PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Uživam tradicijo: Štruklijada v Kumrovcu

Projektni partner Zagorska razvojna agencija je v sklopu projekta Uživam tradicijo organiziral že 10. tradicionalno Štruklijado, tokrat je bila v muzeju Staro selo v Kumrovcu. Prireditev, ki jo obišče več tisoč obiskovalcev je namenjena interpretaciji in promociji zaščitene kulinarične dediščine – zagorskih štrukljev.

V Parnasu smo za to priložnost aktivirali ded. skupnost iz Loškega Potoka in Gradeža, ki so naši sodelavci pri projektu Uživam tradicijo skozi dediščinsko skupnost priprave poprtnikov. Društvo upokojencev Loški Potok je v sodelovanju z DU Draga na stojnici pripravilo degustacijo številnih različnih tradicionalnih štrukljev iz Loškega Potoka in Dragarske doline, pripravili so krompirjeve štruklje, vzhajane smetanove, ajdove, skutne štruklje z drobnjakom, tradicionalne potoške, skutne štruklje s pehtranom, skutne, gluhe štruklje ter vegetarijanske z drobnjakom.

DOD Gradež je za to priložnost pripravil štruklje z nadevom iz suhih hrušk, ki jih sušijo v sušilnici sadja, s katero upravlja njihova skupnost, ter štrukeljce – tradicionalno praznično pecivo ob žegnanju in sicer z orehovim, pehtranovim in drobnjakovim nadevom. Obiskovalce so povabili na tradicionalno prireditev Praznik sadja na Gradežu, ki jo kot kulinarični festival postopoma umeščamo v transverzalo od Panonije do Jadrana in bo letos v nedeljo, 16. 9.

Anica Car in Marija Slavec sta sodelovali kot “babici iz Slovenije” v kulinaričnem šovu – tekmovanju v pripravi zagorskih štrukljev. Na podlagi posredovanega recepta sta se naučili delati zagorske štruklje ter sodelovali na tekmovanju skupaj z babicami iz Zagorja in  ekipo dijakinj Srednje šole Zabok. Spečene štruklje  je ocenila komisija, nato pa so bili na voljo tudi obiskovalcem za degustacijo.

Vsa ekipa projektnega partnerja Zavoda Parnas, ki je štela kar 25 članov, je pohvalila dobro organizacijo in res prijetno prijateljsko vzdušje na celotni prireditvi. Podobno zadovoljni so bili tudi ostali partnerji projekta Uživam tradicijo.