PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Kam s čipkami – ŠK Parnas

Tudi vi hranite stare vezenine in čipke, pa bi jih radi ponovno uporabili? Potem je tole namenjeno prav vam. V obliki študijskega krožka že pregledujemo naše stare vezenine in prepoznavamo različne tehnike vezenja in izdelave čipk.

O starih tehnikah bomo posneli dva krajša filma, nato pa se bomo na treh delavnicah z našo strokovno sodelavko in nekdanjo profesorico tekstilij Olgo Marguč lotili predelave starih vezenin in čipk v uporabne izdelke višjega cenovnega razreda. Razen tistih, seveda, ki se jih boste odločili ohraniti v originalni obliki kot dediščino, ki bi jo ustrezno ohranjeno radi predali svojim potomcem.

Če se nam želite pri akcijah pridružiti, vas vabim, da nam za začetek na Parnasov naslov pošljete par fotografij vezenin in čipk, ki jih hranite. Nekateri ste jih že poslali in začrtali smo že tudi smer našega raziskovanja: posvetili se bomo predvsem belim vezeninam in čipkam.


Nekatere od teh akcij potekajo v našem novem (dvoletnem) projektu Metulji in kačji pastirji. Več o projektu MIK – LAS PPD