PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Z vrtcem odkrivali orhideje na Karlovici 18.5.

V okviru projekta Turizem in vrtec otroci iz skupine Srnice na Karlovici lepo polnijo svoje knjižice z žigi. Te dobijo vedno, ko opravijo pohod po okolici.

Ob prvem srečanju na svetovni dan mokrišč so z Metko Starič izdelali miniaturne knjižice –  za zbiranje žigov in s črvom Karlom spoznavali, kaj je to mokrišče, zakaj ga varujemo in kaj vse na njem raste. O tem ste lahko spremljali reportažo na Parnasovi facebook strani.

Sledil je dogovor, da si na lep pomladni dan ogledajo še zanimive rastline, ki rastejo okrog njihovega vrtca. Pred dnevom očarljivih rastlin so se po gozdni poti mimo gasilskega doma povzpeli nad najjužnejši del mokrišč Mišje doline. Skupaj z Metko iz Parnasa, vzgojiteljico Tanjo in pomočnico Majo so odkrili kar 6 divjih orhidej, njihovo pozornost pa so pritegnile tudi šmarnice, sicer strupena in zavarovana rastlina in salamonov pečat, katerega korenina spominja na pečat kralja Salomona, vzgojiteljico Tanjo Šteblaj pa na žige, ki jih zbirajo v knjižicah.

Kako so raziskovali, si lahko ogledate v priloženi fotogaleriji. Neverjetni raziskovalci so bili – rjavo gnezdovnico so  odkrili kar sami, samo na podlagi slike, ki so jo videli na začetku. Prijazni kmet Jože Debeljak  je za čas  pohoda izklopil elektriko na pašniku, tako da so se sprehodili tudi po pašniku in našli navadne in trizobe kukavice.  Ob poti so iskali bele cvetove dolgolistne naglavke in rožnate zvezdnate kukavice. Povsem zeleni pa so bili cvetki jajčastolistnega muhovnika. Ob zaključku so poklicali gospo Dragico, ki skrbi za električnega pastirja, in jo obvestili, da ga lahko ponovno priključi, da telice ne bodo ušle.