PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Vse ilustracije na strani: Marija Prelog©

INTERPRETACIJSKI CENTER MIŠJA DOLINA NATURA 2000

V prostorih TIC KOZOLEC na Trubarjevi domačiji v sezoni od aprila do novembra svoja vrata odpre Interpretacijski center Mišja dolina.

Obiskovalcem skozi igro, risbo, zvoke, besede in slike pripoveduje o življenju na mokrotnih travnikih in nizkih barjih ter vlogi človeka na varovanih območjih NATURA 2000, kamor sodi tudi MIŠJA DOLINA. Predstavlja izhodiščno točko na PEŠPOTI MODREGA BLEŠČAVCA ob Rašici .

Vse ilustracije v interpretacijskem centru Mišje doline so delo ilustratorke Marije Prelog.

Tole je MODRI BLEŠČAVEC, eden največjih enakokrilih kačjih pastirjev v Mišji dolini. Hitro ga prepoznamo po svojih modrih krilcih. Izbrali smo ga za vseznalca Mišje doline, ki nas spremlja po pešpoti modrega bleščavca (dokončno bo urejena v avgustu 2023) med mokrotne travnike in nizka barja.

Interpretacijski center Mišje doline je izhodiščna točka, kjer lahko:

  • raziščete vodotoke, ki so oblikovali Mišjo dolino in povezanost naravnih danosti in kulturne dediščine v dolini,
  • odkrijete, kaj trenutno cveti v Mišji dolini in podrobneje raziščete zavarovane rastline v našem prav posebnem herbariju,
  • spoznate vidro Arturja, polha, odkrivate navade netopirjev,
  • raziskujete sledove, zvoke in žive slike iz življenja v Mišji dolini, razumete povezavo narave in človeka v dolini ter pomen dobrega gospodarjenja z mokrotnimi travniki Mišje doline,
  • občutite mokrišče in poročate o novostih iz Mišje doline,
  • igrate se skupaj z miško Marjo in kačjim pastirjem, v temi raziskujete po lovski preži, sestavljate, ustvarjate in še marsikaj.

INFO TOČKA Mišje doline
je namenjena domačinom in obiskovalcem pri razumevanju delovanja Mišje doline kot območja Natura 2000. Po dogovoru se lahko pridružite rednim pregledom območja Mišja dolina in projektnim akcijah (npr. odstranjevanju tujerodnih rastlinskih vrst).

Aktualnim dogodkom lahko sledite na FB strani Zavoda Parnas in Mišje doline. Kot PROSTOVOLJCI se lahko aktivirate na številnih področjih (interpretacija dediščine, odstranjevanje tujerodnih rastlinskih vrst, vključevanje v projekte …). Oglasite se in predstavite svojo pobudo!

VEČ INFO: 041 833 456 (Metka Starič), info(@)zavod-parnas.org.

NASLOV:
TIC KOZOLEC Trubarjeva domačija Rašica 69, 1315 Velike Lašče

ODPIRALNI ČAS
za nenapovedane obiskovalce od aprila do novembra
PETEK 13:00-17:00,
SOBOTA 10:00-17:00
NEDELJA 10:00-17:00
(prisoten je turistični informator).

ANIMATOR je v interpretacijskem centru prisoten
ob odprtih dnevih Trubarjeve domačije (SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK, MEDNARODNI MUZEJSKI DAN, POLETNA MUZEJSKA NOČ, DAN REFORMACIJE) oz. po predhodnem dogovoru.
NAJAVA OBISKA: Zavod Parnas, 041 833 456 (Metka Starič) ali info(@)zavod-parnas.org.

Vstopnine ni!


Zavod Parnas zagotavlja tudi lokalno in interpretacijsko vodenje ter različne animacijske in izobraževalne programe (plačljivi programi). V sezoni pripravljamo vodene botanične sprehode po Mišji dolini in okolici, namenjene posameznikom in manjšim skupinam do 10 oseb.
Glej tudi: PONUDBA MIŠJE DOLINE PROGRAMI ZA ŠOLSKE SKUPINE
GEOLOŠKA POT V KOBILJI CUREK NAŠA PONUDBA.

Informacijsko središče za območje Mišja dolina Natura 2000:

  • obiskovalcem različnih starosti omogoča izkustveno doživljanje največjega Natura 2000 območja v občini, jih virtualno povabi v svet mokrišč in pripravi na obisk tovrstnih občutljivih terenov v naravi;
  • nagovori jih z bogatim vodnim in obvodnim svetom, raznolikostjo živalskih in rastlinskih vrst, s spomini na mlinarstvo in žagarstvo v dolini, z najstarejšimi arheološkimi najdbami tega prostora;
  • sodeluje z domačini pri ohranjanju ekstenzivnega kmetijstva v dolini, kjer se srečujeta voda in človek, ki mu s pametnim gospodarjenjem na mokrotnih travnikih in nizkih barjih še vedno uspeva ohranjati številne redke vrste rastlin in živali.

IZ ARHIVA

Kako smo ustvarjali
INFORMACIJSKO SREDIŠČE Mišja dolina Natura 2000?

Zavod Parnas že od leta 2010 izvaja akcije za ohranitev mokrišč Mišje doline, saj so mokrišča eden najbolj ogroženih habitatov na Zemlji. Po uspešnih projektih Na podeželju je priložnost zame (2009) in Mokrišče – izziv za podeželje (2010) ter številnih akcijah ohranjanja in promoviranja Mišje doline kot EPO in kasneje območja Natura 2000, je ZRSVN v Parnasu prepoznal primernega projektnega partnerja za kohezijski projekt Mala barja Marja (2017-2023). Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Eden od rezultatov projekta Mala barja Marja (2017-2023) je tudi INFO TOČKA za Mišjo dolino, ki smo jo v Parnasu uspešno izpeljali z ekipo strokovnih sodelavcev iz vrst mladih iz lokalnega okolja in drugimi izvajalci. V sodelovanju z Občino Velike Lašče smo vsebine umestili v prenovljeni kozolec na Trubarjevi domačiji, v katerem je Občina Velike Lašče uredila sodoben turistično-informacijski in interpretacijski center – TIC Kozolec.
TIC KOZOLEC upravlja Javni zavod za kulturo in turizem Trubarjevi kraji, odprt je od spomladi do jeseni po dogovorjenem odpiralnem času.
Zavod Parnas je skozi projekt Mala barja Marja zagotovil vsebine za interpretacijski del in bo zagotavljal aktivnosti INFO TOČKE za Mišjo dolino Natura 2000 še naprej.

Kdo je ustvarjal info središče NATURA 2000?

Priprava interpretacije: Urška Hren, Sara Gačnik, Eva Indihar, Brina Puntar, Metka Starič.
Ilustracije: Marija Prelog, akad. slik.
Oblikovanje: UNA K RIŠE, PA UN K PIŠE, Špela Andolšek, s. p.
Tisk: GEA ART, d. o. o. Vojko Strahovnik s sodelavci
Projektiranje: Starim, d.o.o. – Maja Starič in Nadja Krašovec (preko Občine Velike Lašče)
Mizarska dela: Stritar, Mizarstvo, d. o. o. in Jaka Gašper Pečnik
Videorazglednice: Marjan Artnak, Lesart, d. o. o.
Filmi: Different Angles, Tadej Bavdek, s. p.
Fotografije: Marjan Artnak, Metka Starič
Zvoki živali: Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije
Aplikacija Mišja dolina 2GO: Nexto, Krpanove novice, Zavod Parnas
Lektura: Urša Fujs, s.p.
Prevodi: ALAM Aleš Lampe, s. p.
Izvedba: Zavod PARNAS

Nastalo v projektu Mala barja Marja (2017–2023). Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner: Zavod RS za varstvo narave. Odgovorni partner: Zavod PARNAS.

INFO središče Mišja dolina – Natura 2000 je del turistično–informacijskega centra Velike Lašče, ki ga je v prenovljenem kozolcu Trubarjeve domačije uredila Občina Velike Lašče v sodelovanju z Zavodom Parnas.

Povezane vsebine:

Več o prenovi KOZOLCA in VABILO
Trobla 1/22: Novi TIC na Rašici …
Več o projektu Mala barja Marja

GALERIJA
Kako je nastajalo INFO(rmacijsko) središče Mišja dolina Natura 2000 (najstarejše fotografije so na dnu strani)

OTVORITEV 24. 3. 2022 – Občinsko glasilo TROBLA 3/22