PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Pohan grahek – Rob

MAREC – POHAN GRAHEK – po izročilu iz okolice Roba (povedala Vera Gorjup, roj. 1930)

Ena boljših sladic na ohcetih je bil pohan grahek. Vtepli so testo kot za krofe, le da je bilo bolj redko. Skozi duršlak (posoda z luknjastim dnom) so ga v obliki svaljkov iztisnili na vročo mast in ocvrli. V starem Bukovcu je bila doma gospodinja, ki so ji rekli Burja, in ohranil se je rek: “Bukovška Burja se je do smrti kesala, ker na ohceti ni pohan’ga grahka jedla.”

Vera se spominja, da so ga ob ohcetih postregli skupaj z vinskim šodojem (penasta sladica iz rumenjakov, vina in sladkorja). Vinski šodo so dali v manjše globoke krožničke, čez pa posuli žlico pohan’ga grahka. Jedli so z žlicami. Pohan grahek so dobile tudi porodnice, skupaj s kuhanim vinom, saj je bila to močna hrana.

Milka Debeljak se spominja, da je tudi Korenova mama v Gornjih Retjah pripravljala pohan grahek. Vera pripoveduje, da so v enostavnejši varianti pohan grahek pripravljali tudi kot dodatek za na juho. Vmešali so jajca in moko ter maso skozi duršlak zlili na vročo maščobo. Sproti so ga pobirali s penovko. Ocvrtega so dodali v juho. V Slovenski kuharici F. Kalinšek recept najdete pod geslom Ocvrti grah iz tekočega testa (iz trgovine pa ga najbrž poznate kot “zlate kroglice”).

POHAN GRAHEK

Sestavine (degustacijska porcija):

Napravi kvasec: 5 g kvasa (cela kocka kvasa ima 42 g), malo mleka in sladkorja za kvasec

100 g moke

ščepec soli

20 g masla

10 g sladkorja

1 rumenjak

pol žlice ruma

1 -1,5 dl mleka (po občutku, da je masa gosto tekoča)

olje za cvrenje

Zmešaj vse sestavine in jih dobro vtepi, pusti naj malo počiva. V široki posodi segrej olje in na vroče olje preko posode z luknjičastim dnom iztisni maso. Ocvri na hitro, da postane zlato-rumene barve (na ne preveč vročem ognju) in sproti pobiraj iz olja. S pomočjo papirnate serviete odstrani odvečno maščobo.

Pohan grahek (Velike Lašče)

Morda vas bo zanimalo tudi:

JANUAR – tepežnice – Velike Lašče
FEBRUAR – kuheljni – Loški Potok