PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Dan očarljivih rastlin 2018

Dan očarljivih rastlin smo letos v Parnasu obeležili v četrtek, 17. 5. 2018. Ob nekdanji rimski cesti med Ponikvami in Velikimi Laščami, kjer je urejena tematska Rimska cesta Jerneja Pečnika, smo skupaj z ljubiteljskim botanikom Brankom Dolinarjem ugotavljali, katere zanimive rastline v tem času cvetijo ob poti. Pri popisu rastlin sodelujemo s Turističnim društvom Dobrepolje, ki upravlja s to tematsko potjo, številni domačini iz Ponikev pa jo vsakodnevno uporabljajo za svojo rekreacijo.

Zbor vseh ljubiteljev narave je bil 17. 5. 2018 ob 9h na Trubarjevi domačiji, od tam smo se zapeljali na izhodišče poti v Ponikvah in pot prehodili v obe smeri. V Laščah so nas prijazno sprejeli in pogostili pri Trotovškovih. Sprehoda se je udeležilo 15 obiskovalcev, med njimi so bili tudi dijaki srednje šole BIC Ljubljana s profesorjem Juretom Slatnerjem.

Zbrano gradivo bomo v sodelovanju Zavoda Parnas in TD Dobrepolje uredili za obogatitev turistične ponudbe Rimske ceste  Jerneja Pečnika.

Zavod Parnas se je s pohodom pridružil slovenskim akcijam ob Dnevu očarljivih rastlin , dogodke koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin, nacionalna koordinatorica je Maruša Pompe Novak. Botanični sprehod ob dnevu očarljivih rastlin  je Zavodu Parnas podprla  Občina Velike Lašče v okviru razpisa Društva 2018.

Iz arhiva:

Dan očarljivih rastlin 2017
Dan očarljivih rastlin 2016
Dan očarljivih rastlin 2015
Dan očarljivih rastlin leta 2014
Dan očarljivih rastlin 2013

Lepo vabljeni tudi prihodnje leto, 18.5.2019!