PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Obhodna pot od Turjaka do Kolpe – phototrails.si

Obhodna pot od Turjaka do Kolpe in nazaj vodi prek vseh 8 občin območja LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe. Razdeljena je na 15 etap. Kjer je le možno, se držimo že trasiranih in označenih planinskih ali tematskih poti, etape so vezane na možna prenočišča oz. vstopne točke javnega prevoza (avtobus, vlak). Pot lahko prehodimo v celoti ali po delih. Poimenovali smo jih poti razgledov oz. phototrails.si.

Ilustratorka akad. slikarka Marija Prelog je obhodno pot od Turjaka do Kolpe ujela v dve peresi velikega detla – v repno pero črno-belo-rumenkaste barve ter v puhasto rdečkasto pero s trebušnega dela.
Velikega detla (Dendrocopos major) najdemo v vseh tipih gozdov, dobro pa se znajde celo v mestnem parku. Z označevanjem svojega teritorija prične v marcu ali aprilu, trkanje na odmrle veje in debla je slišati že od daleč. Pritrkavajo tako samci kot samice, po dvorjenju se skupaj lotita izdelave dupla, gnezdenje poteka aprila in maja. Veliki detel se ne seli, videvamo ga skozi vse leto, tudi na fotografijo ga ni težko ujeti.
Znak dveh peres velikega detla ponazarja tudi mrežo turističnih ponudnikov od Turjaka do Kolpe, kjer vsak malo drugače piše svojo zgodbo – eni že močni in uveljavljeni, kot podporni stebri turizma od Turjaka do Kolpe, drugi drobni, ranljivi, a enako čudoviti v svoji drugačnosti.

Dolžina poti: okrog 350 km
Spletna stran poti: http://www.phototrails.si

Zavod Parnas skupaj s prostovoljci in ostalimi partnerji projekta ZID preverja posamezne dele poti in razvija mrežo ponudnikov ob poti. Več informacij: Zidovi in drevesa ali info@zavod-parnas.org

*Opisi poti v sliki in besedi ter GPS sled so neobvezujoči in so namenjeni podpori pri snovanju vašega potovalnega načrta. Hoja poteka na lastno odgovornost in zahteva ustrezno organizacijsko in fizično predpripravo (med 20 in 35 km hoje na dan).

  1. etapa – krog čez Kamen vrh do Podpeške jame in po Dobrepolju
    BLOG: Dobrepoljski krog

Ponudniki: Pizzeria Adam, Ponikve; TD Dobrepolje;

2. etapa – od Velikih Lašč na Turjak in po E6 v Rute

Prenočišča: Trubarjeva 33 – Velike Lašče; The Bears Lair – Rašica; Bee House Maja – Strletje.
Mina cafe – Velike Lašče, Tenis Cereja, Velike Lašče
Trubarjeva domačija Rašica; Sušilnica sadja Gradež, Grad Turjak;
Izdelava unikat. spominkov, avtodom. postajališče, Lojzov teater, vodenja – Moj Repro, Krvava Peč;
Turizem Velike Lašče (turistična stran Občine Velike Lašče)

3. etapa – po Rutah po E6/E7 čez Kališča in Karlovico

4. etapa – čez Slemena v Sodražico, na Goro in v Loški Potok

5. etapa – iz Loškega Potoka čez Travno Goro na Štifto in v Ribniško dolino

6. etapa – po Ribniški dolini do Prigorice ali Jasnice

7. etapa – od Prigorice na Jasnico, čez Stojno na Fridrihštajn in do Koč

8. etapa – od Koč do Osilnice

9. etapa – od Osilnice do Kostela

(7.-14. etapa potekajo po Kočevskem – dodeluje Lesart, d.o.o. – glej phototrails.si Jasnica – Koče – Osilnica – Kostel – Kočevje – Makoše)

15. etapa – od Hrovače na Sveto Ano, Grmado ter naprej na velikolaško stran