PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Evropohodniki v Krvavi Peči in Predgozdu

Dragi pohodniki in ljubitelji narave!

Pred nami je že nova akcija: manjša skupina evropohodnikov bo v velikolaško občino vstopila v petek, 24. 5. in okrog 11.30 ali malo kasneje dosegla Krvavo Peč. 

Letos namreč praznujemo 50 let Evropske popotniške zveze ERA, ki simbolično povezuje vse evropske pohodnike po evropskih pešpoteh. V naši občini imamo kar dve – in celo križata se – kar je edinstven in zelo redek pojav – na križišču evropskih pešpoti E6 in E7 v Predgozdu. Za markiranje in dobro vidne oznake skrbi Planinsko društvo Velike Lašče, akcije pa koordinira Zavod za gozdove – KE Velike Lašče.

V Krvavi Peči (po legendi je bila to nekdaj Rožna vas) jih bomo Velikolaščani sprejeli, pogostili s “krvavskimi rožicami” in jim predstavili par odličnih akcij in pogledov Krvave Peči.

Potem jih bomo po E6 pospremili do Predgozda, kjer bo ob 14. uri ob obeležju E6 in E7 predstavljen pomen povezovanja preko pohodništva. Tam nas bosta nasmejali klinčarici Slava in Franja, kulinarične dobrote pa predstavili člani Društva za ohranjanje dediščine z Gradeža.

Sprehodili se bomo do bivaka za pohodnike, za katerega zgledno skrbi družina Kraševec, pa še do ostankov rimske zapore Claustra v Selu, ki jo čuva rimski vojščak umetnika Dušana Zekoviča. Obeležje v Predgozdu so Parnasovi prostovoljci že  prepleskali, hvala vsem, ki ste sodelovali!

Evropohodniki bodo nato svojo pot nato nadaljevali proti Zavrhu v občini Bloke, kjer bodo prenočili, naslednji dan pa bo ob 14h pri Bloškem jezeru osrednja svečanost, kamor ste tudi vsi lepo vabljeni!

Vsi, ki bodo spremljali evropohodnike se bodo potem skupaj vrnili v Krvavo Peč. Toplo ste vabljeni pohodniki tudi iz drugih koncev Slovenije, poveselite se z nami ob tem simboličnem dogodku povezovanja pohodnikov iz vse Evrope!

Pridružimo se tej zanimivi akciji kot pohodnikom prijazna občina. Vse vaše pobude so še vedno dobrodošle!
Dogodek organizira Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (predsednik Jože Prah), podpira ga tudi Občina Velike Lašče.

Dodatne info in prijave: 041 833 456 (Metka Starič) ali info@zavod-parnas.org