PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Drobnjakovi štrukeljčki

APRIL – DROBNJAKOVI ŠTRUKELJČKI – iz Predstrug v Dobrepolju.

Gremo na štruklje – je bilo pri nas vedno povabilo na žegnanje. Najbolj varčne gospodinje so znale pripraviti čisto drobne štrukeljce, in ustregle številnim gostom. Enkrat so bili orehovi, drugič rozinovi, ko je ozelenel drobnjak ali lukek pa drobnjakovi. Aprilska slaščica tokrat prihaja iz Dobrepolja, recept so za vas pripravile Nada, Mateja in Beti Lunder.

Drobnjakovi štrukeljčki

Testo:

600 g moke

2 ½ dcl mleka

½ dcl olja

1 kvas Fala

1 zvrhana žlica kisle smetane

1 jajce in 3 rumenjaki

60 g sladkorja

1 žlička soli

1 žlica ruma

1 vanilin sladkor

Nadev:

1 jajce

100 g sladkorja

drobnjak

1 jajce za premaz

Mleko segrejemo (35 stopinj) in ga zlijemo v posodo mešalca, dodamo presejano moko in vse ostale sestavine, razen olja. Mešamo 5-7 minut, nato dodamo še olje in mešamo še 10 minut. Po potrebi dodamo še malo moke, če je testo premokro. Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem, da se količina podvoji.

Medtem pripravimo sestavine za nadev. Jajce in sladkor zmešamo v mešalniku. Drobnjak narežemo. Ko testo vzhaja, ga na rahlo pomokanem prtu na tanko razvaljamo. Namažemo ga z mešanico jajca in sladkorja ter posujemo z narezanim drobnjakom v širini 10–15 cm. Testo tesno zvijemo, odrežemo od ostalega testa in narežemo štrukeljčke. Zlagamo jih v namaščen pekač. Pokrite pustimo vzhajati na toplem mestu. Pred pečenjem jih premažemo s stepenim jajcem. V predogreti pečici štrukeljčke pečemo 15 minut na 180º C.

Morda vas bo zanimalo tudi:

JANUAR – tepežnice – Velike Lašče
FEBRUAR – kuheljni – Loški Potok
MAREC – pohan grahek – Rob
APRIL – drobnjakovi štrukeljčki – Predstruge