PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Novi nosilci dediščine na vidiku

Kot ena zadnjih akcij v projektu je bila tudi anketa Razširjenost poprtnika na Slovenskem, ki jo je etnologinja Alenka Škamperle s pomočjo Skupnosti muzejev Slovenije namenila vsem slovenskim muzejem, pa tudi drugim, ki nam lahko pomagajo pri iskanju nosilcev dediščine v Sloveniji.

Zaenkrat so se nam na anketo z razveseljivimi podatki odzvali štirje muzeji:

V Muzeju krščanstva na Slovenskem (kustos Marko Okorn) so potrdili, da tudi v okolici Ivančne Gorice še pečejo poprtnike in nam svetovali, da se obrnemo na njihovo društvo podeželskih žena, (k njim so nas napotili tudi z Občine Ivančna Gorica, posamezne nosilke pa smo zasledili tudi ob sodelovanju na državni razstavi v Dobrepolju). V Društvu podeželskih žena Ivanjščice je ga. Nada Seliškar prevzela pobudo in popisovanje nosilk v Občini Ivančna Gorica že poteka, na delavnici priprave poprtnika, ki jo bodo izvedli 15.12. v okviru društva, pa bodo o svojem izročilu več povedali Parnasovim prostovoljcem.

Da je v njihovem okolju še od 5-20 nosilcev ocenjujejo v naslednjih muzejih:

Notranjski muzej Postojna (Magda Peršič) – glede peke župneka v tem okolju se bomo povezali z Društvom podeželskih žena Pivka in Postojna.

Tržiški muzej, občina Tržič (Bojan Knific)  – pomoč pri iskanju nosilcev dediščine priprave poprtnjaka v tržiški okolici nam je ponudil Tržiški muzej.

Mestni muzej Idrija – muzej za Idrijsko in Cerkljansko (Mirjam Gnezda Bogataj, kustosinja) – z njihovo pomočjo bomo na območju Idrije poskušali popisati posamezne nosilke na Ledinski planoti, na Črnovrškem in Cerkljanskem.

Izredno veseli smo teh sporočil, saj so nam vsi trije muzejski delavci odprli nova območja, na katerih do sedaj nosilcev še nismo popisali, zato

vabimo k sodelovanju nove PROSTOVOLJCE z območij (občin) Postojna, Tržič in Idrija,

da nam pomagajo pri popisovanju in obiskovanju nosilcev. Tudi za zbiranje fotografskega materiala je ta čas najbolj primeren.
Javite se lahko na 041 833 456 ali na info@zavod-parnas.org.

Predloge za nove nosilce bomo Koordinatorju predložili konec januarja. Vabljeni k sodelovanju!