Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/pop_cerk_06.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Nosilke dediščine priprave božičnega kruha – v Cerknici

Od lani je priprava poprtnikov vpisana v slovenski Register žive kulturne dediščine. Posamezne gospodinje so kot nosilke dediščine povezane v neformalno skupino in poimensko vpisane v Seznam gospodinj velikolaških krajev in Dobrepolja, ki se dopolnjuje.

Prepričani smo, da so peka božičnega kruha in z njim povezani običaji, ponekod z drugačnim imenom, živi tudi drugod po Sloveniji. Radi bi, da bi ljudje prepoznali veliko vrednost te dediščine, ki lahko preživi tako, da se je zavemo, živimo v družini, pa tudi tako, da jo država razglasi za živo mojstrovino Slovenije. V ta namen v zavodu Parnas zbiramo informacije o peki božičnega kruha iz vseh koncev Slovenije. Tako jo bo lahko v sodelovanju s Koordinatorjem varstva žive kulturne dediščine in Ministrstvom za kulturo kot pomembno nesnovno dediščino prepoznala tudi Vlada Republike Slovenije. Če je ta dediščina živa tudi v vašem okolju, nam lahko podatke o tem pošljete preko spletne pošte na info@zavod-parnas.org ali po navadni pošti na Zavod Parnas, Gornje Retje 3, 1315 Velike Lašče. Veseli bomo vsakega vašega sporočila!

Sproti bomo objavljali, iz katerih koncev Slovenije se nam bodo gospodinje odzvale:

Nesnovna dediščina priprave poprtnika v CERKNICI:

V Cerknici so se gospodinje zbrale v Knjižnici Jožeta Udoviča v petek, 19.12.2014 ob 18h. Zbrane sta najprej pozdravili direktorica knjižnice Marija Hribar in Lili Mahne kot pobudnica srečanja.

Metka Starič iz zavoda Parnas je nato predstavila dosedanje aktivnosti, ki tečejo na Velikolaškem in v Dobrepolju v sodelovanju s Koordinatorjem varstva žive kulturne dediščine in Ministrstvom za kulturo.

Nevenka Peterlin je ob tej priložnosti predstavila svoj poprtnik, s katerim je sodelovala na državni razstavi poprtnikov in drugih božičnih kruhov v Dobrepolju in zanj prejela zlato priznanje.

Srečanje z gospodinjami iz Cerknice je bilo namenjeno tudi predstavitvi knjižice Kuharske dobrote iz Roba na Dolenjskem, aktivnosti študijskega križka je opisala Majda Jakše Ujčič, tudi ena od članic uredniškega odbora. Med recepti v knjižici je tudi recept za poprtnik.

Lili Mahne je pri knjižici sodelovala s sodobnimi recepti za pripravo napitkov (smutijev) iz sadja in zelenjave z domačih vrtov. K sodelovanju je pritegnila tudi tri mlajše prostovoljke, ki so pomagale pri pripravi degustacije napitkov in ptičkov ob koncu prireditve. Poleg nje je del svojih izkušenj pri delovanju v študijskem krožku Parnas pa je z udeleženkami podelila tudi Danica Cvetko (druga z leve).


Za degustacijo smo razrezale poprtnik, ki so ga takole obkrožali ptički.


Za pokušino pa sta bili na voljo tudi porova pita in mašinski (strojni) piškoti, tudi ta dva recepta sta objavljena v knjižici.


Udeleženke so si ogledale film Poprtnik v velikolaških krajih in Dobrepolju in povedale, da je tudi pri njih ta dediščina še živa.
“Pri nas je poprtnik pečen v posodi, pomembno je, da je čim višji. Ko je bil pečen, so odrezan kos dali otrokom na glavo, in zmerili, koliko bodo zrasli do naslednjega leta,” je povedala Vanja Knap, ki je že tudi vodila delavnico priprave poprtnika za cerkniške gospodinje.
“V Mercator centru v Cerknici smo sedaj že dvakrat pripravili razstavo poprtnikov. Prvo leto so nas še malo čudno gledali, naslednje leto pa že z velikim zanimanjem,” je povedala Magdalena Mekina, predsednica Turističnega društva Notranjska. Med udeleženkami so bile tudi članice Društva podeželskih žena Klasje, ki prav tako ohranjajo to tradicijo.

Tudi v Cerknici zdaj nastaja seznam gospodinj, ki pečejo poprtnik / župnek.

Skrb za pripravo seznama gospodinj in popis posebnosti priprave poprtnika je prevzela
Majda Debevc iz Cerknice
majda.debevc@kabelnet.net
GSM 031 644 279

Njej lahko do 6. januarja vsi iz okolice Cerknice sporočite, če tudi vi še pečete poprtnik po izročilu tega dela Slovenije.