PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Vse ilustracije na strani: Marija Prelog©

Srečanje nosilcev izročila 2021

Srečanje nosilcev izročila priprave poprtnika v Velikih Laščah (Levstikov dom Velike Lašče, 18. 12. 2021)

Na srečanju nosilcev izročila priprave poprtnika smo v Velikih Laščah gostili predstavnike kar 8 od skupaj 15 skupin gospodinj, ki so kot nislici izročila vpisani v Registru nesnovne dediščine Slovenije pri Ministrstvu za kulturo. Pripeljali so se s Svibnega, iz Šentruperta, Loškega Potoka, Sodražice, velikolaških krajev in Dobrepolja, Cerknice, Škofljice in z Golega.

Zbrane je nagovorila Lili Mahne, iz skupine za kulinariko pri mednarodni mreži za interpretacijo dediščine Interpret Europe, po novem je tudi predstavnica nosilk izročila iz Cerknice.

Zavod Parnas povezuje nosilce izročila tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Vsak december po različnih krajih te velike dediščinske skupnosti pripravijo številne aktivnosti, ki so povezane v čezmejni Festival božičnega kruha. Povezujeta nas spletna stran ter socialni omrežji Faceook in Instagram, če je le možno, pa se vsaj enkrat letno srečajo tudi v živo.

Na velikem platnu smo si ob podpori Zdeneta Samse iz KUD Primož Trubar ogledali nove filme iz projekta Božič z okusom – dokumentarni film Župnek iz Loškega Potoka ter 3 videorazglednice (iz Sodražice, s Svibnega in z Blok). Pripravili smo jih v sodelovanju z Rokom Borštnikom iz Experience d.o.o.

Drug drugemu smo predstavili letošnje (tudi čezmejne) akcije za (čezmejni) Festival božičnega kruha. Bogate aktivnosti posameznih skupin po Sloveniji so opisali Lili Mahne, Majda Tekavec, Anica Car, Marjana Dolinšek, Marija Levstek, Viktor Uhan, Olga Marguč in Iva Jakič.

Metka Starič, ki je povezovala dogodek, je prenesla pozdrave tudi ostalih skupin, ki se niso uspele pridružiti dogodku – iz Ivančne Gorice, Blok, Ribnice, Loške doline in drugih. Ob koncu je udeležence presenetila še s čisto svežim glasbenim posnetkom Na mizi sta … , ki sta ga ob podpori donatorja Naringi d.o.o. posnela Blaž Podobnik (glasba, besedilo) in Danijel Bogataj (glasbeni aranžma), in ga bodo vsi nosilci izročila poprtnika uporabljali kot skupno “himno”.

Nosilci izročila so se z Jožetom Staričem podali še na kulinarični sprehod po Laščah oziroma si ogledali razstavo o velikolaških obrteh v Levstikovem domu.

Za uporabo prostorne dvorane Levstikovega doma in ogled razstave se zahvaljujemo Občini Velike Lašče in JZ Trubarjevi kraji, ki sta bila skupaj z Zavodom Parnas organizatorja srečanja nosilcev izročila iz vse Slovenije.

Zapisala: Metka Starič, Zavod Parnas