Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/tourbo11.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Prva predstavitev geološke poti v Kobilji curek


V našem Leader projektu Dediščinske skupnosti za danes kot partner sodeluje tudi podjetje Arhej d.o.o. Geolog dr. Tomaž Verbič si je na podlagi zanimive geološke sestave med Robom in Kobiljim curkom ter okrog Gradiškega vrha zamislil geološko pot, ki bo nova pridobitev ob letošnji Robarjadi.

V sodelovanju z dediščinsko skupnostjo Roba smo jo 20.4. prvič predstavili skupini vodij projektnih partnerjev iz Nemčije, Madžarske in Slovenije, ki v projektu Leaonardo da Vinci – TourBo meets Europe, v katerem postavljajo nov poklic za nove potrebe v turizmu – kreator dobrega počutja.


Steffen Streitz (BBS Wittmund) in Heinz-Juergen Ahlers (Coneed) iz Nemčije sta bila navdušena nad drobnim pecivom – rogljički in miškami, ki sta ga pripravili članici Parnasovih čajank – Nevenka in Majda. Predstavitev je potekala v angleškem jeziku.


Tomaž Verbič jih je nato popeljal po delu poti proti Kobiljemu curku, …


… kjer so zanimive točke razporejene ob poti in jim je mogoče slediti po posebej opremljeni geološki karti in na podlagi nastajajočega vodnika po naši dediščini. Na prvi točki smo opazovali plasti vijolično rdečega peščenjaka in muljavca, nato pa del poti prehodili peš, del pa se prepeljali z avtomobili.


Ob cesti, pa tudi ob potoku je lepo viden tuf – vulkanska kamnina sivo zelene barve, ki je nastala iz vulkanskega prahu ob vulkanskih izbruhih. Njegovo trdoto in ostrino so cenili že v prazgodovini.


Mimo črnega, plastnatega apnenca, na katerem smo s kislino dokazali, da gre res za apnenec, smo prišli do linije rimskega zapornega zidu, postali na ostankih lepo vidnega obrambnega stolpa in ugotavljali, zakaj je tako težko prepričati stroko, da bi 20 cm zidu, ki ga je prerezala cestna povezava, namenili interpretaciji. Za to si že več let prizadeva društvo Claustra, ki je ob zidu postavilo lesen miljnik s klopco.


Za ogled milimetrskih fosilov je prav prišla tudi lupa.


Peter Krein z Madžarske je predstavnik centra Iglauerpark – sverno od Blatnega jezera na Madžarskem. Svoje programe interpretacije dediščine so usmerili predvsem v programe za otroke in družine. Njegov priimek pa je bil zanimivo povezan še s posebnim presenečenjem na koncu poti, …


… saj je ravno v teh dneh v stenah Kobiljega curka zacvetel kranjski jeglič Primula carniolica z značilnimi roza-vijoličnimi cvetovi. Ob njem je Lili Mahne, ki zastopa projektnega partnerja Notranjski ekološki center in je pripeljala skupino na ogled naših aktivnosti v Leader projektu.


Metka Starič jim je predstavila še ostale aktivnosti, ki nas čakajo do odprtja poti konec junija ob Robarjadi, svoje poznavanje kamnin pa so lahko utrdili ob različnih kamnih, iz katerih bo nastala klopca pred Parnas centrom, zaenkrat pa še lepo zloženi čakajo pri eni od naših članic – ge. Stani Škulj (v sredini med udeleženci).


Ob prijetnem pogovoru in evalvaciji so udeleženci pokomentirali videno in z nami podelili svoje bogate izkušnje, ravno v pravem času, ko lahko pri svojih aktivnostih še kaj spremenimo oz. dodamo.

Udeležencem posveta v okviru projekta TourBo meets Europe se bomo pridružili še v nedeljo, 22.4., v Postojni, ko jim bosta Marjana Dolšina in Metka Starič predstavili, kako smo ob pripravi projekta Tu malajne ni vse proč palu aktivirali dediščinsko skupnost, ogledali pa si bodo tudi dokumentarni film v nemškem prevodu.

Besedilo in foto: Metka Starič