PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Najdihojca 2012

Festival otroškega gledališča NAJDIHOJCA 2012 sta že 13. zapored pripravila Zavod Parnas in KUD Primož Trubar ob pokroviteljstvu občine Velike Lašče.

13. april 2012

I. del (primerno za vrtec in učence od 1. do 5. razreda)

8:00 RDEČA KAPICA
Jacob in Wilhelm Grimm , priredba T. Šoster

1. b razred, OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče (mentorici Branka Levstik in Veronika Lipovec)
Rdeča kapica gre na obisk k bolni babici. Na poti sreča gozdne živali, s katerimi se pogovarja. (20 min)

8:35 PRINCESA KAMNITIH BESED
B. Štampe Žmavc, priredba Marjetka Koprivec

Od ideje do predstave, OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče (mentorica Marjetka Koprivec)
Poper popopra princeso, zato se začne prav nesramno obnašati. Končno čarovnik izjavi, da ima vsak poper svoj coper. Ali postane princesa spet prijazna kot nekoč? (20 min)

9:00 DEŽELA UR
Irena Hren in Nataša Indihar

Račke (3-5 let), Vrtec Sončni žarek Velike Lašče (mentorici Irena Hren in Nataša Indihar)
Zgodba se dogaja v nekem mestu, kjer urar še vedno popravlja ure. Ko urar Tik tak zapre delavnico, ure oživijo. (15 min)

9:20 MOJCA POKRAJCULJA
V. Moderndorfer, Boris A. Novak

Šestarji, OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica (mentorica Slavka Tanko)
Mojca Pokrajculja – nekoliko drugače. (15 min)

ODMOR (9.35-10.00)

II. del (primerno za vrtec, 1. in 2. razred)

10:05 ČEBELA ELA JE OZDRAVELA
Darinka Kobal

Metulji (4-5 let), Vrtec Sončni žarek Velike Lašče (mentorici Tatjana Marolt in Zala Hočevar)
Ekološka pravljica, ki nas osvešča o pomembnosti čistega okolja za ljudi in živali. (15 min)

10:30 ŠOLA ZA MALE ŽIVALI
Slavica Trkman

Krpanovo gledališče (7-10 let), OŠ Martina Krpana Ljubljana (mentorica Janja Lamovšek)
Pikapolonica se na lep sončen dan potepa, njeni prijatelji pa hite v šolo. (25 min)

11:00 MAČJE MESTO
Kajetan Kovič, priredba Ana Porenta

Ustvarjalno gledališko krožek POŠ Sveti Gregor OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica (mentorica Ana Porenta)
Mačje mesto se prebudi in ves dan živahno živi v mačjih hišah, ulicah, na igrišču … ko se stemni, vse potihne, Muri pa piše … (20 min)

11:25 MI SMO MUZIKANTI
Ljudske pesmi in plesi, izbor Zdenka Kljun , Zalka Gorše

Slemenci – POŠ Sveti Gregor OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica (mentorici Zdenka Kljun, Zalka Gorše, Maja Žitnik – spremljava na violino)
Imate radi ljudske pesmi, igre in plese? Mi tudi! Bodimo vsi muzikanti. (10 min)

ODMOR (11:35-11:45)

III. del (primerno za 2. in 3. triado)

11:50 POBEG
Slavica Trkman

Krpanovo gledališče (9-13 let), OŠ Martina Krpana Ljubljana (mentorici Janja Lamovšek, Mojca Pfeifer). Maša med gimnastično vajo razbije mamino vazo in v strahu zbeži. (30 min)

12:25 POVODNI MOŽ
France Prešeren

Osmošolci Prešernoljubi, OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče (mentorica Anja Briški). Pokukajte na stari trg pod lipo zeleno … (10 min)

12:45 NE BODI GROZEN, GAŠPER

Mladinska skupina Pod odrom, Društvo Fran Govekar Ig (mentorica Alenka Jeraj). Gašper in Peter sta brata. Peter je priden in prijazen, Gašper pa … grozen, zato se vsi ukvarjajo z njim in Peter se odloči, da bo tudi on grozen. Na drugem koncu vrta je tabor muhaste Maje, ki s prijateljico Suzi počne podobne vragolije. (40 min)

Ekipa prostovoljcev NAJDIHOJCA 2012:
Matej Hren, Niko Samsa, Mojca Šilc, Metka Starič, Nina Žužek, Jožica Jančar, Lavra Jančar, Nina Mlakar, Anja Horvat, Tine Starič, Anja Juvanc.

Pogovor z mentorji:
Anja Novak (študentka AGRFT – smer gledališka igra) in Nina Rajić Kranjac (študentka AGRFT – smer gledališka režija).

Mojca je napovedala, da se bo na NAJDIHOJCI 2012 v enem dnevu na odru Levstikovega doma v Velikih Laščah zvrstilo 11 predstav, 166 mladih igralcev s 17 mentorji, ob pomoči 12 prostovoljcev.


Domači igralci so se predstavili kar s petimi predstavami, najprej je bila na vrsti Rdeča kapica 1.b razreda OŠ Primož Trubar. Kam pa kam, Rdeča kapica?


Rdeča kapica se je odločila nabrati šopek rož. V košarico je nazadnje naložila lepo izdelane rože iz papirja.


Medtem, ko so za zaveso hiteli pripravljati sceno za naslednjo predstavo, je Mojca na oder povabila prostovoljce in oživljala stare igre. A je kaj trden most?


Sledila je predstava Princeska kamnitega srca – petošolcev iz Velikih Lašč. Odlično so se znašli ob pripravi scene in kar sami poslikali plastične posode za beljenje.


Ker je princesko “zacopral” poper, se je popolnoma spremenila in s svojim neprimernim vedenjem razburjala celoten dvor. Gledalci so se ob tem nadvse zabavali.


Le princu njeno vedenje ni prišlo do živega in jo je lahko pomagal odčarati.


Prihajali so vedno novi in novi gledalci, tudi najmlajši.


Tretja skupina – Račke iz vrtca Sončni žarek je predstavila Deželo ur. Ker se je ura pokvarila, jo je potrebno odnesti k urarju.


Zanimive so tudi priprave na tako predstavo. Mentorica Irena Hren je povedala, da so intenzivno pripravljali predstavo le zadnji teden, prej pa se veliko pogovarjali o urah, se gibali in plesali kot ure. Tudi kostume so vzgojiteljice pripravile same – in poslikali kar odpadne materiale.


Kako čudovito znajo vzgojiteljice motivirati otroke v starosti od 3 do 5 let, da se na odru igrajo, plešejo, nastopajo, tudi same so v kostumih nastopile skupaj z otroki.


Dvorana je bila ob vseh predstavah polno zasedena. Predstave so si ogledali otroci nižjih razredov velikolaške šole, velikolaškega vrtca, prvič organizirano pa tudi avtobus otrok iz Sodražice. Bili so navdušeni nad kvaliteto predstav in se že priporočili za ogled naslednje leto.
Zaradi prostovoljske narave dela in pokroviteljstva Občine Velike Lašče, ki je obljubilo sredstva za pokrivanje stroškov, imajo vsi gledalci lahko prost vstop.


Šestarji iz OŠ Sodražica so zaigrali Mojco Pokrajculjo – V basensko obarvani zgodbi so nadvse lepo prikazali svoje like ter vpletli tudi čisto lokalno obarvan stavek: Pritepenci nimajo tukaj kaj iskati, tu je prostor za domačine. Pogosto slišano tudi v Laščah, ni res?


Igrico so pripravili kar tako – iz veselja, skupaj z učiteljico, vadili pa so pred in po pouku in lovili proste ure.


Da je Najdihojca ves čas potekala brez zapletov, so zaslužni številni prostovoljci. Anja, Nina in Joža (na sliki) so skrbele za igralce, da so se po predstavi posladkali s krofi in sokom, da so dobili prava priznanja in lizike. Laura je usmerjala obiskovalce in skrbela, da je bila menjava gledalcev čim manj moteča za dogajanje na odru. Nina in Tine sta skrbela za pripravljanje in pospravljanje scene, za zavese. Niko je vse predstave snemal, Matej kot vsa leta doslej upravljal z lučmi in tehniko, Niko snemal, Metka pa skrbela za fotografije.


Sledila je še ena domača predstava – skupine Metulji iz vrtca Sončni žarek. Lotili so se aktualne ekološke zgodbice in pokazali, kako škropljenje škoduje malim prebivalcem travnikov in sadovnjakov.


Čebela Ela je ob tem skoraj oslepela, …


… in le metuljčici se je lahko zahvalila, da je našla pot do travnika babice in dedka, kjer ne uporabljajo škodljivih škropiv. Kaj je to ekološko – so se spraševali in lepo odigrali 4-5 letni otroci ob pripovedovanju svoje vzgojiteljice. V Laščah se za gledališke talente res ni bati.


Letos so bili prvič gostje Najdihojce tudi mladi igralci z OŠ Martina Krpana v Ljubljani.
Mlajši so predstavili Šolo za male živali, starejši pa igro Pobeg – obe avtorski predstavi ene od njihovih mentoric.


Pokazali so, da mora biti tudi v malem svetu travnikov vse urejeno, da ne prihaja do zmede, tako morajo tudi drobne živali …


… upoštevati semafor.


Mladi igralci s podružnične šole Sveti Gregor so že vrsto let naši gostje.
Tokrat so se lotili Mačka Murija, in fantje so na odru uprizorili čisto pravo nogometno tekmo.


Kaj je na mačjem jedilniku … Gledalci so kar prepevali zraven ob priljubljeni skladbi o Mačku Muriju.


Tudi priklon je pomemben del predstave, pa tudi aplavz, tako da je Mojcaz zabavno igrico gledalce spodbujala, kako se ploska hitro, počasi, srednje hitro. Najdihojca vsako leto prinaša tudi kup gledališke vzgoje in kot je povedala mentorica Branka: “si z veseljem ogledamo tudi druge predstave in se potem o njih pogovarjamo v šoli. Neverjetno, kako kritični opazovalci znajo biti otroci, še posebej jih zmoti, če govor ni dovolj razločen in glasen.”


Niko budno skrbi za arhiviranje odigranih predstav.


Sledil je nastop še druge skupine s POŠ Sveti Gregor – Mi smo muzikanti.


Kar težko je bilo verjeti, da niso napravili izbora med pevci, …


… navdušili so nas s starimi ljudskimi pesmimi in živahnim dogajanjem na odru.


Letos sta si predstave ogledovali dve študentki 2. letnika AGRFT – Nina in Anja, in se po odigranih predstavah pogovarjali z mentoricami. Najdihojca vsa leta vključuje mlade strokovnjake, ki so še na začetku svoje poklicne poti, ki pa s svojim znanjem lahko veliko pripomorejo pri izboljševanju pristopov in gledaliških rešitev. Povedali sta, da je to tudi za njiju zanimiva izkušnja.


Tudi druga predstava igralcev z OŠ Martina Krpana je bila nadvse dinamična – v njej ni manjkalo niti pravih gimnastičnih podvigov.


Kaj se zgodi, če prevelik strah zaradi po nesreči razbite vaze požene deklico v beg? Lep prikaz, kako že majhna dejanja lahko veliko pomenijo – da slišiš, ko nekdo kliče na pomoč, da usmeriš na pravo pot, …


… da se nekomu zahvališ, in mu s tem polepšaš dan, ali ga zbudiš iz njegovega obupavanja, da ga nihče ne mara.


Otroci imajo polno talentov, ki jih mentorice uspejo ob avtorskih predstavah vključiti v predstave.


Velikolaški osmošolci so predstavili uprizoritev Prešernovega moža, ki so jo kar med poukom pripravili v šoli.


S prenehanjem delovanja mladinske skupine Gledeja je v Laščah še vedno čutiti praznino na področju načrtnega razvoja gledališke dejavnosti na predmetni stopnji (tako v interesnih dejavnostih šole kot v kulturnem društvu). Srednješolce pa občasno vključuje KUD Primož Trubar v odraslo skupino. Prav o tem je tekla tudi debata med prostovoljci po končani Najdihojci.


Mentorice so nadvse pohvalile pogoje za izvajanje gledališke dejavnosti v Laščah. Neprimerni šolski odri brez zaves seveda niso najbolj perspektivno okolje za pripravo prave predstave.
Prav tako so domače mentorice ponovno izkoristile možnost vaje na odru – tik pred Najdihojco. Možnost izvajanja vseh ur dramske gledališke dejavnosti na odru bi bilo nadvse dobrodošlo. Morda je potrebno le malce več pogovarjanja, pa bi bilo to celo izvedljivo.


ZAdnjo predstavo so pripravili mladi igralci skupine Pod odrom iz KUD Fran Govekar z Iga. Lotili so se nagajivosti, odnosov med mladimi,…


… ki znajo biti včasih res grozni – ne le do odraslih, pač pa tudi do sovrstnikov. Le zakaj.


Tudi prepričljivi mladi igralci z Iga so že več let redni gostje Najdihojce.


Tri četrtine prostovoljcev na sliki po dobro opravljenem delu v Piceriji pri Roku – hvala vsem,
pa nasvidenje na Najdihojci 2013, kot je napovedala Mojca.

Besedilo in foto: Metka Starič