tour, da vas vrne na začetek. V aplikaciji je tudi zemljevid, modra pika označuje, kje ste vi. PAZI – označena GPS pot se ne ujema vedno s potjo v naravi- upoštevajte planinske markacije na terenu!

Besedilo, struktura, naloge, zasnova, izvedba: Metka Starič
Priprava terena in zanimivosti ob poti: Stanka Hren in Metka Starič
Leseni zajčki: Jože Rupar s.p. Darilca po prehojeni poti: JZ Trubarjevi kraji, Tenis Cereja. Ilustracije (miške, srna, dete): Marija Prelog. Fotografije: Metka Starič. Animacija zajčka, stopinje, ilustracije francoskih vojakov, general Palombini: internet, pinterest. Glasbena spremljava: Nejc Podobnik. Francoske zgodbe bere: Rok Borštnik. Tehnična podpora: NEXTO. December, 2022.

2 KOLESARSKA POT MODREGA BLEŠČAVCA

Podajte se na raziskovalni krog po Trubarjevi domačiji, v nadaljevanju pa s kolesom po cestah in kolovozih mimo mokrišč Mišje doline ter nazaj do izhodišča. Na kontrolnih točkah miška Marja in kačji pastir odkrivata vrednote te doline. Primerno za vse starosti.

Število postaj: 7. Dobrodošli, Jelšev gaj, Podlog-Veliki log, Šumnik, Na robu Mišje doline, Marinčki in Grič.

Besedilo, struktura, naloge, zasnova, izvedba: Urška Hren
Pregled, svetovanje: Metka Starič-Zavod Parnas, Judita Lea Krek-ZRSVN
Ilustracije: Marija Prelog, akad. slikarka. Fotografije: Metka Starič, Marjan Artnak, Urška Hren, Vladimir Peček. Zvoki živali: Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije. Filmi: Different Angles Tadej Bavdek s.p., Lesart d.o.o.-Marjan Artnak. Tehnična podpora: NEXTO. December, 2020.

1 PTIČKOV LOV ZA VODNIMI ZAKLADI

Ptiček z božičnega kruha (poprtnika) povabi družine na 5, 7 ali 10 km dolgo pot po okolici Velikih Lašč, ki jih lahko prehodite tudi v nadaljevanjih.

Na poti odkrivate vodne zaklade – potočke, izvire, ponore, podzemne jame in brezna ter ostala čudesa narave (izjemno drevo, zaljubljeno drevo, čarobni gozd …), prisluhnete pripovedkam iz Velikih Lašč, stare velikolaške razglednice pa primerjate z današnjim stanjem.

Potrebna je športna obutev. Začetek in zaključek sta pri gostišču Tenis Cereja v Velikih Laščah, kjer je tudi veliko parkirišče. Pot na terenu ni več označena.

Besedilo, struktura, naloge, zasnova, izvedba: Metka Starič (Zavod Parnas), Stanka Hren (Tenis Cereja) vsebine so bile pripravljene ob sodelovanju s ponudnikom Tenis Cereja, projekt ZID – LAS PPD. Pregled, svetovanje: Urška Hren. Ilustracije: Marija Prelog. Fotografije objavljamo z dovoljenjem Gregorja Puclja in Helene Grebenc Gruden, foto in branje besedil: Metka Starič. Tehnična podpora: NEXTO. December, 2020.

3 KOBILJI CUREK

Kobilji curek je eden od vodotokov, ki prinaša vodo v Mišjo dolino s severozahoda, je pa tudi najvišji dolenjski slap in gozdni rezervat. Na geološki poti v Kobilji curek vam simpatična rimska vojaka Robus in Rebus pomagata raziskovati kamnine in odkrivata zanimivosti iz časa, ko so Rimljani tudi v okolici Roba branili vstop v središče rimskega imperija.

Besedilo, struktura, naloge, izvedba: Metka Starič. Sodelovanje pri interpretaciji: Nina Buh s.p. Ilustracije: Marija Prelog. Fotografije: Metka Starič. Animacije: internet (free gif) Tehnična podpora: NEXTO. Izdelavo poti je podprla tudi Občina Velike Lašče preko razpisa Društva 2021. Avgust, 2021.

5 PIPANOVA SKRIVNOST

Zasnovana je drugače od ostalih poti. V aplikaciji smo zbrali in popisali večino velikolaških potokov in potočkov, njihova imena, lokacije, povezave, posebnosti. Kot uporabno učilo bo tako pomagala marsikateremu učitelju, učencem, pa vsem ljubiteljem narave in sprehodov, podatki do sedaj še niso bili sistematično zbrani in urejeni.

Povabi nas na raziskovanje voda na terenu s treh izhodišč:
Trubarjeva domačija na Rašici,
Tenis Cereja v Velikih Laščah in
Turjak.

Vabi na obstoječe velikolaške tematske in e-poti, ki vodijo mimo velikolaških voda. Vsebuje nekaj napetih otroških zgodb z natečaja Če bi Pipan še danes živel – ohranimo naše vode čiste (natečaj si je zamislila in izpeljala učiteljica Renata Gradišar).

Vsebina, foto, izvedba: Metka Starič in NEXTO.
Ilustracije: Marija Prelog
Zgodbe in pesmi: OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče – mentorici Renata Gradišar, Veronika Lipovec.

Vabimo vas, da PIPANOVO SKRIVNOST preigrate, pregledate, ocenite njeno uporabnost, opozorite na manjkajoče potoke iz vaše okolice ali nam sporočite ime, ki ga vi uporabljate za že vnešen potok! Fantje iz skupine NEXTO so vložili vse sile, da aplikacija deluje tako na i-phonih kot androidih, torej tudi na tablicah – računalniška verzija pa ne obstaja.

Zakaj aplikacija?

Z aplikacijo v lastnem tempu in interaktivno prepoznamo vlogo človeka pri ohranjanju dragocenih življenjskih prostorov Mišje doline (Natura 2000).

Ključno je razumevanje, da so domačini Mišje doline skozi stoletja znali ohranjati mokrotne travnike in nizka barja. Ker Mišja dolina ni neokrnjena narava, ampak je kulturna (torej obdelana) krajina, se v njej srečujejo interesi kmetov, naravovarstvenikov, lovcev, ribičev, ljubiteljev narave, športnikov, turističnih ponudnikov, strokovnih služb in še mnogih drugih. Le s spoštovanjem različnosti in sodelovanjem vseh deležnikov jo bomo ohranili tudi za prihodnje rodove.

V aplikaciji bomo poti dopolnjevali tudi v prihodnje, vse pa imajo podobno sporočilo: spoznajmo, spoštujmo in ohranimo naravo in ostalo dediščino, ki nas obdaja, še zlasti našo pozornost potrebujejo ogroženi habitati, rastline in živali.

Kolofon:

Aplikacijo Mišja dolina 2GO smo razvili preko projekta Mala barja Marja (Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj). Vodilni partner je ZRSVN, projektni partner Zavod Parnas. Projektni sodelavci za vsebine: Krpanove novice, za ilustracije: Gregor Battelino Prelog s.p., za filme: Tadej Bavdek s.p. in Lesart d.o.o. Platforma NEXTO je plod slovenskih razvijalcev programske opreme (www.nexto.io)