PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

APP Mišja dolina 2GO

V projektu Mala barja Marja je eden od projektnih rezultatov Zavoda Parnas mobilna aplikacija za pametni telefon, ki bo omogočala vodenje po novi tematski poti, ki jo skupaj z ZRSVN vzpostavljamo v Mišji dolini – območju Natura 2000. Obiskovalce bo osveščala o vrednotah območij Natura 2000 – predvsem v Mišji dolini.

Kje dobimo aplikacijo?

ANDROID TELEFON ali TABLICA
Naloži aplikacijo Mišja dolina 2GO za androide.

I-PHONE TELEFON – IOS
Naloži aplikacijo Mišja dolina – 2GO za i-phone.

PAZI – verzija za PC NE OBSTAJA!!
(Zato si nikakor ne nalagajte na računalnik programa z dvomljivih strani, ki to obljubljajo, saj obstaja možnost, da si na računalnik prenesete virus!)

Lahko si jo na telefon ali tablico naložite tudi pred odhodom na teren na INFO TOČKI na Trubarjevi domačiji, kjer je na voljo javno dostopno wi-fi omrežje.

Kaj omogoča aplikacija?

Z aplikacijo spoznamo pomen aktivnega varovanja območij Natura 2000 Mišja dolina v sožitju s človekovim ravnanjem. Igrivo povabi na kolesarjenje po obstoječih poteh in cestah po Mišji dolini in s premišljeno izbranimi točkami ob njih preko dveh varuhov doline – miške Marje in kačjega pastirja modrega bleščavca – sporoča o delovanju in vrednotah te doline.

Ključno je razumevanje, da Mišja dolina ni območje nedostopne in neokrnjene narave, pač pa se tu srečujejo interesi kmetov, naravovarstvenikov, lovcev, ribičev, obiskovalcev, ljubiteljev narave, turističnih ponudnikov, strokovnih služb in še mnogih drugih.

Zaenkrat vsebine lahko spoznavamo preko KOLESARSKE POTI MODRI BLEŠČAVEC s pričetkom na Trubarjevi domačiji in v krožnem kolesarjenju po obstoječih cestah in kolovozih po Mišji dolini. Ima 7 postaj: Dobrodošli, Jelšev gaj, Podlog-Veliki log, Šumnik, Na robu Mišje doline, Marinčki in Grič.

V aplikaciji bodo postopoma nastajale nove poti s podobnim sporočilom – kako vzpostaviti ravnovesje med delovanjem narave in prisotnostjo človeka, kar bo koristilo obema, tako naravi kot človeku.

Besedilo, struktura, naloge, zasnova, izvedba: Urška Hren
Pregled, svetovanje: Metka Starič-Zavod Parnas, Judita Lea Krek-ZRSVN
Ilustracije: Marija Prelog, akad. slikarka
Fotografije: Metka Starič, Marjan Artnak, Urška Hren, Vladimir Peček.
Zvoki živali: Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije
Filmi: Different Angles Tadej Bavdek s.p., Lesart d.o.o.-Marjan Artnak
Tehnična podpora: NEXTO
December, 2020.

Aplikacijo Mišja dolina 2GO razvijamo preko projekta Mala barja Marja (sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj). Vodilni partner je ZRSVN, projektni partner Zavod Parnas. Projektni sodelavci: Nexto in Krpanove novice. Platforma NEXTO je plod slovenskih razvijalcev programske opreme (www.nexto.io)