PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Praznične jedi iz Sodražice z recepti

V Sodražici sva z novinarjem Iztokom Ilichom obiskala nosilke dediščine priprave poprtnikov, ki so tokrat prikazale nekaj značilnih sodraških (šedrških) velikonočnih jedi.

Šedrški in ajdov želodec

V tem koncu Dolenjske želodci sodijo tudi v velikonočni žegenj. Le pripravljajo jih različno.  Pri šedrškem želodcu (poudarek je na črki r) v belo krušno testo zavijejo mesni nadev, pri ajdovem želodcu pa belo testo najprej namažejo z mehkim ajdovim nadevom in čez posujejo še mesni nadev  –  vse skupaj nato zvijejo v štruco in spečejo.
Recepta sta prispevali Martina Pirnat (šedrški želodec) in Marija Levstek (ajdov želodec).

Belo testo: 1 kg moke, 1 kvas, 1/2 dl olja, 2 žlički soli, 2 žlički sladkorja, pol litra vode
Zamesi testo kot za kruh in ga pusti, da vzhaja.

Mesni nadev: 1 kg krače in kranjska klobasa (zmelji na mesoreznico), 4 jajca, pol kisle smetane
Kuhano kračo in klobaso zmelji na mesoreznico, tekočino pa prihrani za pripravo ajdovega nadeva. Narezanemu mesu dodaj 4 jajca in pol kisle smetane ter zmešaj.

Ajdov nadev (oz. ajdovo testo): 30 dag ajdove moke, svinjska juha (voda, v kateri se je kuhala krača).
Ajdovo moko popari s svinjsko vodo in zmešaj, da je mazavo. V ohlajeno maso dodaj 1/3 kvasa in pusti da vzhaja.

Šedrški želodec

Belo testo razvaljaj v ovalno obliko. Posuj z mesnim nadevom in tesno zvij. Namesti ga v podolgovat model na peki papir in pusti da vzhaja. Pred pečenjem ga premaži s stepenim jajcem in večkrat prebodi s pletilko. Peci 3/4 ure na 180 stopinj C.

Ajdov želodec

Belo  testo razvaljamo v ovalno obliko. Po testu razmažemo ajdov nadev in po njem razporedimo mesni nadev. Nadaljujemo kot pri šedrškem želodcu.

 

Velikonočni kolački iz Sodražice

 

V Sodražici velikonočne kolačke pripravijo kot mini potičke z rožičevim nadevom. Recept in pripravo je predstavila Ivanka Košir– Kovačeva Ivanka.

Testo (kot za potico): 1/2 kg bele moke, 2 rumenjaka, 5 dag sladkorja, 2,5 dag kvasa (1/2 kocke), 5 dag maščobe (maslo), sol, mleko, žlica ruma

Rožičev nadev: 1/2 l mleka, 20 dag rožičev (kupiš že mlete in jih prevreš na mleku), 2 žlici slivove marmelade, 5 dag masla, 1 žlica ruma, vanilin sladkor, cimet, 1 jajce, 2 žlici piškotnih drobtin, 2 žlici sladke smetane.

Da bi Ivanka preizkusila recept 🙂 , je že prejšnji dan spekla rožičev kolač – okrogli obliki  potice reče kolač, če pa je pečena v modelu, je to potica.  Zamešano testo je razdelila na 6 hlebčkov in ga pustila vzhajati. Nato je vsakega posebej razvaljala v ovalno obliko, ga namazala z rožičevim nadevom, zvila in oblikovala v kolaček (oba konca je malce namazala z beljakom, da sta se bolje sprijela). Kolački so še malo vzhajali, pred peko jih je namazala s stepenim jajcem – pekla je okrog 30 minut na 180 stopinj Celzija.

Za nazoren prikaz  priprave značilnih sodraških velikonočnih jedi se najlepše zahvaljujemo: Martini Pirnat, Mariji Levstek, Ivanki Košir in Štefki Joras. Na članek, ki ga bo pripravil Iztok Ilich, pa bomo kasneje naredili povezavo.

Foto in besedilo: Metka Starič

 

POVEZANI ČLANKI:

Velikonočni žegen iz okolice VELIKIH LAŠČ (2009)

Znate pripraviti DOBREPOLJSKO ŠTULO in AJDOVE ŠTRUKLJE (delavnica z Nado in Beti Lunder) (2013)