Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/ekodan14_22.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

REPORTAŽA O tradicionalnem zajtrku – po robarsko

Da sadje in zelenjavo z naših vrtov in njiv lahko spremenimo v nadvse okusne napitke in prigrizke, zraven pa se še jezikovno zabavamo, likovno ustvarjamo in se naučimo nekaterih trikov za dobro postrežbo naših gostov se je pokazalo ob letošnjem obisku otrok iz ene od grosupeljskih šol v Robu. Devet animatorjev iz zavoda Parnas in kmetije Pr’ Mohorju v Javorjah je poskrbelo za dva zanimiva izobraževalna programa, ki smo ju izvedli za več kot 100 četrtošolcev in petošolcev na dan, ko so vsi slovenski šolarji pričeli dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom (21.11.2014).

Ekipa s kmetije Pr’ Mohorju iz Javorij je pripravila vse potrebno za sodobno pripravo napitkov in prigrizkov iz sestavin, ki jih v veliki meri lahko pridelamo na kmetiji.

Lili Mahne je otrokom predstavila del zanimivih gospodinjskih predmetov iz zbirke pripomočkov z njihove kmetije.

Nekatere predmete so poznali, druge so videli prvič – pri nenavadnih otroških idejah za njihovo uporabo tudi smeha ni manjkalo.

Nato so se lotili dela po skupinah. Eden najbolj pomembnih elementov pri pripravi jedi je čistoča rok in vseh pripomočkov za delo. Otroci so se zavzeto lotili dela.

Pri Eriki Leban so v mešalniku pripravljali napitke – kot so povedali otroci na koncu, si niso predstavljali, da lahko okusen napitek pripraviš celo iz peteršilja ali rdeče pese.

Napitke so nalili v priročne posodice s pokrovom, ki omogočajo, da doma pripravljeno hrano lahko odnesemo s seboj za malico.

Pri Lili Mahne so pripravljali tri različne prigrizke, kot osnova so jim služile skledice iz ajdovega testa.

Pri delu so uporabljali sodobne električne naprave, ki pripravo hrane lahko zelo olajšajo.

Ponosno so prinašali svoje izdelke na zbirno mesto.

Pri Petri Knapič iz Parnasa so se lotili jezikovnih orehov.

Kaj pravzaprav pomenijo besede kot so blender, ketering ali smuti? Jim znamo poiskati kakšne zanimive nadomestke iz slovenskega jezika? Kako bomo poimenovali napitke? Idej kar ni hotelo zmanjkati.

Pri ustvarjalnem delu se radi dobro počutimo …

In tole je nekaj inovativnih idej grosupeljskih šolarjev za izdelke s kmetije Pr’ Mohorju: peteršiljko (za napitek iz peteršilja), super s (ker prigrizek vsebuje veliko stvari na črko s – npr. smetano, skuto), slanček, sladki grižljaj, mini prosenko, višnjev mož, čežanko Jabi, zelenjavne tortice …

JureStarič iz Parnasa je otrokom podrobneje predstavil poklic natakarja. Iz podjetja za ketering so otroci dobili nalogo, da pripravijo mizo za 8 oseb in goste postrežejo.

Ko so postavili mizo, jo je bilo potrebno pregrniti s prtom, …

zložiti servetke,

in pripraviti pogrinjek. Nato pa so svoje goste še postregli.

Koliko kozarcev naenkrat pa lahko neseš?

Ob koncu dopoldneva so vse skupine razpostavili prigrizke in napitke in predstavile svoje delo.

Petošolci pa so razmišljali, kako bi lahko koristno uporabili jabolka, ki ostanejo pod drevesom.

Številne stare sorte jabolk v Robu z okolico vsako jesen obrodijo okusne plodove. Tudi njim lupljenje in rezanje z nožki jim ni predstavljalo problema.

Z robarskima gospodinjama Majdo Tekavec in Nevenko Peterlin so pripravili okusne jabolčne kolačke – sodobnejšo različico tradicionalnega jabolkovega kruha, ki so ga pekli tudi v Robu,

… pri Martini Tekavec pa izdelali zanimivo embalažo zanje – papirnate košarice z ustreznimi napisi o izdelkih.

Tako pripravljen izdelek lahko predstavlja tudi zanimivo darilo za prijatelja.

Izobraževalni program Jabolka so pod našim drevesom, kaj pa zdaj, je sedaj že dobro preizkušen, drugi program Ustvarjalnost pri predelavi sadja in zelenjave pa smo tokrat izpeljali prvič, a se je prav tako izkazal kot nadvse zanimiv in ga bomo z veseljem še kdaj ponovili.

Hvala vsem devetim animatorjem iz Zavoda Parnas oz. Kmetije Pr’ Mohorju iz Javorij, pa tudi vsem našim mladim obiskovalcem in njihovim učiteljem, ki so nam pokazali, da smo na pravi poti. In kot sta otrokom ob koncu položila na srce Lili in Majda: “Zdaj vidite, da so lahko domača jabolka, čeprav ne vedno najbolj lepa za oko, nadvse uporabna in ne za proč vrečt’!”