PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

V Krvavi Peči avgusta odpirajo parkirišče za dva avtodoma

V petek, 24.6., je skupina avtodomarskih navdušencev  obiskala novo nastajajoče avtodomarsko postajališče, ki ga ureja Srečo Knafelc na svoji domačiji Pr’ Knafelc v Krvavi Peči 7. Prve goste bo lahko  sprejelo v začetku avgusta, poleg parkirišča pa bo zagotovljena še oskrba z vodo, brezžično wi-fi omrežje in možnost izpusta odpadne vode.

»Avtodomarji v resnici ne potrebujemo veliko,« pripoveduje Marijan Zadnik, ki je član komisije za PZA (počivališča za avtodome) pri CCS (Caravaning club Slovenija). »Za varno počutje v prvi fazi zadoščata že označevalna tabla in na tleh zarisano parkirno mesto, ki nam zagotavljata legalno parkiranje čez noč. Kot je razvidno iz kataloga Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji, sta v vaših koncih za avtodomarje rezervirani tudi parkirišči na Turjaku in na Rašici, reklamirani sta bili tudi v Nemčiji na sejmu Caravan salon.« Običajno parkirišče za osebna vozila brez teh dodatkov ne zadostuje. Parkirišče za avtodome mora biti zarisano tako na veliko, da vozilo lahko stoji znotraj začrtanih meja, sicer imajo težave z inšpektorji.

Pr’ Knafelc je parkirišče dovolj veliko, da lahko dva avtodoma neodvisno kadarkoli zapustita lokacijo. To so preizkusili s parkiranjem in obračanjem. Prirezali so eno od vej na bližnjem drevesu, ki je predstavljala oviro in pri dostopu svetovali označitev izpostavljenih delov streh. »Ob pregledih avtodomarskih postaj naletimo na različne situacije. Če nas povabijo šele ob koncu del, marsikdaj za nepotrebne reči zapravijo preveč denarja. Da bi si povrnili stroške, potem postavijo (pre)visoko ceno, ki za nas ni več sprejemljiva. Videl sem tudi primer, ko je povodenj odnesla del parkirišča, ker so pozabili na odvodnjavanje, za kar so v Krvavi Peči lepo poskrbeli,« pojasnjuje g. Zadnik.

Navdušeni so bili tudi nad pestrim popoldansko-večernim dogajanjem v Lojzovem teatru, kjer so lahko zapeli in zaplesali s skupino Pot. »Prepričan sem, da bodo še zlasti tujci, z navdušenjem sprejeli novo ponudbo v Krvavi Peči. Le več usklajene promocije potrebujete. Mi pri tem lahko pomagamo tako, da lokacijo čim prej umestimo v naše kataloge,« je komentiral Viktor Uhan, »ob otvoritvi nas bo gotovo še več.«

Naslednji dan so se premaknili na javno parkirišče v Velikih Laščah. To, da sta bila tam parkirana dva avtodoma, je v kratkem privabilo še enega – z nizozemsko registracijo. Tuja turista sta se malce  razmigala, spila nekaj vode, potem pa se odpeljala naprej. »Dobra lokacija za postajališče  je tudi tukaj, v Laščah. Omogoča nekaj-urni postanek, velik potencial pa lahko predstavlja spominska soba Levstika in Stritarja,” predlaga Marijan. “Tudi za kvalitetno gostinsko ponudbo so avtodomarji pripravljeni odriniti kakšen evro,« doda Viktor. Podali so se še na raziskovanje Mišje doline z lokalnim vodnikom in obisk muzejske zbirke na Lužarjih ter se pred dežjem zatekli v Muzej bloškega smučanja v Novi vas. Odlično zasnovana muzejska zbirka naših sosedov predstavi bloško smučanje kot etnološki fenomen svetovnih razsežnosti. Navdušeni so bili tudi nad (z bloškim humorjem začinjenim) vodenjem odličnega vodnika Mateja. V poznih popoldanskih urah so velikolaško deželo zapustili, saj so si za zadnjo nočitev izbrali urejeno PZA ob Jezeru v Kočevju.