PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Parnas zastopal barve Slovenije v Franciji

Med 29.6. in 3.7. 2017 se je Zavod Parnas s stojnico in knjigoveškimi delavnicami predstavil na sejmu Fete l’Europe v francoskem Amillyu, ki se nahaja okrog 100 km južno od Pariza. Na podlagi večletnega sodelovanja z naravovarstvenikom Philippom Dorejem iz Francije, ki redno obiskuje slovenske gozdove, je Zavod Parnas od župana občine Amilly v Franciji konec lanskega leta prejel povabilo za nastop na tradicionalnem sejmu Fest de l’Europe, ki že 13 let na pobudo župana poteka v mestu Amilly v Franciji v sodelovanju z več evropskimi državami. Vsako leto je poseben gost z bogatim programom ena od gostujočih držav, letos je bila to Belgija, poleg Slovenije, ki je bila letos zastopana prvič,  pa so se na stojnicah predstavljali še predstavniki držav (oz. povezovanj z njimi) iz Romunije, Nemčije, Španije, Švedske, Irske in Italije. Kot predstavnika Slovenije sta za dogajanje in ponudbo na stojnici skrbela Jože in Metka Starič iz Zavoda Parnas.

V četrtek, 29.6. zvečer je slovensko delegacijo sprejel in pozdravil župan mesta Amilly – Gerard Dupaty in na kratko predstavil delovanje njihove občine in namen evropskega povezovanja. Sledil je kratek ogled mest Amilly in Montargie ter srečanje z družino Phillipa Doreja.

Petek, 30.6., je bil predviden za spoznavanje kulturne in naravne dediščine mesta Amilly in okolice (reka Loire, zapornice za vodni promet, gradovi in dvorci, sakralna dediščina …), ogled prizorišča in srečanja z ostalimi sodelujočimi. Organizatorji so nas opremili z natančnimi navodili za prenočevanje, del prehrane, dostope do prizorišč in sodelovanje v programu in ves čas zgledno skrbeli za vso organizacijo.

V soboto, 1.7. smo navsezgodaj opremili stojnico s turistično literaturo, zastavami, fotografsko razstavo Alenke Škamperle (Mišja dolina), fotografijami velikolaških in ostalih slovenske naravne in kulturne dediščine, ki jih je nekaj prispeval Zavod Parnas. Nekaj fotografij iz Slovenije je pripravil tudi Philippe Dore. Uredili smo prostor za izvedbo delavnice Izdelajmo miniaturno knjigo, ki je obratovala polna dva dneva – od 8. do 19. ure. Prav za ta namen smo v zavodu Parnas oblikovali tudi angleško zloženko o aktivnostih Zavoda Parnas v javnem interesu (zahvala za hiter in odličen prevod gre podjetju ALAM Aleš Lampe s.p., letak so oblikovali in urno stiskali v podjetju Kenig d.o.o.), ter pridobili številne promocijske materiale od STO, Turizma Ljubljana, Občine Velike Lašče, Trubarjeve domačije in TIC Bloke. Med drugimi spominki je bila predstavljena tudi knjiga avtorja Philippa Dore-ja – o njegovih raziskovanjih Slovenije (natisnjena v francoščini).

Ocenjujemo, da je v dveh dneh slovensko stojnico obiskalo okrog 1000 ljudi, nekateri so se udeležili delavnice, ki je kot vedno navdušila tako mlade kot starejše, da so se večkrat vračali. Tu je pri prevajanju priskočila na pomoč družina Dore, drugi so prišli na  ogled razstave in prisluhnili razlagi o Sloveniji, Velikih Laščah in ponudbi ter se oskrbeli s promocijskim materialom. Organizatorji ocenjujejo, da sejem obišče vsako leto od 3000-5000 obiskovalcev, letos je bil obisk malce manjši zaradi deževnega vikenda, a še vedno zelo velik.  Obenem smo navezali stike tudi z ostalimi sodelujočimi državami in bili povabljeni na udeležbo tudi v naslednjem letu.

Poleg številnih glasbenih in drugih dogodkov na več prizoriščih so organizatorji vse gostujoče skupine na slavnostni sprejem v mestni hiši, kjer smo županu izročili tudi protokolarno darilo Občine Velike Lašče (nemški izvod knjige Trubarjeva domačija praznuje, izdelke suhe robe in komplet z velikolaško občinsko zastavo). Metka Starič je pozdravila vse navzoče in povedala, da prinaša pozdrave iz dežele očeta prve slovenske knjige, suhe robe in neokrnjene narave, kjer v gozdovih še vedno živijo medvedje, ki so bili v tem primeru povod in za povezavo med Slovenijo in Francijo. Za prevajanje in vsestransko pomoč je ves čas skrbel Philippe Dore, ki je  Francoz, a se je izkazal kot izreden ambasador Slovenije. Župan Gerard Dupaty je izrazil veliko željo po nadaljnjem povezovanju Amillya in Velikih Lašč in v svojih govorih večkrat poudaril, da je še posebej vesel, da se je množici evropskih držav v Amillyu sedaj pridružila tudi Slovenija.

Na stojnici sta se med številnimi domačini in gostujočimi skupinami oglasila tudi župan Amillya s svojimi sodelavci, in novinar, ki je povezoval dogajanje in v krajšem intervjuju z Metko Starič in Philippom Dorejem poskrbel za javno predstavitev Slovenije preko ozvočenja. O sejmu so poročali vsi lokalni mediji, pa tudi nacionalna televizija v Franciji.

Ocenjujemo, da je bil obisk v Franciji pomemben v smislu turistične predstavitve  Velikih Lašč v tujini in se lepo zahvaljujemo Občini Velike Lašče za delno finančno, pa tudi materialno in moralno podporo, da so bile Velike Lašče v Franciji lahko tako  kvalitetno predstavljene. Temelji za nadaljnje sodelovanje so torej dobro zastavljeni.