PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Potujoča razstava Poprtnik ali župnek v Dolskem (10.-11.12.2016)

Parnasova potujoča razstava Božični kruh na Slovenskem je iz Velikih Lašč odpotovala na kratko gostovanje v Dolsko (10.-11.12.2016) . Poleg otvoritve razstave so Plamenke poskrbele za izobraževalno delavnico priprave poprtnika, kamor so poleg Parnasovih sodelavcev povabile tudi predstavnice Aktiva kmečkih žena Dol pri Ljubljani ter Branko Bizjan iz Društva moravških rokodelcev.  O pripravi poprtnikov sta nas poučili Nataša Rotar in Nežka Čad, s svojimi nasveti pa so se vključevale tudi ostale udeleženke delavnice. Vsaka je spekla svoj poprtnik, saj imajo v društvu dobro opremljeno kuhinjo s posebnimi pečmi, v katerih lahko pečejo tudi večje količine kruha naenkrat. Prostore so opremili z lastnimi sredstvi pa tudi v okviru Leader projekta pred leti.

Delavnici je sledila otvoritev razstava v avli Doma krajanov v Dolskem – v preddverju kulturne dvorane. Razstavo in vodnik so predstavile Martina Tekavec, Nada Lunder in Metka Starič. Uradno jo je odprla predsednica TD Dolsko, predstavnici nosilk dediščine Dori Škafar pa smo se še posebej zahvalili za vso njeno energijo, ki jo vlaga v ohranjanje izročila priprave poprtnika v Dolskem. Sledil je še prijeten pogovor vseh prisotnih ob soku in piškotih, za kar so poskrbele članice društva.

Razstava bo v Dolskem gostovala do ponedeljka, ko se seli v Slovenski etnografski muzej, še prej pa bo TV Slovenija pri nosilkah izročila iz Dolskega še posnela prispevek za oddajo Ljudje in zemlja.

V nadaljevanju si lahko ogledate fotoreportažo (foto: Metka Starič, Martina Tekavec, g. Lunder).