Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/ucilna13.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Priprava poprtnikov v Učilni okusa

Na povabilo Marjete Cevc z BIC Ljubljana sva Lili Mahne in Metka Starič predstavili pripravo poprtnikov v “Učilni okusov” pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici. Oglejte si, kako je to izgledalo.


Učilna okusov je nekakšno novo izobraževalno in prodajno srečevališče (nekdanjih) dijakov in študentov biotehniških šol ter domačih in tujih kupcev. Pred dobrim mesecem so jo odprli Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (BIC Ljubljana), Grm Novo mesto – Center biotike in turizma ter Izobraževalni center Piramida Maribor.
K sodelovanju so povabili tudi preostale šole iz 11-članskega Konzorcija biotehniških šol Slovenije, da bi ponudili vso pestrost 24 slovenskih gastronomskih pokrajin oziroma regij.


Marjeta Cevc je vodja kuharstva na višji strokovni šoli v BIC Ljubljana in je v letošnjem letu sodelovala tudi v komisiji za ocenjevanje poprtnikov na državni razstavi v Dobrepolju. Skupaj z njo iščemo ideje, kako bi to nesnovno dediščino približali dijakom in študentom gostinskih šol.
Za podrobnosti gostovanja smo se dogovorili z Urošem Flisem, ki je vodja Učilne okusov. Vsa ponudba (z izjemno, denimo, kave) v Učilni okusov je slovenskega izvora, izbirajo pa samo dobavitelje, ki so vredni zaupanja. Vsaka šola jih zagotovi s svojega konca; Piramida Maribor s štajerskega konca, Grm Novo mesto z dolenjskega, BIC Ljubljana iz osrednje Slovenije.


Obiskovalci imajo poleg izdelkov v trgovinici na voljo več degustacijskih menijev. “Že v šoli se pokaže, kateri študentje so najprimernejši tudi za delo z ljudmi, kar je pomembno tudi v Učilni okusov,” je pojasnila ga. Cevc.


Pred Učilno okusov so postavili stojnico dijaki srednje šole BIC Ljubljana – smer pekarstvo, na sliki so skupaj s profesorico Mojco Smerajec.


Organizirani so v obliki dijaškega podjetja Jazon, predstavljali pa so Jazonovo pletenico.


V Zavodu Parnas smo v sodelovanju z Lili Mahne, ki ima registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji, želeli preveriti, v kolikšni meri in v kakšni obliki je poprtnik primeren za umeščanje na prodajne police oz. v gostinske lokale. Za predstavitev zgodbe je služila stojnica pred vhodom v lokal, kjer so mimoidoči lahko poprtnik degustirali in izvedeli zanimivosti o njegovi pripravi, njegovem pomenu, razširjenosti in zaščiti. Marsikdo od njih je nato zavil v Učilno okusov, kjer je lahko kupil kos poprtnika (v posebej izbranih vrečkah) ali miniaturni poprtnik z zgovornim opisom: Praznični kruh, ki lahko postane poprtnik. Na spremljevalnem listku je namreč zapisan recept in povabilo k pripravi v družinskem krogu. Izkazalo se je, kako pomembna je tudi predhodna priprava ustrezne (estetske in praktične) embalaže.


Ob praktičnem prikazu priprave poprtnika sta združila moči Lili kot gospodinja in Matic kot dijak 3. letnika gostinske šole – smer pekarstvo. Seveda pa je učenje teklo v obeh smereh. Matic je prikazal, kako so se v šoli naučili vtepati testo, da postane bolj rahlo.


Tudi kite Maticu niso predstavljale nobenih težav, saj je vešč v pletenju pletenic.


Dogajanje so ob pultu z zanimanjem opazovali tudi mimoidoči, par iz Gorice (gospod je lepo govoril slovensko in gospe prevajal v italijanščino), pa je ugotovil,…


… da so miniaturni poprtniki lahko odlični spominki iz Slovenije.


Takole je pred odhodom v pečico izgledal poprtnik, ki sta ga skupaj oblikovala Matic in Lili. Oblikovan je po izročilu gospodinj iz Dolskega, pa tudi iz okolice Radeč, kjer okrasijo poprtnik s križem. Tokrat je bil mojstrsko spleten, štirje tički pa predstavljajo štiri letne čase. “Vsak lahko oblikuje poprtnik po svoje, skozi okraske sporoča svoje vrednote”, je pojasnila Lili.


Pa še fotografija za spomin na uspešno sodelovanje.


Pripravljeni poprtnik se je nato spekel v pečici, ki jo imajo v spodnjih prostorih. In kot govori legenda o tem, kako je neka gospodinja spekla tako velik poprtnik, da ga ni mogla vzeti iz pečice, je tudi pripravljen poprtnik tako lepo narastel, da je bilo potrebno kar nekaj spretnosti, da smo ga dobili iz konvektomata. Na ogled pa je na razstavi župneka na Uncu.


In potem so sledili samo še dogovori, kako bo lahko poprtnik tudi v preostalih dneh adventno-božičnega časa na voljo obiskovalcem Učilne okusov – pa seveda vse, kar se tiče administrativnih poti (dobavnic, računov, načina dostave, …). Torej tudi v nadaljnjih dneh – vse do 6. januarja bo še možno kupiti poprtnik v kosu ali obliki miniaturnega poprtnika v Učilni okusov na ljubljanski tržnici v Ljubljani.
Bravo!

Pripravila: Metka Starič
(Dodatni viri: ucilnaokusov.si, www.delo.si)