PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Noč knjige in iniciativa Rožna vas

Vseslovenski festival Noč knjige v Velikih Laščah že tradicionalno obeležujemo v obliki inovativnih delavnic, ki jih v sodelovanju z OŠ Primoža Trubarja, Knjižnico Frana Levstika in Občino Velike Lašče ponudimo šolarjem v Levstikovem domu. Letos je tako 23. 4. 2018 Parnasova animatorka – biologinja Lucija Griz z velikolaškimi tretješolci izdelovala miniaturne knjige za prepoznavanje  invazivnih rastlin iz Mišje doline.  Otroci so spoznavali, kaj so invazivne rastline, kako izgledajo, katere najdemo tudi na mokriščih Mišje doline in zakaj v naravnem okolju niso zaželene. V projektu Mala barja – Marja so v prihodnjem letu predvidene akcije odstranjevanja invazivk v Mišji dolini, med pomembne naloge pa vsekakor sodi tudi osveščanje prebivalstva – kar je animatorka simpatično prepletla z veščinami ročne vezave knjige.
Zahvaljujemo se OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče in učiteljici Simoni Bavdek za soorganizacijo dogodka, aktivnosti je tudi letos podprla in sofinancirala Občina Velike Lašče.

V navezavi na Noč knjige smo se odzvali tudi povabilu med otroke Osnovne šole Vicenco e Diego  de Castro iz Pirana, kjer pouk poteka v italijanskem jeziku, učenci pa kar dobro razumejo tudi slovensko. Metka Starič je skupaj s skupino otrok na podružnici šole v Sečovljah izdelovala šivane bukvice. Otroci in učiteljice so bili nad nastalimi bukvicami navdušeni, prejeli pa smo že tudi povabilo za naslednje šolsko leto! (vir dela fotografij: FB Vicenzo e Diego de Castro Pirano)

Iniciativa: knjižnica v Rožni vasi (Krvavi Peči)

Ob letošnjem obeleževanju Noči knjige smo se spomnili, da je naša občina v lanskem letu prejela laskav naziv Branju prijazna občina ter z donacijo knjig sklenili podpreti urejanje vaške knjižnice v Domu veteranov v Krvavi Peči ter vaščanom ponudili tudi prostovoljsko pomoč.

Vaška skupnost  pod vodstvom Cirila Purkarta namreč v prvem nadstropju Doma veteranov v Krvavi Peči ureja priročno knjižnico za domačine in ostale zainteresirane. V ta namen so v zadnjem času na novo preuredili prostor sprejemnice, namestili regale, na razpored pa čaka veliko knjig, ki so jim jih podarili različni darovalci. Z akcijo urejanja vaške knjižnice je  že pred več leti pričel Srečko Knafelc, zdaj pa bo dobila še prijaznejšo podobo.

V Parnasu jim bomo na pomoč priskočili s prostovoljskim delom, kot prva se je že odzvala naša prostovoljka Majda Jakše Ujčič – upokojena profesorica bibliotekarstva, ki je pripravljena  pomagati pri pripravi osnovne razporeditve knjig in enostavnega sistema izposoje. Svojo pomoč je zagotovila tudi Iva Jakič, računamo še na koga.

Naša prva akcija bo v torek, 8. 5. 2018  od 9. do 12. ure. Vse pobude, dodatne spodbude ali pridne roke dobrodošle :))