PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

REPORTAŽA 2. državna razstava poprtnikov – Dobrepolje, 11.-13.12.

Društvo podeželskih žena Dobrepolje Struge je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in Občino Dobrepolje organiziralo 2. državno razstavo poprtnikov in drugih božično prazničnih kruhov (sicer pa že 5. razstavo v Dobrepolju).

Na ogled so bili v Jakličevem domu na Vidmu v petek, 12.12. in soboto 13.12.2014.
Gospodinje so letos napekle 59 poprtnikov (lani 44), od tega so bili 4 spečeni iz brezglutenske moke.
Poprtnike je ocenjevala tričlanska komisija:
dr. Boris Kuhar (etnolog) – predsednik komisije,
Mateja Modic (sodelavka Zveze kmetic Slovenije) in
Milka Debeljak (gospodinja).
Tričlanska komisija je poprtnike ocenila in podelila 33 zlatih, 24 srebrnih in 2 bronasti priznanji.


Med najzgodnejšimi obiskovalci so bili otroci dobrepoljskega vrtca s svojimi vzgojiteljicami.


Razstava je bila letos na ogled v dveh prostorih – v preddverju dvorane in sobi, ki je namenjena vajam Dobrepoljske godbe.


Jakličev dom je zgleden primer urejenega dostopa tudi za gibalno ovirane osebe, saj imajo v ta namen delujoče dvigalo. Med obiskovalci iz doma starejših občanov je bila tudi Šrajerjeva gospa iz Srobotnika – navdušena je bila nad pestrostjo razstavljenih božičnih kruhov.


Nada Lunder z darilom, ki so ga prejeli vsi sodelujoči – kruh pekarne Kovačič v lični leseni gajbici. V ozadju nasmejana Anja Jerin, predstavnica Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine, ki si je prišla ogledat razstavo.


DPŽ Dobrepolje Struge je na pomoč priskočila prostovoljka Katja, saj organizacija tovrstnega dogodka potrebuje kar precej pridnih in iznajdljivih rok.


“Prav je, da komisija ni prestroga, vsaka gospodinja se po svoje trudi,” so komentirale obiskovalke, in marsikatera je priznala, da ni bila zadovoljna s prvim poprtnikom in je zato zamesila še enega. Kdor je kdaj poskusil oblikovati testo ve, koliko dejavnikov vpliva na to, da bo poprtnik lepo zgledal.


“Vsak član naše družine ima dve plati – svojo boljšo in svojo slabšo – zato sta na poprtniku za vsakega dva ptička,” je povedala Lili Mahne iz Cerknice, ki ji je poprtnik letos lepo uspel, kar je z zlatim priznanjem potrdila tudi komisija.


Zofi Grčar vedno speče dva poprtnika. “poprtnik in tovaršk” je pisalo na spremnem listku. Tako je delala že njena mama, ki je bila prav tako doma iz Dednika v Rutah.


Tudi Nevenka Peterlin iz Dolščakov je prava mojstrica – poprtnik se je naučila peči na delavnicah zavoda Parnas.
Poleg njenega je bil z zlatim priznanjem nagrajen tudi poprtnik Študijskega krožka zavoda Parnas, s srebrnimi priznanji pa so bili odlikovani poprtniki še nekaterih naših članic – Majde Tekavec, Lidije Širaj in Metke Starič.


Vsi štirje brezglutenski poprtniki, ki so jih na razstavo prinesle udeleženke naše delavnice, so bili ravno tako nagrajeni z zlatim priznanjem – čestitke! “Naj bodo med ostalimi, ne ločeno,” je komentirala Beti Lunder med pripravo razstave, “že tako so ločeni, ker ne morejo uporabljati istih sestavin.” Kako resnično – tudi izpostavljanje – čeprav z dobrim namenom, lahko spodbuja ločevanje. Zato je bilo še kako prav, da ste številni razstavo obiskali in si ogledali vso ustvarjalnost gospodinj, saj vseh tu ne morem objaviti.


Ob razstavi so si lahko udeleženci ogledali tudi film Poprtnik v velikolaških krajih in Dobrepolju, pri čemer sta s tehniko na pomoč priskočila Zavod Škatla iz Dobrepolja in Zavod Parnas. Film v slovenskem jeziku ali z angleškimi podnapisi je še vedno možno kupiti.


Razstavljen praznični kruh je blagoslovil dobrepoljski župnik.


Predstavnici organizatorjev med podpisovanjem priznanj – Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije in Nada Lunder, predsednica DPŽ Dobrepolje Struge.


Še nekaj spominskih posnetkov, …


… izjav za medije – dobrepoljski župan Janez Pavlin in novinar Milan Glavonjić, …


Nada in Tone Lunder ter novinarka Barbara iz Kmečkega glasa, …


Obiskovalci so lahko pokusili tičke – v Dobrepolju jih nekateri imenujejo tudi golobice.


Številne obiskovalce razstave so nato povabili še v dvorano, kjer je po zanimivem kulturnem programu slavnostno podelili priznanja in se zahvalili sodelujočim.


Program je povezovala Marta Šuštar, ki je postregla tudi z nekaj zanimivimi odlomki, v pravi domači narečni govorici.


Nada Lunder se je zahvalila vsem sodelujočim: “Kruh je simbol preživetja in vrednota sodobnosti. V kruhu je ena sama velika zapoved, živeti. Že v preteklosti, ko je bilo pomanjkanje kruha, je bil kruh simbol, ki je ljudi delil na revne in bogate,” je povedala. Posebej pa poudarila pomen prenašanja znanja in veščin na mlade, pri čemer je še posebej pohvalila učenke OŠ Primoža Trubarja iz Velikih Lašč z njihovo mentorico Milko Debeljak.


Otroci iz vrtca Dobrepolje pod vodstvom so zaplesali in privabili nasmeške na obraze zbranih v dvorani.


Župan Janez Pavlin je poudaril pomen državnega poslanstva razstave, saj so poprtniki prispeli celo iz več kot 100 km oddaljenih krajev. Povedal je tudi, da Občina Dobrepolje podpira pobudo o razglasitvi žive mojstrovine tako na lokalnem kot na državnem nivoju in se zaveda vrednosti te kulturne dediščine.


Kulturno društvo Dobrepolje – dramska skupina Scena je ob sodelovanju birmanske skupine pripravila prvega iz serije skečev Gregorja Čušina, ki govori o kruhu. Pokazali so nam, da starostnih omejitev na odru enostavno ni.


Pevke iz Žužemberka so zapele nekaj lepih slovenskih pesmi.


V imenu komisije je Milka Debeljak predstavila delo komisije, ki je ocenjevala poprtnike,


… nato pa so na oder poimensko klicali vse sodelujoče, da so prejeli priznanja in darila.


Med njimi je bila tudi Zorka Grobelšek, ki bo prenesla zlato priznanje študijskega krožka Parnas ter čestitke župana in predsednice Zveze kmetic Slovenije vsem ostalim sodelujočim članicam krožka.


Med podelitvijo so obiskovalci lahko opazovali fotografije, ki so prikazovale različne momente božičnega praznovanja v eni od dobrepoljskih družin. Predstavitev je pripravila etnologinja Anka Novak v sodelovanju z znanim dobrepoljskim kulturnim ustvarjalcem.


Med obiskovalci je bila tudi Ksenija Kovačec Naglič z Ministrstva za kulturo, ki je pohvalila akcije okrog promocije poprtnika – na sliki v sredini, v družbi Majde Tekavec, predstavnice skupine nosilk te nesnovne dediščine, in Nade Lunder.


Dobrih idej in pobud kar ni hotelo zmanjkati. Levog. Grandovec, ravnatelj OŠ Dobrepolje, ki je predstavil seminarsko nalogo srednješolke Kristine Grandovec, v kateri je v obliki ankete, ki so jo pomagali izpolniti otroci pri verouku, razdelala razširjenost peke poprtnikov v Dobrepolju in še vrsto drugih zanimivosti. Nadvse pohvalno je, da se tega lotevajo tudi mladi v okviru šolskega sistema, en izvod seminarske naloge pa sedaj hranimo tudi v zavodu Parnas.

Besedilo in foto: Metka Starič

__________________________________________________________________________

VABILO

Društvo podeželskih žena Dobrepolje Struge
v sodelovanju z
Zvezo kmetic Slovenije in Občino Dobrepolje

11. in 12. decembra 2014

prireja

2. DRŽAVNO RAZSTAVO POPRTNIKOV IN DRUGIH

PRAZNIČNIH BOŽIČNIH KRUHOV

Vabimo vas, da s svojim poprtnikom ali drugim božičnim kruhom sodelujete na državnem tekmovanju in razstavi. Izdelke prinesite v četrtek, 11. 12. 2014, med 11.30 in 14.00 uro, v prostore Godbe Dobrepolje v Jakličevem domu, kjer jih bo ocenila strokovna komisija.

Prispevek ob oddaji izdelka je 5EUR.

Prijavite se do 5.12.2014 na tel: 051-726-023 ali
elektronski naslov: dpz.dobrepoljestruge@gmail.com.

V petek, 12. 12. 2014, ob 18.00 uri bo v veliki dvorani Jakličevega doma na Vidmu
podelitev priznanj s kratkim kulturnim programom. Temu sledi ogled razstave in pogostitev.

Razstavo si lahko ogledate v petek, 12. decembra 2014, od 10. ure, in v soboto, 13. decembra 2014, od 16. ure.

Vljudno vabljeni!