PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Vse ilustracije na strani: Marija Prelog©

Predstavitev knjige na Trubarjevi domačiji, 30. 8. 2016 ob 18h

V TOREK, 30. avgusta 2016, ob 18. uri je bila v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji na Rašici predstavitev nove knjige Poslušaj narod, kako govori … O hišnih in ledinskih imenih.

To je že šesta knjiga iz zbirke  Vodnik za odkrivanje naše dediščine. Vsebina knjige je rezultat dela članic Študijskega krožka Parnas – UTŽO Velike Lašče v šolskem letu 2015/16 (108 strani, 15×15 cm, mehka vezava). Izdal: Zavod Parnas, 2016.

Predstavitev, ki jo je povezoval Jože Starič, smo si zamislili kot srečanje vseh sodelujočih pri projektu – avtoric, sodelavcev, botrov, sponzorjev in vseh ostalih podpornikov našega dela.  Vsi so se lepo odzvali in tako je bila galerija Skedenj povsem polna. V uvodnem nagovoru je Metka Starič predstavila celoten projekt nastajanja knjige – od sodelovanja članic preko Študijskega krožka Parnas do samostojnega dela članic in pridobivanja sredstev za izdajo knjige. Povedala je, da “nas sistemi vedno postavljajo v podrejen položaj. Navadili smo se, da čakamo, kaj bodo za nas naredili drugi.  Z aktivnim delovanjem v študijskem krožku pa ne čakamo več, ampak naredimo nekaj –  najprej zase in ker smo pri tem iskreni, tudi za druge.”

V nadaljevanju je Jože Starič  k besedi povabil avtorice knjige. V pogovoru so svoje poglede na vsebino in izkušnje pri delu v ŠK zaupale:

Teja Hočevar,  ki je raziskala kraje, ki so jim gospodarili ortneški gospodje, in iskala mejne kamne – “richtne confine”,

Iva Jakič, ki je raziskala rodbino Stražišarjevih v Uzmanih in še posebej zgodbo babice Pepe, ki jo je odkrivala na podlagi svojega bogatega družinskega arhiva,

Lili Mahne, ki je predstavila domačijo Mohor v Javorjah in v življenjsko zgodbo Julke Intihar ter

Marinka Dernovšek, ki jo je zanimala njena rodna vas Prilesje.

V drugem delu so bile na oder povabljene preostale članice ŠK, ki so skozi več let postopoma zbirale in raziskale ledinska imena okrog Roba z okolico: Jožica Bizjak, Zorka Grobelšek, Lea Hiti, Majda Tekavec, Vesna Piršič, zaradi bolezni sta izostali Marija Kraševec in Stana Škulj.

V tretjem delu so o svojem delu spregovorile še:

Vera Gorjup, ki ji nikoli ne zmanjka zgodb iz Krvave Peči, pa tudi druge kraje in ljudi poveže v nepozabne zgodbe,

Majda Jakše Ujčič, ki jo je potegnilo v robarsko šolo in v sistematičen pregled hišnih imen v Robu z bližnjo okolico, podatke iz arhiva je dopolnila z osebnimi spomini in vedenji Stane Škulj in Vere Gorjup,

Metka Starič, ki je zbrala spomine o Retjah in poiskala ledinska imena, ki govorijo o poselitvi naših krajev že v pradavnini.

Sledile so zahvale velikim botrom, ki so z obljubo za nakup desetih knjig, ko (če) izidejo – vsi so svoje botrske obljube že izpolnili, objavljeni pa so tudi v knjigi. S svojo podporo so povedali, da verjamejo v nastanek knjige. Sponzorsko (z reklamo) sta knjigo podprla Avtohiša Zalar in Maxtel d.o.o., donacijo je prispeval Kuss d.o.o. , prireditev pa je podprla Občina Velike Lašče. Zahvale so prejeli še oblikovalec Srečo Knafelc, Rudi Majerle, ki je odstopil fotografijo za zadnjo stran, Nuša Dedo Lale, ki je poleg Majde Jakše Ujčič priskočila na pomoč pri jezikovnem pregledu. Za ozvočenje in snemanje prireditve sta poskrbela Zdene in Niko Samsa iz KUD Primož Trubar.

Po prireditvi je sledila pogostitev. ki so jo pripravile članice ŠK Parnas in jo postregle ob sodelovanju Parnasovih prostovoljcev, knjigo pa je bilo možno tudi kupiti.

Hvala vsem, ki nas podpirate!

Nekaj utrinkov s prireditve najdete v galeriji:

 

Po  ceni 10 EUR knjigo  lahko kupite v zavodu Parnas

oz. jo naročite po pošti in plačate preko položnice (če naročite 2 knjigi ali več, vam poštnine ne bomo zaračunali!).

Podatki za nakazilo:

Zavod Parnas, Gornje Retje 3, 1315 Velike Lašče

SI56 0232 1008 7817 839 NLB Ljubljana

Sklic 00 52

Več o knjigi …