PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Sobote na Trubarjevi domačiji – v reformacijskem letu 2017

Zaključujemo program SOBOTE NA TRUBARJEVI DOMAČIJI , ki  smo ga v reformacijskem letu 2017 izvajali v sodelovanju Zavoda Parnas z lokalom Trubarjev gaj. Brezplačno uporabo površin na Trubarjevi domačiji nam je omogočila Občina Velike Lašče.

Nekaj utrinkov s prve sobote v SEPTEMBRU (2. 9. 2017) – geslo ZAKLAD

2. september 2017 ob 9h – geslo ZAKLAD: Kako se lotiti prvega geolova in raziskovanje  po okolici Trubarjeve domačije, kjer smo skupaj z mlado družino geolovcev poiskali že obstoječ zaklad  … Hvala skupini VEVERIČKE in vsem našim raziskovalcem!

 Nekaj utrinkov s prve sobote v JULIJU (8. 7. 2017):  geslo GRAD

-ustvarjalna delavnica v Trubarjevem gaju, nato premik z avtomobili do Turjaka, sprehod po grajskih poteh do spodnjega gradu Turjak

Nekaj utrinkov s prve sobote v JUNIJU (3. 6. 2017):  geslo MODRI BLEŠČAVEC

izdelovanje kačjih pastirjev in sprehod med cvetočimi orhidejami Mišje doline

 

 Nekaj utrinkov s prve sobote v MAJU (4. 5. 2017) – geslo CLAUSTRA

igranje rimske igre Petteia, izdelovanje rimskih obrambnih stolpov in po Geološki poti v Kobilji curek do ostankov rimskih zapornih zidov

Nekaj utrinkov s prve sobote v APRILU (1. 4. 2017) – geslo RAŠCA:

izdelovanje miniaturnih knjig, postavljanjem mlinčkov in sprehod ob potoku Rašica

V reformacijskem letu 2017 smo želeli spodbuditi  DRUŽINE za aktivno odkrivanje  dediščine v domačih krajih. Reformacijo lahko razumemo tudi kot poziv  … od vere čakanja k veri delovanja … od (…) oblasti k sodelovanju.

 

Od 1. aprila dalje smo skupaj z gostinskim lokalom Trubarjev gaj pripravljali ideje za dopoldanske sobotne aktivnosti za družine. Naš aprilski izziv je bila RAŠCA (voda, vas, ime, domačini …), majski izziv CLAUSTRA (rimska zapuščina v velikolaški okolici), v maju je MODRI BLEŠČAVEC (po mokriščih Mišje doline, ki je območje Natura 2000, cvetijo številne divje orhideje), pred počitnicami je sledila še delavnica na Poletno muzejsko noč (geslo je TRUBARJEVO POTOVANJE). V juliju smo raziskovali GRAD, v septembru pa po pravilih geolova poiskali ZAKLAD. Krčma TRUBARJEV GAJ na Trubarjevi domačiji je lahko odlično izhodišče za vodene sprehode, kolesarska vodenja in pohode po tematskih poteh v okolici. Lokacija je dostopna z javnim in lastnim prevozom, ima prijeten gostinski lokal in dovolj parkirnih prostorov. Brezplačno uporabo zunanjih površin na Trubarjevi domačiji nam je omogočila Občina Velike Lašče.

Kaj so povedali naši (starejši) udeleženci?

“Delavnice so strokovno pripravljene in vodene, naučimo se nekaj novega in posebnega, si izmenjamo energije in izkušnje. Pohod oz. sprehod po delavnici je odlična ideja, odkrivati naravo na preprost, malo hudomušen način, je pravi balzam in sprostitev. Poleg tega smo zvedeli veliko o zgodovini in neodkritih območjih bližine Trubarjeve domačije. Za piko na i smo dobili pa še mlinčke za na vodo!!!” (Andreja )

“Prednost vidim v povezovanju kulture in narave. Ponavadi se delavnice dogajajo samo v muzeju, v zaprtem prostoru, ali pa potekajo samo športne igre v naravi – tukaj pa dobiš oboje.” (Anže)

“Zabavno, poučno, luštno. Izak je bil čisto navdušen nad mlini, danes zjutraj je videl Jožeta, pa je vprašal, če gre mline postavljat 🙂 Pa v nedeljo jih je še opazoval. Mene je pa šokiralo, koliko stvari še ne vem in kakšen potencial imamo pred nosom. Kar pogumno naprej!” (Uroš)

Všeč mi je, ker je nekaj za starejše in nekaj za mlajše. Pa vedno se rada sprehodim po naših krajih. Velikokrat sama, če je pa možno v družbi, pa poskusim biti čim večkrat zraven. (Vesna)