PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Vijeglavka (ranljiva vrsta) v Robu

Objavljamo pismo Parnasove prostovoljke Majde Jakše Ujčič, ki nam sporoča, kako se je v gnezdilnico v Robu (njena hiša je v območju Natura 2000) namesto siničke naselila VIJEGLAVKA. Prijetno branje!

Res nenavadno, kar se dogaja na mojem vrtu, se pravi ob gnezdilnici. Gnezdilnica je narejena po meri (odprtina 32 mm) za siničke. Spomladi so že imele gnezdo.

V maju sem pa hotela počistiti gnezdilnico (nisem vedela, da se to dela jeseni) in pri tem splašila ptico. Nisem videla katero, saj me je presenetila in sem skoraj padla z lestve …  bila sem pač prepričana, da je sinica. Hitro sem zlezla še za dva klina višje in videla, da je  v gnezdu vsaj 8 belih jajčec.

Ojoj! Kaj bo pa zdaj, ali bo prišla nazaj? Hitro sem zaprla gnezdilnico in se umaknila. Iskala sem po knjigah, katera ptica ima bela jajca in to okrog 8! Sinička ima bela z rdečkastimi pegami (od 8-13), zato sem vseeno domnevala, da sem morda spregledala rdečkaste pege. Šele čez par dni sem spet opazila, da ptica prihaja na gnezdilnico in si oddahnila.

Ampak – kaj pa je to? To NI sinica. Kaj pa je?? Sem najprej mislila, da je kakšen strnad … potem se je pa le enkrat tako obrnila, s hrbtom proti meni, da sem (z daljnogledom) videla značilno črno črto po sredini hrbta od glave dol. Torej,vijeglavka se je naselila pri meni. Kdo bi si mislil.  Ko sem pa v Geisterju (Ptice okoli našega doma) prebrala več o tej ptici, posebno v poglavju ‘Gnezditveno spodrivanje in plenjenje v gnezdilnicah’,  da lahko škorcu ali domačemu vrabcu preprečimo dostop do siničjih gnezd s primerno veliko/majhno odprtino, ne moremo pa tega preprečiti – vijeglavki, ki se zrine skozi še tako majhno odprtino!! – sem bila kar jezna nanjo.

Vijeglavka sploh ne znaša (gradi) gnezda, sicer znese jajca kar na golo podlago ali na ostanke starega gnezda. Posebno nevarni so nesparjeni samci, ki zaradi nezadovoljenega gnezditvenega nagona praznijo  gnezdilnico za gnezdilnico. Iz gnezdilnice pomečejo gnezdo, bodisi še prazno ali z jajci ali z mladiči vred! Tudi domači in poljski vrabec sta taka grdavža. Lahko pokljuvajo (tuja) jajca pa tudi mladiče … Nisem vedela, da se med ptiči dogajajo tudi take borbe za obstoj.  –

No, kljub vsemu sem vesela, da je tu našla svoje zatočišče, saj so vijeglavke vedno redkejše, v upadanju. – Spada pa med žolne in je najmanjša med njimi. Nima vseh značilnosti žoln (ne pleza po drevju, se ne opira na rep, ne bobna, je selivka, druge žolne pa ne).
Na spletu lahko najdeš več, npr. tu http://www.gnezdilnice.si/index.php?path=vijeglavka

Na Davorinovi spletni strani bolj na koncu najdeš vijeglavko in tudi video o včerajšnjem obiskovanju gnezdilnice:
http://fotolov.davorin.si/ptice/

LP Majda