PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Gostovanje v Slovenskem etnografskem muzeju (12.12.2016-6.1.2017)

Od 12. decembra do 6. januarja je potujoča razstava Poprtnik ali župnek gostovala v upravni stavbi Slovenskega etnografskega muzeja. V sodelovanju s Koordinatorjem varstva nesnovne kulturne dediščine smo jo postavili na ogled javnosti.

Razstava, ki jo je pripravila avtorska skupina Martina Tekavec, Alenka Škamperle, Sabina Zgonec in Metka Starič, v okviru projekta Priprava poprtnikov (razpis JPR KD 2016 – Ministrstvo za kulturo) na petih panojih prikaže pomen ohranjanja izročila božičnega kruha – kot vseslovensko pomembne nesnovne dediščine. Spremljata jo poprtnik iz Dobrepolja, ki sta ga spekli Nada in Beti Lunder iz Dobrepolja, ter novi vodnik za odkrivanje dediščine Božični kruh ali poprtnik na Slovenskem.

Veseli smo bili sodelovanja Slovenskega etnografskega muzeja in podpore direktorice dr. Tanje Roženbergar ter Koordinatorja varstva nesnovne dediščine (Anja Jerin, Adela Pukl). Podprli so nas že ob prijavi na projekt in zagotovili gostovanje razstave na pomembni lokaciji, ki v etnološkem pogledu povezuje vse Slovence. Ves čas je razstavo spremljal tudi film Priprava poprtnikov.

Ob tej priložnosti je TV Slovenija ob potujoči razstavi posnela tudi izjavi Adele Pukl – članice strokovne skupine Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine,  in Metke Starič iz Parnasa. V prispevku, ki je nastal za oddajo Ljudje in zemlja (od 17:35 dalje) pa so pripravo poprtnika iz dveh vrst moke prikazale nosilke izročila iz Dolskega.

Z gostovanjem v upravni zgradbi Slovenskega narodnega muzeja smo že dosegli tudi mednarodno javnost. Razstavo si je zadnji dan gostovanja ogledal celo veleposlanik iz Indije, nj. eksc. g. Sarvajit Chakravarti, ki je skupaj z direktorico SEM dr. Tanjo Roženbergar z zanimanjem prisluhnil kratki razlagi.

Ob zaključku razstave so bile predstavnici Koordinatorja ge. Anji Jerin predstavljene še predvidene akcije v mesecu januarju 2017. Razstava je nato odpotovala še na Trubarjevo domačijo (8.1.) in v knjižnico Dobrepolje (9. 1. do 20. 1. 2017), kjer smo jo popestrili še s pogovornim večerom Nesnovna dediščina od adventa do svečnice v Dobrepolju.