Greste z nami na prvi GEOLOV – PRESTAVLJAMO NA 2.9.2017

“Geolov je  moderno iskanje zakladov”,

pravijo na strani Kam z mulcem  , kjer lahko pobrskate za prve, zelo uporabne informacije o GEOLOVU (Geo caching)…

SOBOTA NA TRUBARJEVI DOMAČIJI NA RAŠICI: 2. september 2017 ob 9h – geslo ZAKLAD

9.00 ustvarjalna delavnica v Trubarjevem gaju – pripravili bomo zaklad za GEOLOV – primerno za otroke in odrasle
10.00 raziskovanje  po okolici Trubarjeve domačije, kjer bomo skupaj z mlado družino geolovcev poiskali že obstoječ zaklad in skrili čisto novega …

Vstopnine ni, prostovoljni prispevki po vaši izbiri. Prijavite se pravočasno, da vam bomo posredovali še navodila, kako si lahko naložite aplikacijo za GEOLOV na pametne telefone – seveda pa lahko pridete tudi brez tega 😉 Lovili bomo senco, vseeno pa ne pozabite na zaščitna pokrivala in vodo za na pot, ker bo vroče …

Dodatne informacije, prijave: info@zavod-parnas.org ali 041 833 456 (Metka) ali na PRIDEMO.

 

Program SOBOTE NA TRUBARJEVI DOMAČIJI v reformacijskem letu 2017 izvajamo v sodelovanju Zavoda Parnas z lokalom Trubarjev gaj.
Brezplačno uporabo površin na Trubarjevi domačiji nam omogoča Občina Velike Lašče.

Nekaj utrinkov s prve sobote v APRILU (1. 4. 2017) – geslo Rašca:

izdelovanje miniaturnih knjig, postavljanjem mlinčkov in sprehod ob potoku Rašica

 Nekaj utrinkov s prve sobote v MAJU (4. 5. 2017) – geslo Claustra

igranje rimske igre Petteia, izdelovanje rimskih obrambnih stolpov in po Geološki poti v Kobilji curek do ostankov rimskih zapornih zidov

Nekaj utrinkov s prve sobote v JUNIJU (3. 6. 2017):  geslo modri bleščavec

izdelovanje kačjih pastirjev in sprehod med cvetočimi orhidejami Mišje doline

 

Nekaj utrinkov s prve sobote v JULIJU (8. 7. 2017):  geslo grad

-ustvarjalna delavnica v Trubarjevem gaju, nato premik z avtomobili do Turjaka, sprehod po grajskih poteh do spodnjega gradu Turjak

Kaj so povedali naši (starejši) udeleženci?

“Delavnice so strokovno pripravljene in vodene, naučimo se nekaj novega in posebnega, si izmenjamo energije in izkušnje. Pohod oz. sprehod po delavnici je odlična ideja, odkrivati naravo na preprost, malo hudomušen način, je pravi balzam in sprostitev. Poleg tega smo zvedeli veliko o zgodovini in neodkritih območjih bližine Trubarjeve domačije. Za piko na i smo dobili pa še mlinčke za na vodo!!!” (Andreja )

“Prednost vidim v povezovanju kulture in narave. Ponavadi se delavnice dogajajo samo v muzeju, v zaprtem prostoru, ali pa potekajo samo športne igre v naravi – tukaj pa dobiš oboje.” (Anže)

“Zabavno, poučno, luštno. Izak je bil čisto navdušen nad mlini, danes zjutraj je videl Jožeta, pa je vprašal, če gre mline postavljat 🙂 Pa v nedeljo jih je še opazoval. Mene je pa šokiralo, koliko stvari še ne vem in kakšen potencial imamo pred nosom. Kar pogumno naprej!” (Uroš)

Všeč mi je, ker je nekaj za starejše in nekaj za mlajše. Pa vedno se rada sprehodim po naših krajih. Velikokrat sama, če je pa možno v družbi, pa poskusim biti čim večkrat zraven. (Vesna)

 

Kaj so SOBOTE NA TRUBARJEVI DOMAČIJI?

V reformacijskem letu 2017 želimo spodbuditi  DRUŽINE za aktivno odkrivanje  dediščine v domačih krajih.

Izhodišče: Trubarjeva domačija na Rašici, Rašica 69, 1315 Velike Lašče

Reformacijo lahko razumemo tudi kot poziv  … od vere čakanja k veri delovanja … od (…) oblasti k sodelovanju.

Prve sobote so odraz Parnasovih aktivnosti v javnem interesu:  v reformacijskem letu pozivamo Slovence k aktivnemu doživljanju kulturne in naravne dediščine – v Sloveniji.

Od 1. aprila dalje skupaj z gostinskim lokalom Trubarjev gaj pripravljamo ideje za dopoldanske sobotne aktivnosti za družine. Naš aprilski izziv je bila RAŠCA (voda, vas, ime, domačini …), majski izziv CLAUSTRA (rimska zapuščina v velikolaški okolici), v maju je MODRI BLEŠČAVEC (po mokriščih Mišje doline, ki je območje Natura 2000, cvetijo številne divje orhideje), pred počitnicami sledi še delavnica na Poletno muzejsko noč (geslo je TRUBARJEVO POTOVANJE)

Vsako prvo soboto v mesecu vam  ponudimo nov izziv.

Krčma TRUBARJEV GAJ na Trubarjevi domačiji je lahko odlično izhodišče za vodene sprehode, kolesarska vodenja in pohode po tematskih poteh v okolici. Lokacija je dostopna z javnim in lastnim prevozom, ima prijeten gostinski lokal in dovolj parkirnih prostorov.