PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Predstavitev knjige “Tam med Malo in Veliko goro” na Trubarjevi domačiji

Vljudno vas vabimo na predstavitev prve celovite zbirke ljudskega pripovednega izročila Ribniške doline z naslovom Tam med Malo in Véliko goró: Slovstvena folklora Ribniške doline, ki bo potekala v prostorih galerije Skedenj – Trubarjeva domačija na Rašici v torek, 22. oktobra 2019 ob 19. uri.

Knjiga je plod večletnega arhivskega in terenskega raziskovanja bibliotekarja in domoznanca Domna Češarka. Terenska raziskava je bila večidel izvedena na območju Ribniške doline oz. znotraj meja ribniškega gospostva, katerega naslednici sta današnji občini Ribnica in Sodražica. V njej boste med drugim našli pravljice in legende, izvedeli, v katera bajeslovna bitja smo verjeli, kje so zakopani zakladi, kje je strašilo, se nasmejali ob vicih o Ribničanih itn. Knjigo bogati tudi zbirka kratkih folklornih žanrov kot so fraze, kletvice, pregovori, rečenice itn. Osrednji fokus je bil zbrati kronološko najstarejše zgodbe, zato to delo še zdaleč ni zaključeno. Namen knjige je ohranjanje večnega spomina na duhovno kulturo ljudi, ki živijo v Ribniški dolini. Z avtorjem knjige se bo pogovarjal Jože Starič.

Knjiga je nastala v okviru EU projekta Knjižnice Miklova hiša Ribnica z naslovom Življenje ustvarja zgodbe, ki ga je finančno podprl LAS PPD. Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – EKSRP (85 %). Kot partner v projektu Življenje ustvarja zgodbe je v letu 2018 (1. faza) sodeloval tudi Zavod Parnas.

Vljudno vabljeni!