PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Svetovni dan mokrišč (2.2.) v Velikih Laščah

Mokrišča so območja, ki so stalno ali občasno zapolnjena z vodo ali poplavljena.  Kot “mokra zibelka biotske raznovrstnosti” nudijo svoj dom številnim živalskim in rastlinskih vrstam. Predstavljajo pomemben vir pitne vode, vodo čistijo. Ob poplavah delujejo kot vodni zadrževalniki in s tem blažijo poplave in suše, pa tudi hujše učinke podnebnih sprememb. Tudi Mišja dolina (ki je od leta 2013 razglašena za območje Natura 2000) je prostor številnih mokrišč, ki jih Zavod Parnas v svoje razvojne projekte vključuje že vrsto let.

Letošnji svetovni dan mokrišč (2. februar) obeležujemo s fotografsko razstavo Vasje Marinča iz Kočevja – v fotografijah  je zajet drobec bogatega življenja mokrišč od Velikih Lašč do Kolpe, Loškega Potoka in Cerkniškega jezera. Vse razen slednjega so tudi površine območja LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, in tudi projekti LAS lahko spodbudijo sodelovanje in nas povežejo tudi preko občinskih meja.

Fotografska razstava OB SVETOVNEM DNEVU MOKRIŠČ je v hodniku pred knjižnico Frana Levstika v Velikih Laščah na ogled od 2. februarja do 15. marca 2017 v času delovanja knjižnice. Pri postavitvi razstave sodelujeta tudi Zavod Parnas in Knjižnica Frana Levstika, podprla pa jo je tudi Občina Velike Lašče (Kultura 2017).

Vabljeni k ogledu čudovitih fotografij!