PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Zajčkov lov

Zajčkov lov v aplikaciji Mišja dolina 2GO prinaša spomin na bitko iz leta 1813 v Velikih Laščah, ko so avstrijski vojaki dokončno nagnali Napoleonovo vojsko iz naših krajev. Zajček in miška Marja sta za vas poiskala zgodbe o Francozih, med potjo na Kobilo boste odkrivali pozabljene francoske čepice, raziskovali reke o Francozih, zaigrali na inštrumente in še marsikaj.

Število postaj: 13.
Kmet ziblje Francoza. General pri kosilu. Pripeljite mi meso in kruh! Kobila. Glasbena luknja, Stopinje. Brezje. Zaklad v luži. Svet mahov. Francoska kapelica. Cereja – zaključek.

Naloži aplikacijo Mišja dolina 2GO….

Začetek in konec poti je pri Tenis Cereja, dobro se obujte in oblecite! Od parkirišča Tenis Cereja se odpravite ob glavni cesti nazaj proti centru Velikih Lašč, tik pred regionalno cesto Lj.-Kočevje pa zavijete na planinsko pot iz Velikih Lašč do francoske kapelice na Veliki Slevici. Povratek je lahko po isti poti ali po vzporedni poti, ki se prvotni prikluči v bližini točke Stopinje. (Če se na Cerejo vračate po lokalni cesti skozi Veliko Slevico – previdno, ker ob cestah ni pločnikov.)

Hoja poteka na lastno odgovornost, v primeru zapletov ali nejasnosti pa nas lahko kadarkoli pokličete za pomoč (041 833 456-Metka).

Potreben čas: 2-3 ure
Dolžina: 6,5 km (oz. okrog 3 km v eno smer)
Izhodišče in zaključek: Tenis Cereja
Pa javite se nam s kakšno fotografijo – na Fb Zavod Parnas ali e-mail info@zavod-parnas.org ! 🧡💙💛

Če se na pot podate večkrat, uporabite ukaz Ponovno naloži / Reset Tour, da vas vrne na začetek. V aplikaciji je tudi zemljevid, modra pika označuje, kje ste vi. PAZI – označena GPS pot se ne ujema vedno s potjo v naravi- upoštevajte planinske markacije na terenu!

Besedilo, struktura, naloge, zasnova, izvedba: Metka Starič
Priprava terena in zanimivosti ob poti: Stanka Hren in Metka Starič
Leseni zajčki: Jože Rupar s.p. Darilca po prehojeni poti: JZ Trubarjevi kraji, Tenis Cereja. Ilustracije (miške, srna, dete): Marija Prelog. Fotografije: Metka Starič. Animacija zajčka, stopinje, ilustracije francoskih vojakov, general Palombini: internet, pinterest. Glasbena spremljava: Nejc Podobnik. Francoske zgodbe bere: Rok Borštnik. Tehnična podpora: NEXTO. December, 2022.