PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Uživam tradicijo: delavnica in razstava župnekov v Prezidu

V soboto, 16.12. 2017, je projektni partner Udruga Trbuhovca iz Prezida pripravil inovativni kulinarični dogodek – celodnevno dogajanje se je vrtilo okrog priprave božičnega kruha župnika.

Gospodinje iz Prezida so že zjutraj prinašale svoje božične kruhe na mednarodno razstavo poprtnikov, župnikov, župnekov. Večinoma so bili pečeni v modelu, okrašeni s kitami in ptički. Kot je povedala MIlka Ožbolt, predsednica Trbuhovice, so župnik razdelili na 6 delov in vsak je imel svoj namen. Poleg kruhov je bilo moč prebrati o značilnostih priprave božičnega kruha v Prezidu, Loškem Potoku in Loški dolini.
Po gostoljubnem sprejemu v hotelu družine Ožbolt, kjer so gostje lahko pokušali tradicionalne dobrote – krompirjevko na različne načine, krofe, medenjake, rogljičke in še marsikaj, se je pričela delavnica izdelave božičnega kruha. Kristina Simić je predstavila del projektnih aktivnosti Trbuhovice, ki med drugim poleg ohranjanja starih tradicionalnih jedi zajema tudi sistematično zbiranje receptov, ki jih bodo izdali v kuharski knjigi.  Da je vse teklo, kot je treba, sta skrbeli Pia Primec in Karolina Ožbolt, pomagali pa tudi ostali člani Udruge Trbuhovica

Testo so gospodinje lahko zamesile po svoje, v Prezidu ga zamesijo  z mešanico vode in mleka, dodajo olje, sladkor, jajca, kakšnih posebnih dodatkov pa ne. Okraske smo izdelali iz istega testa, voditeljica pa je prikazala izdelavo ptičkov iz piškotnega testa, ki mu je dodala malo pecilnega praška.  Posebna oblika ptičk, ki so neverjetno podobne pravim pticam v naravi, je navdušila tudi številne nosilke dediščine priprave poprtnika  iz Loškega Potoka, Sodražice in Loške doline, ki so obiskale prireditev, prinesle na ogled svoje župneke in dogodek popestrile s svojim programom.  Med udeleženci delavnice je bilo veliko mlajših gospodinj iz Prezida, kar je gotovo garancija, da bo letos ob božiču po župniku zadišalo še v več hišah in se bo ta lepa tradicija prenašala naprej. Ko so bili župniki izdelani, so jih gospodinje nesle speč v domače pečice, nato pa so jih dodale na razstavo.

Osrednji program se je odvijal v avli hotela, kjer so bile na ogled jaslice in je vladalo pravo predbožično vzdušje. Gospod Peter iz Prezida je v sosednji kleti poskrbel za razstavo unikatnih lesenih skled, na voljo  je bilo precej promocijskega materiala ostalih projektnih partnerjev.  V Zavodu Parnas smo v sodelovanju z organizatorjem poskrbeli, da je bil ves čas na ogled film “Poprtnik iz velikolaških krajev in Dobrepolja” in na ogled potujoča razstava “Poprtnik ali župnek” ter pano “Poprtnik v Velikih Laščah in Dobrepolju”. Dogodka se je udeležilo več Parnasovih prostovoljk in praktikantk, med udeleženci pa sta bila tudi predstavnika še dveh partnerjev, Marko Trupković  iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje s Hrvaške in Helena Jurše Rogelj z Grma – šolskega centra biotehnike in gostinstva iz Novega mesta. V kulturnem programu so sodelovale nosilke dediščine iz Loškega Potoka (članice DU Loški Potok oz. skupina Povasjenke), in predstavile več ljudskih pesmi, sporočilo njihovega župneka in kratek skeč, vse je bilo zelo lepo sprejeto. O župneku iz Loške doline je spregovorila Ana Zakrajšek, o potoškem župneku Anica Car, o prezidskem pa Milka Ožbolt, ki je svoj nagovor začela v hrvaškem jeziku, nadaljevala pa “po prezidansko, da me boste vsi razumeli”. Čezmejno akcijo ohranjanja priprave božičnega kruha je predstavila Metka Starič, prireditev pa je povezovala Pia Primec. Mato Berišić, župnik iz Prezida je zbranim spregovoril o vrednotah kruha, sledil je blagoslov razstavljenih kruhov. Prireditve sta se udeležila tudi Zoran Ožbolt, predsednik KIS Gorski Kotar, in Damijan Malnar, predsednik Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotar, Tršče.

Organizatorji in partnerji so poskrbeli tudi za to, da obiskovalci dobili priložnostna darilca, ki jih tudi skozi projekt razvijajo v inovativne spominke iz Prezida – domače čaje, paketke s pecivom, dišeče sivkine vrečke, za sladke dobrote pa je poskrbela tudi Lili Mahne. Partnerji smo na delavnici  že ustvarjali v novih predpasnikih, ki smo jih preko projekta pridobili v Zavodu Parnas. V okviru  čezmejne dediščinske skupnosti priprave poprtnikov, ki jo v projektu spremlja Zavod Parnas,  pa smo na dogodku oblikovali tudi pobudo, da se župnik iz Prezida predlaga za vpis v Register kulturih dobara pri Ministrstvu za kulturo Hrvatske. Predbožićna manifestacija v Prezidu  se je nato za domačine še nadaljevala z delavnico za otroke, prihodom Djeda Božićnjaka in predbožičnim druženjem.

Še en odličen in poln projektni dan je za nami, vse čestitke organizatorjem za lepe izkušnje, ki nas  tudi “evropsko” povezujejo.

Foto: Metka Starič

Projekt Uživam tradicijo poteka v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2012, v skupnem trajanju 30 mesecev, od 1.7.2017 do 31.12.2019.  Skupna vrednost projekta je 1.593.700,00 €, projekt je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 1.354.645,00 €.