Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/geo-pot3-08.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Geološka pot v Kobilji curek spet prehodna

S 1. aprilom se pričenja sezona vodenih sprehodov v Kobilji curek, s katero upravlja zavod Parnas. Občina Velike Lašče je držala obljubo in do tega roka očistila gozdno cesto v Kobilji curek, po kateri poteka tudi dobršen del geološke poti.


Verjetno se še spomnite novice o stanja po žledu.
Po posvetu s predstavniki Zavoda za gozdove OE Velike Lašče in Občine Velike Lašče so nam načelno obljubili pomoč pri iskanju rešitev za odstranitev podrtega drevja z gozdne ceste v Kobilji curek. Obljubo so v celoti držali in Občina Velike Lašče je v drugi polovici marca izbrala podizvajalca, ki je poskrbel za prehodnost oz. prevoznost ceste. S tem so omogočili dostop do svojih parcel številnim lastnikom gozda,…


… pa tudi geološke točke spet lahko vabijo obiskovalce.


Informativna tabla je nazorna, a marsikomu je še vedno težko prepoznati rimsko zaporo v naravi. Na sončno nedeljo konec marca sta jo iskala tudi dva obiskovalca s kolesi iz Ljubljane.


Narava si je po svoje zamislila nov način uokvirjanja pogleda na najvišji dolenjski slap.


S stranskih poti smo odvlekli podrto vejevje, tako da je dostop do slapa – sicer z nekaj manjšega izogibanja podrtim deblom – spet mogoč. Čez potok pa je bolje kar preko kamnov.


Kranjska bunika Scopolia carniolica, tudi kranjski volčič že cveti po celotni poti. Ne pozabite, da gre za strupeno rastlino, ki jo je med drugim možno videti tudi na novi naslovnici zadnje številke National Geographic. Poimenovana je po slavnem italijanskem naravoslovcu Scopoliju (1723-1788), ki je deloval kot zdravnik v Idriji v drugi polovici 18. stoletja in je začetnik naravoslovja na Kranjskem).
V Sloveniji raste tudi redka forma Scopolia carniolica f. hladnikiana, ki jo prepoznamo po tem, da je cvetni venec znotraj in zunaj zelenkasto-rumen. Franc Hladnik jo je leta 1819 našel v okolici Turjaka. Vir: Wikipedia
Kranjski jeglič Primula carniolica je trenutno velik šele 2-3 cm, ko zacvetijo prvi cvetovi, pa vas seveda o tem takoj obvestimo.


Metulj z zanimivim imenom – pogrebec (Nymphalis antiopa) ob poti.


Si je pa narava zamislila marsikatero novo – že kar adrenalinsko – točko ob geološki poti, ko nas vabi v Kobilji curek.

V zavodu Parnas se lahko dogovorite za spremstvo naših animatorjev, s katerimi boste številne kamnine na poti v Kobilji curek spoznali še podrobneje. Možen je tudi dogovor o vodenem fotografskem izletu ob sobotah (s poudarkom na fotografiranju rastlin).

Od 1. aprila do 30. oktobra je center Parnas odprt
vsako soboto od 9h do 12h.

V naši trgovinici so na voljo tudi:
– tiskani vodniki po geološki poti (3 EUR)
– lupa v platneni vrečki (4,90 EUR)
– razglednice z ilustracijo kranjskega jegliča Primula carniolica (0,50 EUR)
– namizna igra rimskih vojščakov Petteia (5 EUR)
– predloga za obrambni stolp (1,5 EUR)
– platnene vrečke z motivom Mišje doline (3 EUR)
– ostali spominki ter knjige, DVD-ji in razglednice iz naše založbe.

Še vedno lahko pridete na izmenjavo avtohtonih semen.

Na ogled je razstava ročnih del Skrpajmo travnik,
s katerimi bomo v začetku junija sodelovali na mednarodnem natečaju v Bohinju.

Do sredine maja je podaljšana razstava Marija Prelog – Ptice skrite v papirju