Snemanje novega filma: Naše cerkve – Župnija Velike Lašče

Cerkve na vrhovih gričev dajejo slovenskemu podeželju podobo, ki jo le stežka najdemo drugod po svetu. Ta čudovita slovenska posebnost je navdušila ekipo z režiserjem Rokom Borštnikom in ostalimi sodelavci Zavoda Parnas, da posname film, ki bo prikazal Župnijo Velike Lašče, njene cerkve, vasi in ljudi. Izkušena ekipa je v preteklosti že ustvarila nekaj odličnih filmov, povezanih z velikolaško dediščino, kot so Poprtnik iz okolice Velikih Lašč in Dobrepolja, Tu malajne ni vse proč palu in Rdeči seznam.

KRATEK OPIS:

Gričevnato velikolaško pokrajino krasijo številne podružnične cerkve. Vaščani že stoletja skrbijo zanje ter prenašajo izročilo prednikov na svoje otroke. Cerkve velikolaške župnije skrivajo v sebi bogato sakralno dediščino, zanimive so zgodbe, povezane z okoliškimi vasmi, njenimi prebivalci, varuhi – ključarji. Skrb za cerkev med seboj poveže domačine več generacij.

Film “Naše cerkve – Župnija Velike Lašče” bo dolg okrog 45–60 minut. Pričenja se v kraju Velike Lašče z župnijsko cerkvijo, kjer župnik Andrej Ojstrež spregovori o župniji, njenih faranih in liturgičnih sodelavcih – pevcih, ministrantih, bralcih beril in drugih. Sledi predstavitev podružničnih cerkva po kronološkem redu njihovega nastanka. Poleg zgodovinskih podatkov in umetnostno-zgodovinske dediščine bomo izpostavili tudi ključarje in lokalne zgodbe ljudskega izročila, ki cerkve naredijo še bolj naše. Zaključi se s predstavitvijo župnijske cerkve v Velikih Laščah.

PODPORA NASTANKU FILMA:

Gre za čudovit a obenem izredno obsežen in zahteven projekt, ki ga lahko izpeljemo le ob sodelovanju in podpori celotne župnije. Snemanje filma nastaja v neodvisni produkciji in nima javne finančne podpore. Ustvarjalna ekipa bo projekt lahko izpeljala le v primeru, če bomo prejeli dovolj prednaročil za film.

Podobno, kot ste z “izjavami o botrstvu” podprli film o dediščini poprtnikov, vas tudi tokrat VABIMO K SODELOVANJU. V ta namen lahko izpolnite prijavnico in jo oddate v poseben nabiralnik v župnijski cerkvi v Velikih Laščah. Lahko pa nam tudi pošljete e-pošto s svojimi podatki na naslov: info@zavod-parnas.org

S prijavo podprete projekt in naročate film, ki ga boste plačali šele ob prevzemu (po ceni 20 EUR). Od vsakega naročila bo 1 EUR namenjen opremi župnijskega doma v Velikih Laščah.

Pošljite nam IZJAVO O BOTRSTVU filma Naše cerkve – Župnija Velike Lašče po e-pošti na info@zavod-panas.org

Naročam film Naše cerkve – Župnija Velike Lašče in potrjujem, da bom po izidu nastali film na DVD kupil po ceni 20 EUR.

Ime in priimek:
Naslov:
Telefon ali e-mail:
Podpis:
Hvala za vašo pomoč in podporo!

ali izpolnite spodnje e-naročilo.