PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Film o poprtnikih bo potoval po vsem svetu

V letu Evropske kulturne dediščine sta Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za zunanje zadeve predlagali, da bi v Slovenski etnografski muzej pripravil panojsko potujočo razstavo Slovenska nesnovna kulturna dediščina v luči Unescove konvencije, ki bo potovala po slovenskih predstavništvih po celem svetu. Zaenkrat je potrjenih 22 držav/mest/ambasad.

Po dogovoru z avtorico razstave Neno Židov je Nadja Valentinčič Furlan, ki je v SEM zaposlena kot kustosinja za etnografski film,  za spremljevalni program k razstavi izbrala tri filme z angleškimi podnapisi: Cerkljanska laufarija, Izdelovanje papirnatih rož in Priprava poprtnikov z vsemi podatki v obeh jezikih. Po potrebi bo film, ki je sicer javno dostopen na spletni strani SEM, dobil podnapise tudi v drugih jezikih.

Ponosni smo, da se sporočila nosilk izročila priprave poprtnika iz Velikih Lašč in Dobrepolja – Majde Tekavec, Nade Lunder in Milke Debeljak ter drugih širijo po vsem svetu!  In še ena potrditev, da Parnas z odličnimi sodelavci ustvarja vsebine, ki zanimajo ves svet 🙂

Potujoča razstava je bila na ogled tudi ob nedavnem Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani, od koder je  priložena fotografija.

Pred kratkim pa je Cankarjeva založba izdala zanimivo knjigo Iztoka Ilicha Brezmejna Slovenija. Kar celo poglavje v njej je posvečeno dediščinski skupnosti  poprtnika. Predstavitve sva se udeležili tudi dve predstavnici Parnasa. Čestitke avtorju, ki je zvest spremljevalec vseh naših pomembnejših akcij, s katerih je precej fotografskega gradiva objavil tudi v svoji najnovejši knjigi.