PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Kako na opazovanje orhidej v Mišji dolini?

Mišja dolina se ponaša z izredno biotsko pestrostjo. Med drugim v tem prostoru ali v bližnji okolici najdemo skoraj 40 vrst divjih orhidej, največ jih cveti v maju in juniju – na mokrih in suhih travnikih pa tudi na gozdnih robovih in v gozdu.

Vendar pa nima vsak travnik v Mišji dolini orhidej in tudi ni vsak mokrotni travnik ali barje primerno za obisk. Po promocijskih akcijah v medijih, ki so seveda narejene z najboljšimi nameni (npr. promocija svetovnega dneva varstva okolja), se je povečal tudi obisk. Ta naj bo nadzorovan in voden, saj želimo, da naše lepote navdušijo veliko posameznikov in da se že vnaprej izognemo konfliktom.

Zato je tu nekaj NASVETOV, ki smo jih pripravili glede na izkušnje naših ponudnikov:

Ker Mišja dolina (še) nima označenih poti ali lesenih podestov za obiskovalce, si zagotovite, da vas bo pri iskanju orhidej spremljal vodnik, ki pozna terene, da boste lahko videli več.

Predhodno najavite svoj prihod na INFOTOČKO Mišje doline (041 833 456, info@zavod-parnas.org), da vam lahko zagotovimo vodnika, ki vas bo počakal na parkirišču Trubarjeve domačije na Rašici. Naj vam ne bo težko pustiti par evrov za vodnika ali postanek na kavi pri lokalnih ponudnikih, saj s tem spodbujate lokalno gospodarstvo in tudi vi pripomorete k izboljšani ponudbi Mišje doline.

Čeprav je travnik že pokošen, ne vozimo ali parkiramo na njem. Avtomobile parkiramo tako, da kmetje lahko dostopajo do svojih obdelovalnih površin.

Za sprehod bodite primerno obuti – škornji ali druga nepremočjiva obutev, zaščitite se pred klopi.

Marsikateri travnik cvetočih orhidej si lahko ogledate s ceste – če le imate možnost, se v Mišjo dolino odpravite s kolesi. Na Infotočki vam pomagamo z izbiro poti po Mišji dolini, da ob svojem kolesarjenju lahko opazite čim več trenutno cvetočih orhidej.

Kontakt:

INFOTOČKA Mišje doline
Trubarjeva domačija Rašica (sprejemnica – po predhodnem dogovoru)

Rašica 69, 1315 Velike Lašče
GSM +386 41 833 456
e-pošta: info@zavod-parnas.org
Fb: @misjadolina
Inst: misjadolina

Odprto: kadarkoli po predhodnem dogovoru

Infotočka Mišje doline od leta 2019 (začasno) deluje v sprejemnici na Trubarjevi domačiji v dogovoru z upravljavcem TD – Občino Velike Lašče. Po ureditvi novega TIC Velike Lašče se bo preselila v objekt kozolca na Trubarjevi domačiji.
Infotočka Mišje doline je del kohezijskega projekta Mala barja Marja, kjer Zavod Parnas sodeluje kot projektni partner. Več o projektu na: https://www.malabarja-marja.si/ in http://zavod-parnas.org/w/mala-barja-marja/ .