PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Vse ilustracije na strani: Marija Prelog©

Delovanje v javnem interesu

Zavod PARNAS deluje v javnem interesu na področju KULTURE – VARSTVA KULTURNE DEDIŠČINE, status nam je leta 2009 podelilo Ministrstvo za kulturo.

Zato nam lahko zavezanci za plačilo dohodnine namenite do 1 % dohodnine. Donacija je za vas brezplačna – razlika je le v tem, da bo 1 % plačane dohodnine šlo Zavodu PARNAS, in ne v državni proračun. Z donacijo boste omogočili, da kot nevladna organizacija lažje delujemo na področju varstva kulturne dediščine.


Davčni zavezanci lahko posameznemu upravičencu namenite do 1 % dohodnine. Pri vnosu se podatki ne shranijo, ampak pretvorijo v pdf dokument.

Kako to storite?

– izpolnite  obrazec (Nič vas ne stane, če ste dobrodelni) – vpišite vaše podatke, vašo davčno številko in izpostavo DURS, kamor sodite,
– nato izjavo natisnite in
– jo pošljite na pristojno izpostavo DURS – preberi več 

Zakaj lahko to storite?

Zavod PARNAS, ustanovljen 2000, od leta 2009 deluje v javnem interesu na področju kulture – varstvo kulturne dediščine. Ta status vsako leto uspešno podaljšamo pri Ministrstvu za kulturo. V javni interes na področju kulture sodijo:

  • aktivnosti ohranjanja nesnovne dediščine Priprava poprtnikov  (v sodelovanju s Koordinatorjem varstva nesnovne dediščine)
  • knjigoveške delavnice in ostali avtorski programi na Trubarjevi domačiji, po šolah in knjižnicah
  • delovanje dediščinske skupnosti (upravljanje Geološke poti v Kobilji curek, interpretacija  Mišje doline, Mladi Parnas, študijski krožki, …)
  • drugi Parnasovi projekti varovanja in ohranjanja kulturne in naravne dediščine

Več o tem, kako NVO lahko pridobijo ta status najdete v Pravilniku.

Hvala, ker nas podpirate!