SOBOTE na Trubarjevi domačiji

NAPOVEDUJEMO: SOBOTA, 8. julij 2017: geslo GRAD

9.00 ustvarjalna delavnica v Trubarjevem gaju
10.00 premik z avtomobili do Turjaka, sprehod po grajskih poteh do spodnjega gradu Turjak

PRIDEMO

Dodatne informacije: (info@zavod-parnas.org ali 041 833 456 ).

 

NAPOVEDUJEMO: SOBOTA, 5. avgust 2017: geslo ZAKLAD

9.00 ustvarjalna delavnica v Trubarjevem gaju – pripravili bomo zaklad za GEOLOV
10.00 raziskovanje  v neznano (po okolici Trubarjeve domačije) skupaj z družino, ki nam bo predstavila GEOLOV (Geo caching)

(Prijavite se pravočasno, da vam bomo posredovali še navodila, kako si lahko naložite aplikacijo za GEOLOV na pametne telefone – seveda pa lahko pridete tudi brez tega 😉

PRIDEMO

Dodatne informacije: (info@zavod-parnas.org ali 041 833 456 ).

 

NAPOVEDUJEMO: SOBOTA, 2. september 2017: geslo ČRKA

9.00 ustvarjalna delavnica v Trubarjevem gaju
10.00 sprehod po okolici

PRIDEMO

Dodatne informacije: (info@zavod-parnas.org ali 041 833 456 ).

Program SOBOTE NA TRUBARJEVI DOMAČIJI v reformacijskem letu 2017 izvajamo v sodelovanju Zavoda Parnas z lokalom Trubarjev gaj.
Brezplačno uporabo površin na Trubarjevi domačiji nam omogoča Občina Velike Lašče.

Nekaj utrinkov s prve sobote v APRILU (1. 4. 2017) – geslo Rašca:

izdelovanje miniaturnih knjig, postavljanjem mlinčkov in sprehod ob potoku Rašica

 Nekaj utrinkov s prve sobote v MAJU (4. 5. 2017) – geslo Claustra

igranje rimske igre Petteia, izdelovanje rimskih obrambnih stolpov in po Geološki poti v Kobilji curek do ostankov rimskih zapornih zidov

Nekaj utrinkov s prve sobote v JUNIJU, 3. 6. 2017:  geslo modri bleščavec

izdelovanje kačjih pastirjev in sprehod med cvetočimi orhidejami Mišje doline

 

Kaj so povedali naši (starejši) udeleženci?

“Delavnice so strokovno pripravljene in vodene, naučimo se nekaj novega in posebnega, si izmenjamo energije in izkušnje. Pohod oz. sprehod po delavnici je odlična ideja, odkrivati naravo na preprost, malo hudomušen način, je pravi balzam in sprostitev. Poleg tega smo zvedeli veliko o zgodovini in neodkritih območjih bližine Trubarjeve domačije. Za piko na i smo dobili pa še mlinčke za na vodo!!!” (Andreja )

“Prednost vidim v povezovanju kulture in narave. Ponavadi se delavnice dogajajo samo v muzeju, v zaprtem prostoru, ali pa potekajo samo športne igre v naravi – tukaj pa dobiš oboje.” (Anže)

“Zabavno, poučno, luštno. Izak je bil čisto navdušen nad mlini, danes zjutraj je videl Jožeta, pa je vprašal, če gre mline postavljat 🙂 Pa v nedeljo jih je še opazoval. Mene je pa šokiralo, koliko stvari še ne vem in kakšen potencial imamo pred nosom. Kar pogumno naprej!” (Uroš)

Všeč mi je, ker je nekaj za starejše in nekaj za mlajše. Pa vedno se rada sprehodim po naših krajih. Velikokrat sama, če je pa možno v družbi, pa poskusim biti čim večkrat zraven. (Vesna)

 

Kaj so SOBOTE NA TRUBARJEVI DOMAČIJI?

V reformacijskem letu 2017 želimo spodbuditi  DRUŽINE za aktivno odkrivanje  dediščine v domačih krajih.

Izhodišče: Trubarjeva domačija na Rašici, Rašica 69, 1315 Velike Lašče

Reformacijo lahko razumemo tudi kot poziv  … od vere čakanja k veri delovanja … od (…) oblasti k sodelovanju.

Prve sobote so odraz Parnasovih aktivnosti v javnem interesu:  v reformacijskem letu pozivamo Slovence k aktivnemu doživljanju kulturne in naravne dediščine – v Sloveniji.

Od 1. aprila dalje skupaj z gostinskim lokalom Trubarjev gaj pripravljamo ideje za dopoldanske sobotne aktivnosti za družine. Naš aprilski izziv je bila RAŠCA (voda, vas, ime, domačini …), majski izziv CLAUSTRA (rimska zapuščina v velikolaški okolici), v maju je MODRI BLEŠČAVEC (po mokriščih Mišje doline, ki je območje Natura 2000, cvetijo številne divje orhideje), pred počitnicami sledi še delavnica na Poletno muzejsko noč (geslo je TRUBARJEVO POTOVANJE)

Vsako prvo soboto v mesecu vam  ponudimo nov izziv.

Krčma TRUBARJEV GAJ na Trubarjevi domačiji je lahko odlično izhodišče za vodene sprehode, kolesarska vodenja in pohode po tematskih poteh v okolici. Lokacija je dostopna z javnim in lastnim prevozom, ima prijeten gostinski lokal in dovolj parkirnih prostorov.