PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Kuheljni – Loški Potok

FEBRUAR – Po receptu ANICE CAR iz Retij v Loškem Potoku si lahko pripravimo tradicionalno potoško jed – KUHELJNE.

Sestavine:

4 jajca

4 žlice mletega sladkorja

4 žlice kisle smetane

5 žlic belega vina

žlica ruma

ščep soli

½ kg moke

Jajca in mleti sladkor zmešamo z mešalnikom, da se močno speni. Narahlo primešamo ostale sestavine in pognetemo v testo. Testo gnetemo tako dolgo, da opazimo v testu male zračne mehurčke. Bolj je testo pregneteno, boljši so kuheljni. Počiva naj 1 uro.

Testo razrežemo in oblikujemo v male hlebčke – ta količina je za 13 hlebčkov. Vsakega ponovno malo premesimo in spet  ½ ure počivajo (dobro jih pokrijemo, da ne nastane skorja). Hlebček tanko razvaljamo in ga z rokami raztegnemo v krog (30–35 cm). V sredini zarežemo 3 ali 4 črte.

V posodi premera 20-22 cm segrejemo olje. Po enega polagamo v vroče olje, z vilicami ga razporedimo po posodi. Ker je tenko, je hitro ocvrto. Ko rahlo porumeni, obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Ohlajene potresemo z mletim sladkorjem.

V Loškem Potoku kuheljne pripravljajo v pustnem času in kot sladico ob družinskih praznovanjih. Potoškim porodnicam še danes ocvrejo cel jerbas kuheljnov z namenom, da bodo jedle dovolj močno hrano in imele dovolj mleka za dojenje. Pripravljajo jih tudi gospodinje, ki so se iz Loškega Potoka omožile kam drugam – tam jih imenujejo tudi potoški kuheljni.

*Anica Car je nosilka izročila priprave poprtnikov in deluje kot Parnasova prostovoljka. Kuheljne je pripravljala skupaj z vnučkama kot naravoslovni dan v domači kuhinji.

Poglejte si tudi:

Parnasovi kulinarični sprehodi

Parnasove kulinarične delavnice