PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

V Parnasu se pridružujemo akcijam Izmenjava avtohtonih semen in Skrpajmo travnik

Še tretjo soboto zapored bomo
IZMENJEVALI AVTOHTONA SEMENA in KRPALI TRAVNIK!
Vabljeni v soboto, 5.4. od 9h do 12h v PARNAS center Rob!

V zavodu Parnas se že drugič pridružujemo akcijam Turizma Bohinj – SKRPAJMO TRAVNIK.
Gre za mednarodni projekt Evropa divjih rož, v okviru katerega razpisujejo natečaj ročnih del na temo zgodb povezanih z divjeraslimi rastlinami, z namenom osveščanja o pomenu cvetočih travnikov.

Vezenja smo se lotile članice študijskega krožka v Parnasu, članice skupine Nitka pri DU Velike Lašče in ostali zainteresirani in upodobile kar nekaj zanimivih rastlin s travnikov Mišje doline in okolice.


Na dnevu dediščine v soboto, 22.3.2014, so otroci PŠ Rob z Martino Tekavec spoznavali spomladansko cvetje na travnikih okrog centra Parnas v Robu.

Prepoznavali so čašne in venčne liste, prašnike in pestiče,

ter ob rožnati trobentici ugotovili, da se včasih tudi narava malo pošali z nami.

Pri prostovoljkah Majdi in Jožici, ki sta pripravljali semena za izmenjavo, so pokusili laneno seme in razmišljali o tem, kaj se zgodi, če semena z vrtov pobegnejo v naravno okolje (invazivne rastline).

Nato so izdelali vsak svojo krpanko za natečaj Skrpajmo travnik.

Najmlajši so rezali in lepili kose blaga, malo starejši pa so se korajžno spoprijeli tudi z barvnimi nitkami in šivankami.

Naredili so čudovite izdelke, ki si jih do konca aprila lahko ogledate na razstavi skupaj z ostalimi krpicami, s katerimi bomo pomagali “Skrpati travnik” v Bohinju.

Povabilu k sodelovanju pa so se odzvale tudi članice Društva podeželskih žena Dobrepolje Struge in članice Ustvarjalnega krožka iz Šentruperta (UTŽO Trebnje).
Trenutno imamo na razstavi že 38 krpic!!

ŠE VEDNO SE LAHKO PRIDRUŽITE!

K sodelovanju akcije TD Bohinj vabimo vse, ki imate veselje do ročnih del, posameznike in organizacije, da upodobite cvetlične zgodbe v različnih tehnikah (vezenje, pletenje, kvačkanje, klekljanje, polstenje, slikanje), na tekstilni osnovi.

Razstava vseh na tečaj prispelih del in podelitev nagrad bo v času 8. Mednarodnega festivala alpskega cvetja v Bohinju, od 24. maja do 8. junija 2014.

K akciji so že pristopili prostovoljci zavoda Parnas in članice Študijskega krožka Parnas, ki skozi to akcijo aktivno promovirajo tudi zavarovane rastline Mišje doline, ter članice krožka Nitka, ki deluje v okviru Društva upokojencev Velike Lašče.

Če želite sodelovati tudi vi, nam vaše izdelke skupaj z izpolnjeno prijavnico prinesite do 31. marca v Parnas center v Robu, saj je 4. april 2014 že končni rok za oddajo izdelkov.

Velikost krpice mora biti 25 x 25 cm, velikost motiva na sredini pa 15 x 15 cm.
Levo spodaj mora biti tudi ime cvetlice, desno pa ime in priimek avtorja izdelka.
Tehnike so poljubne (blago za vezenje vam podari zavod Parnas).

Seveda pa lahko sodelujete tudi direktno.

Naši lanskoletni izdelki s sodelovanja na natečaju Skrpajmo travnik …
– Glej več o natečaju …