PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Uživam tradicijo: delovni obisk v Krapini (19.7.)

Med našimi hrvaškimi partnerji v projektu Uživam tradicijo (Interreg Slo-Hrv) je tudi Zagorska razvojna agencija d.o.o., ki ima sedež v Krapini. V začetku julija (19.7.) sva predstavnici Zavoda Parnas (Lili Mahne in Metka Starič) obiskali Hrvatsko Zagorje in se na delovnem obisku srečali s Tanjo Ivek, ki je zaposlena na projektu. Predstavila je značilnosti in razmere na območju Krapinsko-zagorske županije, ki ga pokriva ZAgorska razvojna agencija in skupaj smo zastavile načrt, kako bomo spremljali in spodbujali njihovo dediščinsko skupnost znotraj projekta Uživam tradicijo.

Med pomembnejšimi dogodki v naslednjih 30 mesecih, ki jih imajo predvidene v Krapini, bosta tudi vsakoletni prireditvi Štruklijada in Babičini kolači, na katerih bo v naslednjih letih lahko sodeloval tudi Zavod Parnas s svojimi sodelavci in prostovoljci. Velik poudarek pri izobraževanju njihovih kulinaričnih ponudnikov bo tudi na interpretaciji dediščine, kjer imajo predvidenih več aktivnosti. Strinjale smo se, da bomo znotraj projekta sledili skupnim izhodiščem pri interpretaciji dediščine preko evropske mreže Interpret Europe, in da imamo tako v Sloveniji kot na Hrvaškem nekaj odličnih izvajalcev – interpretatorjev  vodnikov in trenerjev, ki jih bomo vključili v pripravo izobraževalnih programov o interpretaciji kulinarične dediščine v domačem jeziku (slovenskem oz. hrvaškem).

Prvi tak način sodelovanja bo viden že na naslednji  delavnici za dediščinsko skupnost, 5.9. 2017 na Centru biotehnike in turizma GRM Novo mesto, kjer bo Janja Sivec kot zunanja Parnasova sodelavka predstavnikom partnerjev in njihovih deležnikov predstavila osnove interpretacije dediščine (dogodek  v okviru aktivnosti T.1.2. in T.1.3. organizirata partnerja Zavod Parnas in Grm Novo mesto v sodelovanju).

Čeprav prva poizvedovanja po morebitni ohranjenosti priprave božičnega kruha v Hrvatskem Zagorju še niso rodila uspehov, pa smo skupaj našli nekaj novih povezav, ki bi lahko prinesle nove informacije (povezovanje z etnologi v Muzejih Zagorja, povezava z udeleženkami in nagrajenkami tekmovanja Babičini kolači idr.) V kraju Plemenšćina (v sosednji županiji), je namreč v Registru kulturnih dobara pri Ministrstvu za kulturo Hrvatske  že evidentirana priprava božičnega kruha z imenom KOLEDO. Pri iskanju kontaktov nam je pomoč zagotovila tudi Breda Retuznik iz Razvojne agencije Kozjansko. Pripravi božičnega kruha že uspešno sledimo pri dveh ostalih partnerjih – v Prezidu, kjer je aktivno društvo Trbuhovica  in na območju, ki ga pokriva Javna ustanova Park prirode Žumberak in Samoborsko gorje.  V okviru projekta namreč Zavod Parnas oblikuje vzorčni model/program kulinaričnega sodelovanja s partnerji pri čezmejni gradnji kulturne dediščine božičnega kruha in gradnji dediščinske skupnosti (T.2.2.1).

 

 

Projekt Uživam tradicijo poteka v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2012, v skupnem trajanju 30 mesecev, od 1.7.2017 do 31.12.2019.  Skupna vrednost projekta je 1.593.700,00 €, projekt je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 1.354.645,00 €.