PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Mišja dolina 2GO

V teh čudnih časih smo za družine pripravili pomočnika, s katerim se sami ali skupaj s svojo družino lahko odpravite na raziskovanje!

S pomočjo mobilne aplikacije MIŠJA DOLINA 2GO boste odkrivali lokacije vodnih zakladov okrog Lašč, za katere morda niste vedeli, ali pa ste nanje že pozabili: vodne izvire, požiralnike, podzemne jame in brezna, mokrišča … vse skupaj začinjeno z ljudskimi povedkami, živalskimi zvoki, ilustracijami, starimi fotografijami …

Aplikacija MIŠJA DOLINA 2GO je brezplačna, primerna je za otroke in odrasle.

Kje dobimo aplikacijo?

ANDROID TELEFON ali TABLICA
Naloži aplikacijo Mišja dolina 2GO.

I-PHONE
Na i-phonu si lahko pomagate tako, da si naložite Nexto Preview in v programu skenirate spodnjo kodo (na novejših i-phonih ne deluje).

V aplikaciji si med potmi izberi: Ptičkov lov na vodne zaklade.

Začetek pohoda: TENIS CEREJA, Cereja 33, 1315 Velike Lašče. Vsakega malega pohodnika vsakič na cilju pričaka darilce. Glede na vašo pripravljenost za hojo imate na voljo tri različno dolge variante, pot lahko prehodite tudi v nadaljevanjih.

Tenis Cereja – nekdanja gostilna Pri Drakslerici – Treščnica (Pipan) – Kobila – Brezje – Predvratnica, Babin dol – Vratnica ali Zajčeva jama (možen povratek čez trg, 5 km) – Gmajna – Grivka – zaljubljeno drevo – Sveta Trojica, Šumnik – Dolčji dol (možen povratek čez trg, 7 km) – Lašče na Selih – Skadulca – Ščita – Zazid – perišče na Cereji – Tenis Cereja (10 km).

Preračunajte si, kdaj morate na pot, da vas ne ujame noč, saj za celotno pot potrebujete 4 ure ali več, zimski dan pa je kratek!

Aplikacija je vezana na Googlov zemljevid z vrisano potjo in točkami, kjer ves čas lahko sledite, kje se trenutno nahajate. S pomočjo navodil v aplikaciji boste odkrivali zanimivosti, se igrali, opazovali in prisluhnili pozabljenim zgodbam in celo živalim.

Hodili boste večinoma po obstoječih gozdnih in planinskih poteh. Na križiščih smo v podporo namestili tudi nekaj (začasnih) smerokazov in oznak.

Uporaba poti in aplikacije potekata na lastno odgovornost.

Priprava letošnjega Ptičkovega lova na zaklad:
Tenis Cereja (Stanka Hren) in Zavod Parnas (Metka Starič)
Zasnova trase in oprema na terenu: Tenis Cereja s sodelavci
(Nastalo na podlagi sodelovanja s ponudniki ob tematskih poteh v projektu Zidovi in drevesa – LAS PPD in z aplikacijo, pridobljeno v projektu Mala barja Marja.)
Mišja dolina 2GO – Ptičkov lov za vodnimi zakladi
Besedilo, fotografije, pripoved: Metka Starič
Ilustracije: Marija Prelog
Lastniki arhivskih fotografij: Zavod Parnas, Gregor Pucelj, Helena Grebenc Gruden, Tomaž Kočar.
Zvoki živali: Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije
Tehnična podpora: NEXTO
Festival božičnega kruha v Velikih Laščah poteka v sodelovanju z Občino Velike Lašče. December, 2020.

Napovednik Ptičkovega lova na zaklad
Kamera, montaža – produkcija: Different Angles Tadej Bavdek s.p.,
Posneto v sodelovanju z Zavodom Parnas in Tenis Cereja.
Nastopa: Tanja Gruden, Mladi Parnas

POJASNILO:

V projektu Mala barja Marja je eden od projektnih rezultatov Zavoda Parnas tudi mobilna aplikacija, ki bo omogočala vodenje po novi tematski poti, ki jo skupaj z ZRSVN vzpostavljamo v Mišji dolini – območju Natura 2000. Obiskovalce osveščala o vrednotah območij Natura 2000 – predvsem v Mišji dolini in njeni okolici.

Aplikacijo Mišja dolina 2GO razvijamo preko projekta Mala barja Marja (sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj). Vodilni partner je ZRSVN, projektni partner Zavod Parnas. Projektni sodelavci: Nexto in Krpanove novice. Platforma NEXTO je plod slovenskih razvijalcev programske opreme (www.nexto.io)

V fazi preizkušanja aplikacije smo za vas pripravili voden pohod z odkrivanjem vodnih zakladov okrog Velikih Lašč, dostopen bo v času Festivala božičnega kruha. Vaši odzivi nam bodo koristili pri dodelavi aplikacije, zato vas vabimo, da se nam javite s povratnimi informacijami!