PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Kulinarične delavnice

Prikaz priprave štrukljev tradicionalnih in posodobljenih okusov z degustacijo za obiskovalce na dogodku Društva za ohranjanje dediščine Praznik suhega sadja – tretjo nedeljo v septembru
Gradež (pri Turjaku), 19. 9. 2021

“Gremo na štruklje” je v velikolaških krajih od nekdaj pomenilo povabilo na žegnanje, ko so se sorodniki in znanci po maši v podružnični cerkvi oglasili še pri tistih, ki so jih povabili na žegnanje. Ob tej priliki je gospodinja postregla orehove štrukeljce – pečeno kvašeno pecivo – za katerega še danes velja: drobnejše kot je, bolj spretna je gospodinja. Morda pa so gospodinje s tem nasitile precej več lačnih ust.

Na kulinaričnah delavnicah na Gradežu gospodinje na glavnem prireditvenem prostoru in ob komentarjih napovedovalca (Jože Starič) prikazujejo izdelavo štrukljev. Ekipe sestavimo vedno malo drugače, obiskovalci pa so na koncu povabljeni k degustaciji kuhanih štrukljev.
V letu 2019 je bil celoten izkupiček od prodanih degustacijskih porcij predan Društvu za ohranjanje dediščine za nakup novih sadik sadnih dreves.

Parnasove kulinarične delavnice so bile razvite v čezmejnem projektu Uživam tradicijo – Interreg V-A Slovenija-Hrvaška. V letu 2020 je bila prireditev zaradi korona ukrepov odpovedana.

Naše kulinarične delavnice so tudi del blagovne znamke KULINARIČNA DOŽIVETJA (Uživam tradicijo), s katero upravlja BIC Ljubljana.