PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Delujemo v javnem interesu

Zavod PARNAS deluje v javnem interesu na področju KULTURE – VARSTVA KULTURNE DEDIŠČINE, status nam od leta 2009 podaljšuje Ministrstvo za kulturo.

Zato nam zavezanci za plačilo dohodnine lahko namenite 1 % vaše dohodnine. Donacija je za vas brezplačna – razlika je le v tem, da bo 1 % vaše plačane dohodnine šlo Zavodu PARNAS, in ne v državni proračun. Z donacijo boste omogočili, da kot nevladna organizacija lažje delujemo na področju varstva kulturne dediščine.

Spodnji obrazec omogoča elektronsko oddajo (CNVOS  izjave enkrat mesečno posreduje na FURS), lahko pa izjavo tudi izpolnite, natisnete, podpišete in jo sami pošljete na FURS.

Pri vnosu se podatki pretvorijo v pdf dokument.

Če pošiljate po navadni pošti

– izpolnite  obrazec (Nič vas ne stane, če ste dobrodelni) – vpišite vaše podatke, vašo davčno številko
– nato izjavo natisnite ter podpišite in
– jo pošljite po navadni pošti na naslov FURS, ki se vam izpiše v obrazcu.

Zakaj lahko to storite?

Zavod PARNAS, ustanovljen 2000, od leta 2009 deluje v javnem interesu na področju kulture – varstvo kulturne dediščine. Ta status vsako leto uspešno podaljšamo pri Ministrstvu za kulturo. V javni interes na področju kulture sodijo:

  • aktivnosti ohranjanja nesnovne dediščine Priprava poprtnikov  (v sodelovanju s Koordinatorjem varstva nesnovne dediščine)
  • knjigoveške delavnice in ostali avtorski programi na Trubarjevi domačiji, po šolah in knjižnicah
  • delovanje dediščinske skupnosti (upravljanje Geološke poti v Kobilji curek, interpretacija  Mišje doline, Mladi Parnas, študijski krožki, …)
  • drugi Parnasovi projekti varovanja in ohranjanja kulturne in naravne dediščine

Več o tem, kako NVO lahko pridobijo ta status najdete v Pravilniku.

Hvala, ker nas podpirate!