PRVE SOBOTE: APRILSKO geslo RAŠCA

Reformacijsko leto 2017: DRUŽINE na aktivnem odkrivanju naše dediščine v domačih krajih

 

9:00-10:00 Zbiranje v Trubarjevem gaju, čas za kavo ali kaj drugega, izdelovanje izdelka pri ustvarjalni mizi (po dogovoru).
10:00-11.30 Družinski sprehod z aktivnostmi med potjo za vso družino.

Vstopnina za aktivno udeležbo otrok, odraslih: 3 EUR
V tem času (od 9h do 12h) je za oglede z vodnikom odprta tudi Trubarjeva domačija (vstopnina posebej).

Skupaj z otroki  naj se aktivnosti udeleži vsaj ena odrasla oseba. Vstopnina vsebuje izdelavo enega izdelka na ustvarjalnici in animacijo na poti. V primeru slabega vremena program prilagodimo.  Naše animatorje zagotavljamo vsako PRVO SOBOTO. Glede na vaš interes bomo razpisali dodatne termine, zato so NUJNE predhodne prijave s številom in starostjo udeležencev (info@zavod-parnas.org, 041 833 456 ).

PRVE SOBOTE – APRIL:  geslo RAŠCA

Na ustvarjalni delavnici izdelamo bukvico, na sprehod ob vodi Rašci se  odpravimo PEŠ – priporočamo dobro obutev.
IZVEDBA: 1. aprila 2017 PONOVIMO V SOBOTO, 29. 4. 2017!! (Zbiramo prijave)

Napovedujemo PRVO SOBOTO V MAJU:  geslo CLAUSTRA

Začnemo na ustvarjalni delavnici v Trubarjevem gaju, ki bo rimsko obarvana, nato se z avtomobili premaknemo do Roba in se odpravimo na sprehod ob potoku Kobilji curek do ostankov rimskih zapornih zidov Claustra – Hodili bomo PEŠ – priporočamo pohodno obutev in kakšno vrečko za nabiranje kamnov.

IZVEDBA: SOBOTA, 6. maja 2017 (zbiramo prijave!)

Napovedujemo PRVO SOBOTO V JUNIJU:  geslo MODRI BLEŠČALEC

Začnemo na ustvarjalni delavnici v Trubarjevem gaju, kjer bomo ustvarjali na temo živali in rastlin z mokrišča, nato se bomo s KOLESI (ali avtomobili) premikali med različnimi vstopnimi točkami v Mišjo dolino (za hojo po mokrišču priporočamo še ŠKORNJE – v nahrbtniku – in kakšne rezervne nogavice).

IZVEDBA: SOBOTA, 3. junija 2017 (zbiramo prijave!)

Kaj so povedali naši (starejši) udeleženci?

“Delavnice so strokovno pripravljene in vodene, naučimo se nekaj novega in posebnega, si izmenjamo energije in izkušnje. Pohod oz. sprehod po delavnici je odlična ideja, odkrivati naravo na preprost, malo hudomušen način, je pravi balzam in sprostitev. Poleg tega smo zvedeli veliko o zgodovini in neodkritih območjih bližine Trubarjeve domačije. Za piko na i smo dobili pa še mlinčke za na vodo!!!” (Andreja )

“Prednost vidim v povezovanju kulture in narave. Ponavadi se delavnice dogajajo samo v muzeju, v zaprtem prostoru, ali pa potekajo samo športne igre v naravi – tukaj pa dobiš oboje.” (Anže)

“Zabavno, poučno, luštno. Izak je bil čisto navdušen nad mlini, danes zjutraj je videl Jožeta, pa je vprašal, če gre mline postavljat 🙂 Pa v nedeljo jih je še opazoval. Mene je pa šokiralo, koliko stvari še ne vem in kakšen potencial imamo pred nosom. Kar pogumno naprej!” (Uroš)

 

Nekaj utrinkov s prve sobote v APRILU (1. 4. 2017):

Kaj so PRVE SOBOTE?

Reformacijo lahko razumemo tudi kot poziv  … od vere čakanja k veri delovanja … od (…) oblasti k sodelovanju.

Prve sobote so odraz Parnasovih aktivnosti v javnem interesu:  v reformacijskem letu pozivamo Slovence k aktivnemu doživljanju kulturne in naravne dediščine – v Sloveniji.

Od 1. aprila dalje skupaj z gostinskim lokalom Trubarjev gaj pripravljamo ideje za dopoldanske sobotne aktivnosti za družine. Naš aprilski izziv je RAŠICA (voda, vas, ime, domačini …).

Vsako prvo soboto v mesecu vam bomo ponudili nov izziv. V ostalih sobotah lahko program zagotovimo na podlagi vašega interesa.

Krčma TRUBARJEV GAJ na Trubarjevi domačiji je lahko odlično izhodišče za vodene sprehode, kolesarska vodenja in pohode po tematskih poteh v okolici. Lokacija je dostopna z javnim in lastnim prevozom, ima prijeten gostinski lokal in dovolj parkirnih prostorov.