PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

DEKD 2017: Voda-kamen-meč – po sledovih Claustre

Ob  Dnevih evropske kulturne dediščine  2017 smo pod vodstvom vodnice interpretatorke* Metke Starič iz Zavoda Parnas vzeli pod drobnogled ostanke zapore CLAUSTRA v Kobiljem curku. interpretativni sprehod smo izpeljali v SREDO, 27. septembra 2017, s pričetkom ob 15.30. 

Gotovo ste že slišali za Hadrijanov zid v Angliji ter renski in donavski limes na zunanjih mejah nekdanjega rimskega imperija. Malo drugače pa je bil zasnovan sistem zapor v notranjosti imperija, na skrajni SV meji rimskodobne Italije.

Sistem zapor Julijskih Alp Claustra Alpium Iuliarum sodi med najpomembnejšo arheološko dediščino Slovenije, zaenkrat je arheološko dokazanih 18 lokacij med Tarsatico (današnjo Reko), velikolaškimi kraji in Posočjem. Delček 1547 m dolge zapore “Gradiški vrh pri Robu” , kamor sodita stolp 1 in del linearne zapore ob potoku Kobilji curek, je vključen tudi v Geološko pot v Kobilji curek, s katero upravlja Zavod Parnas.

Interpretativni sprehod je namenjen odraslim. Če bi tudi vi želeli skozi lastne aktivnosti  doživeti ta del geološke poti, nam to sporočite!

*Kdo je vodnik interpretator?
Vodniki interpretatorji so ambasadorji svetovne dediščine. Cilj vsake interpretacije je navdušiti obiskovalce nad globalno razsežnostjo naše dediščine in jim omogočiti doživetje posebnih lokalnih značilnosti. Pojave in objekte spreminjajo v doživetja, poudarjajo njihovo edinstvenost in iščejo smisel in pomen. Orodje vodnika interpretatorja je osebni pristop, navdih in ne zgolj učenje. Poznati, opisati ali odigrati mora različne vloge. Vedno se interpretator prilagaja željam in potrebam obiskovalcev. Dovzeten pa mora biti za samokritiko in kritiko z odpravljanjem slabosti.  (povzeto po J. Ferlinc)

Več:

Reportaža z interpretativnega sprehoda Voda-kamen-meč ob svetovnem dnevu voda (točke: peščenjak-meander-tuf)