PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Kranjski jeglič iz Roba in dr. Ernest Mayer

Naš prostovoljec Branko Dolinar je pri popisovanju bogate zapuščine dr. Ernesta Mayerja naletel na zanimivo podrobnost, takole nam je sporočil:

“Pri urejanju herbarija botanika prof. dr. Ernesta Mayerja sem naletel na herbarijske pole kranjskega jegliča, nabrane 27. aprila 1992 v Kobiljem curku. Rastline so lepo urejene in dokumentirane. Obsežen herbarij se nahaja v  Biološkem inštitutu Jovana Hadžija ZRC SAZU.”

Dr. Ernest Mayer (1920-2009) je bil slovenski biolog, ki je od 1956 kot izredni profesor deloval na Prirodoslovno-matematično-filozofski fakulteti, nato pa je bil redni profesor botanike na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Leta 1978 je prestopil v Biološki inštitut Jovana Hadžija SAZU, kjer je bil do upokojitve leta 1991 znanstveni svetnik.  Vir: Wikipedia

Tudi letos vas bomo povabili na opazovanje cvetočih jegličev v Kobiljem curku, takoj ko bodo zacveteli. Urejanje herbarijskih map bomo  prepustili raziskovalcem,  in s seboj odnesli  le lepe posnetke na digitalnih fotografijah. Se slišimo konec aprila!