PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Praznične jedi iz Loškega Potoka z recepti

V Loškem Potoku je značilna velikonočna jed AJDOVO F’LEJNE (izgovarja se s širokim e). Njegovo pripravo sta prikazali Anica Car in Stanka Kordiš. Dogodek so z zanimivimi zgodbami in ljudsko pesmijo obogatile še Mimi Ruparčič, Ivana Mohar in Marjeta Anzeljc, vse so tudi nosilke dediščine priprave poprtnika iz Loškega Potoka. Obiskala sva jih skupaj z novinarjem Iztokom Ilichom, ki raziskuje kulinarično dediščino Slovenije.

 

Ajdovo f´lejne

je značilna praznična jed v Loškem Potoku, ki se jo pripravlja v večjih količinah na veliki petek, velikokrat pa si je zaželijo tudi zdomci, ki se vračajo v domači kraj, ne glede na letni čas, saj jim je to drag spomin na domači kraj. Mesno-ajdov nadev, ki ga pripravijo iz kuhanih žgancev in svinjskega mesa ter jajc je tu zavit v vlečeno testo in oblikovan v manjše štručke. Spekli smo jih po receptu Anice Car in Stanke Kordiš.

Testo: 1/2 kg moke, 1 jajce, sol, mlačna voda (1 jajce za premaz na koncu)
Zamesimo vlečeno testo in ga pustimo počivati.

Nadev:
2 kg kuhane svinjske krače ali svinjske glave
1 kg ajdove moke, 3 l vode, malo soli
4 jajca, sol, poper

V 3 litrih vode iz 1 kg ajdove moke skuhamo ajdove žgance. Vrejo naj 20-30 minut. Ko so kuhani, vodo odlijemo in jo prihranimo za kasneje. Žgance dobro zmešamo. Meso zmeljemo na mesoreznico. V leseno mentrgo vsujemo žgance, meso, dodamo 4 jajca, solimo in popramo.  Oblikujemo manjše štručke.

Belo testo razdelimo na več delov, ga razvaljamo in razvlečemo (ne preveč tenko) in vanj zavijemo ajdove štručke. Prebodemo z vilicami preko belega testa, premažemo s stepenim jajcem in pečemo na 180 stopinj 1,5 ure.

(v primeru, da želimo jed zamrzniti, zamrznemo še nespečene štručke).

 

Kühelni in ajdov čaj

Kühelni (veliki okrogli krhki flancati)  so potoška praznična jed pustnega časa, pekli pa so jih vedno tudi za porodnice. Ob našem obisku so nam jih postregle skupaj z ajdovim čajem. “Tri morajo biti pri kühlnih: ena valja, ena razteza in ena cvre,” je povedala Ivana Mohar.  “Ajdov čaj skuhamo iz zgornje tretjine cvetoče ajde. Ajdov čaj lahko pijemo 6 tednov neprekinjeno, nato pa moramo kuro prekiniti,” je povedala Anica Car.

 

Veliko receptov potoških prazničnih jedi je v pravkar izdani knjigi Prehrana nekoč in recepti za vsakdanjo rabo (izdalo TD Loški Potok – april 2017, kontakt za knjigo: blanka.bartol@gmail.com). Predstavila nama jo je njena urednica in predsednica TD Loški Potok Blanka Bartol.  V KTC Loški Potok pa je v teh dneh na ogled tudi velikonočna razstava.

 

Fotografije in tekst: Metka Starič